• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Martie , 2017

Expoziţia Gabi & Gabi

Luni, 13 martie 2017, în Salonul Artelor de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, a avut loc vernisajul expoziţiei Gabi & Gabi a artistelor plastice Gabriela Popiel şi Gabriela Anderco. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”. 

 

 


Expoziţia cuprinde o serie de patruzeci de portrete, reali­zate de Gabriela Popiel. Sunt por­tre­te foarte expresive, re­marca­bile prin introspecţia psihologică şi redarea unor intense trăiri sufleteşti. Unele sunt tratate într-o manieră mini­ma­listă, printr-o reducere la părţile esenţiale şi o economie extremă a desenului.
Chipurile ies în evidenţă în spaţii picturale simplificate, din care lipsesc elementele arhitecturale, piesele de decor, obiectele vestimentare şi bijuteriile. Tratând diferite fizionomii, fără a realiza simple reproduceri ale trăsăturilor unor persoane, Gabriela Popiel reuşeşte să surprindă şi să redea, cu multă expresi­vitate, caracterele personajelor. Sunt chipuri melancolice şi pure, dar şi feţe voluntare şi senzuale, puse în valoare prin raporturi subtile între lumină şi umbră, prin alternanţa culorilor reci cu cele calde, toate acestea demonstrând, în cele din urmă, o disponibilitate artis­tică pentru revelarea unor stări interioare.

Alături de aceste portrete se află pei­sajele şi naturile statice ale Gabrielei Anderco. Folosind o gamă largă de va­lori cromatice, folosind uneori contras­te puternice, artista a realizat compo­ziţii cu flori aşezate în vaze, într-o manieră realist-impresionistă. Florile sunt atent redate, lumina concurând cu umbra într-un joc al formelor, pe de o parte, şi într-o feerie de culori, pe de altă parte. Aceeaşi bogăţie de culoare se remarcă şi în cazul peisajelor, din care lipseşte elementul antropomorf.  

„Într-o exprimare cât se poate de concisă putem să spunem că este o expoziţie de o rară vibraţie emoţio­nală, dominată de  armonie, coerenţă croma­tică şi spontaneitate. Acesta ar fi modul prin care să schiţăm reperele esenţiale ale demersului plastic al celor două artiste. Dacă aici mai adăugăm semnalarea echilibrului dat de buna cunoaştere a legilor fundamentale ale limbajului plastic, atunci avem imaginea completă a unei expoziţii de excepţie ce merită să fie vizionată de iubitorii de frumos”, a afirmat dr. Şte­fan Mariş, directorul Centrului Jude­ţean pentru Conser­varea şi Promovarea Culturii Tradi­ţionale Maramureş.

 

 

Un vis din tinereţe

„Este un vis din tinereţe, de când mi-am dorit să studiez artele plastice, avându-i mentori pe Lidia Agricola şi pe soţul acesteia. Cursul vieţii a fost altul şi am absolvit medicina. Am avut un interludiu, la mijlocul vieţii, de a mă pregăti şi a profesa ca psiholog, în urmă cu câţiva ani hotărându-mă să-mi reiau visul din tinereţe şi să studiez artele plastice. Corolarul acestei hotărâri este expoziţia de astăzi. Este o realizare care mă împlineşte ca om.
Profilul plastic pe care m-am axat este portretul, dorind în acest fel să înţeleg natura umană, sufletul omului şi trăirea sentimentelor, nu numai ca medic şi psiholog, ci şi ca artist plastic. Sper să fi reuşit în această dorinţă a mea de a releva o altă faţă a personalităţii mele. Mulţumesc în acest mod şi celor care m-au învăţat şi m-au ajutat să-mi îndeplinesc acest deziderat”.

Gabriela Popiel

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.