• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iulie , 2016

Expoziţia de artă fotografică „Maramureş-Oameni şi Locuri” a ajuns în oraşul BIELSKO-BIALA

În perioada 18 iunie -10 iulie 2016, expoziţia internaţională de artă fotografică „Maramureş-Oameni şi Locuri” a fost expusă la Galeria PPP (Uniunea Artiştilor Polonezi) din oraşul Bielsko-Biala (Polonia). Expoziţia internaţională itinerantă „Maramureş-Oameni şi Locuri” a fost cuprinsă în programul oficial al „Festivalului Oraşelor Partenere”,  ediţia  a XII-a, organizată de primăria oraşului polonez Bielsko-Biala, înfrăţit cu municipiul Baia Mare. 

Expoziţia a mai fost expusă în perioada 2014-2015 şi în localităţile înfrăţite: Gyula, Szolnok, Hodmezovasarhely şi Nyiregyhaza din Ungaria, precum şi în Baia Mare, în parteneriat cu fotocluburile „Jaszkun” din Szolnok şi „Szekely Aladar” din Gyula.

 

 

Cel care a iniţiat această expoziţie fotografică ce se dovedeşte de un real succes este Ilie Tudorel, fost consilier local băimărean, om de afaceri de succes şi artist fotograf.

Ilie a început de mai mulţi ani să promoveze Maramureşul ca destinaţie turistică, prin fotografie mai ales. De altfel, el a primit anul trecut premiul de Excelenţă al GAZETEI de Maramureş pentru promovarea Maramureşului ca şi destinaţie turistică. Ilie Tudorel a demonstrat, iar aceste expoziţii sunt dovada vie, că un singur om, cu un aparat foto, poate face mai mult decât birouri întregi de funcţionari ce stau şi desenează strategii teoretice.

În Polonia expozanţii au fost un grup de artişti fotografi din Baia Mare, format din Ilie Tudorel, Brezoszki Ioan, Felician Săteanu şi artiştii fotografi ungari Csider Balint (Szolnok) şi Banfi Barnabas (Gyula), care s-au alăturat acestui demers artistic menit să promoveze pe plan internaţional municipiul Baia Mare şi judeţul Maramureş. Fotografiile expuse la acest eveniment prezintă peisaje din municipiul Baia Mare şi judeţul Maramureş,  tradiţiile şi obiceiurile populare specifice zonei, precum şi cotidianul vieţii rurale. Imaginile artiştilor fotografi băimăreni şi ale artiştilor invitaţi din Ungaria au surprins cele mai frumoase peisaje din toate anotimpurile maramureşene.

La vernisaj a participat un numeros public din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Polonia, Italia,Ucraina, Rusia şi SUA. Evenimentul a fost deschis de un program cultural maramureşean după care au rostit alocuţiuni autorităţile locale poloneze, care au remarcat înaltul nivel artistic al acestei expoziţii internaţionale de artă fotografică precum şi frumuseţea imaginilor ce evocă plaiurile maramureşene. În cadrul expoziţiei a fost organizat un stand cu publicaţii turistice despre Baia Mare şi Maramureş.

A luat cuvântul din partea municipiului Baia Mare, Ilie Tudorel care a remarcat că această expoziţie de artă fotografică poate cultiva relaţiile dintre oraşele  şi comunităţile noastre înfrăţite. Această înfrăţire poate funcţiona şi se poate dezvolta nu numai între autorităţile locale din cele două oraşe, ci şi între organizaţii civice şi chiar prin relaţii interpersonale, pentru o reală integrare europeană. Numai aşa înfrăţirea a devenit funcţională şi poate produce valori artistice comune, aşa cum s-a remarcat şi în oraşele Gyula, Szolnok, Hodmezovasarhely şi Nyiregyhaza din Ungaria, unde această expoziţie a fost expusă cu succes în anii trecuţi.

 

Expoziţia s-a bucurat de un mare interes şi astfel a fost un pas important pentru promovarea pe plan internaţional a municipiului Baia Mare şi a judeţului Maramureş, în vederea susţinerii candidaturii oraşului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Expoziţia internaţională itinerantă de artă fotografică „Maramureş-Oameni şi Locuri” va fi expusă în viitor în alte oraşe din Europa şi din lume.

 

 

Puterea fotografiei

 

„Fotografia reprezintă în prezent cel mai important instrument de lucru al culturii contemporane. Comunicarea fără fotografie este azi de neconceput. Programul meu artistic „Power of Photography – Puterea fotografiei” îşi propune să arate impactul care îl poate avea imaginea în actul de cultură. Fotografia poate scoate la lumină subiecte neglijate sau chiar uitate. Fotografia poate sluji la confirmarea unor ipoteze ştiinţifice sau consacrarea unor curente artistice. Fotografia poate promova acţiunile de salvare  şi conservare a patrimoniului naţional sau internaţional. În cadrul acestui program proiectele mele actuale s-au axat pe promovarea  simbolisticii artei tradiţionale şi cercetarea influenţei celtice în civilizaţia antică din Ardeal.

Prin „puterea fotografiei” am reuşit să arăt importanţa codului simbolisticii populare ancestrale în cadrul geometriei sacre. Specializarea mea în fotografia de arhitectură şi peisaj este o modalitate de expresie adecvată acestor proiecte fotografice. Istoria locală este un subiect al fotografiei documentare. Astfel simt eu forţa şi puterea fotografiei!”

 

Ilie Tudorel

Comentariile celorlalți

andrei pe 19.07.2016 la 15:50
Felicitari celor trei artisti fotografi pe care/i cunosc, Ilie Tudorel, Brezoszki Ioan, Felician Săteanu , importanta codului simbolisticii ancestrale prezentata adecvat este dovedita!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.