• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2019

Exercițiu combinat desfășurat cu succes la producerea unui accident aviatic pe pista aeroportului internațional

La Aeroportul Internațional Maramureș s-a desfășurat un exercițiu combinat de intervenție și gestionare a unei situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație.


Scenariul de intervenție pregătit de organizatori a făcut referire la o aeronavă care pătrunde într-un front rece, cu precipitații, grindină și descărcări electrice, este lovită de un fulger și pierde legăturile de comu­nicații cu turnul de control al aeroportului. La aterizare, trenul de aterizare principal prezintă pro­bleme, aeronava se lovește de pistă și se produce un incendiu în partea din spate a aeronavei (ampenajul ori­zontal și fuselajul posterior cu­prinse de flăcări).
După anunțarea producerii situației de urgență pe telefonul unic de apeluri de urgență 112, prefectul județului, Vasile Moldovan este anunțat și s-a procedat la activarea planului roșu de intervenție. Până la sosirea echipelor de intervenție, la locul producerii accidentului aviatic au acționat forțe de intervenție și personal medical din cadrul aeroportului (stingere incendiu cu apă și spumă/ajutor medical).

La locul producerii accidentului
s-au deplasat echipaje de intervenție și mijloace tehnice din cadrul Ins­pectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, SMURD Maramureș, Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Pintea Viteazu” Maramureș, Inspectoratului de Poliție al Jude­țului Maramureș, Poliției Transporturi Aeriene, grupurile de suport tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, voluntari de la Crucea Roșie. S-a primit sprijin pentru desfășurarea exercițiului de simulare de la anga­jații Serviciului de Trafic Aerian.

De asemenea, s-a procedat la alarmarea personalului din turele libere. Echipajele medicale au procedat la triajul și acordarea primului ajutor medical de urgență. Acestea au comunicat identificarea dintre persoanele aflate la bordul aeronavei a patru pasageri decedați, șapte pasageri răniți grav (evaluați la cod roșu), opt pasageri răniți (evaluați la cod galben) și 10 pasageri evaluași la cod verde. Persoanele rănite au fost transportate după acordarea primului ajutor medical și stabilizare la Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

Pentru buna desfășurare a inter­venției, jandarmii maramureșeni împreună cu directorul aeroportului au procedat la stabilirea perimetrului de acces, securizarea acestuia, res­pectiv asigurarea zonei de protecție, siguranței și ordinii publice în zona perimetrului aeroportuar.

Polițiștii maramureșeni au asigurat fluidizarea traficului autospecialelor de intervenție spre și de la locul aeroportului, balizarea zonei și accesul personalului și mijloacelor de intervenție la punctele de evacuare, triaj și asigurare medicală. De ase­menea, au procedat la protecția zonei pentru conservarea probelor și au participat sub conducerea procu­rorului la cercetarea cauzei și a producerii accidentului aviatic.
„Am procedat la verificarea con­cepție de intervenție combinată «EXCOM» și gestionarea unei situații de urgență produse de un accident aviatic, prin executarea unui exercițiu simulat la Aeroportul In­ternațional «Maramureș».  În cadrul exercițiului coordonat de prim adjunctul inspectorului șef al ISU, colonel Ioan Ioniță Sârb am urmărit nivelul de cunoaștere și punere în aplicare a concepției specifice de acțiune la intervenție în cazul producerii unui accident aviatic, modul de acțiune al personalului implicat în gestionarea și managementul inter­venției, nivelul de pregătire al personalului, verificarea capaci­tății operaționale, verificarea fluxului informațional și decizional, modul de cooperare interinsti­tuțională, ma­na­gementul informa­țiilor, dar și actualizarea și adaptarea concepției de intervenție în funcție de situațiile apărute pe perioada intervenției la accidentul aviatic. A fost un exer­cițiu util, care s-a desfășurat cu succes, fără producerea altor eve­ni­mente negative care să influențeze acti­vitățile echipelor de intervenție”.
La final s-a procedat la evaluarea activității forțelor participante a spus prefectul Vasile Moldovan, preșe­dintele CJSU Maramureș.

La exercițiul de simulare au participat peste 200 de persoane din cadrul structurilor și instituțiilor participante, aproximativ 30 de mijloace tehnice specifice de intervenție din dotare, dar și alte mijloace necesare (foi de cort și pături, mijloace de comunicare portabile și mobile, mij­loace de tehnologie a informației).

 


„În cadrul exercițiului coordonat de prim adjunctul inspectorului șef al ISU, colonel Ioan Ioniță Sârb am urmărit nivelul de cunoaștere și punere în aplicare a concepției specifice de acțiune la intervenție în cazul producerii unui accident aviatic, modul de acțiune al personalului implicat în gestionarea și managementul inter­venției, nivelul de pregătire al personalului, verificarea capaci­tății operaționale, verificarea fluxului informațional și decizional, modul de cooperare interinsti­tuțională, ma­na­gementul informa­țiilor, dar și actualizarea și adaptarea concepției de intervenție în funcție de situațiile apărute pe perioada intervenției la accidentul aviatic”.
Vasile Moldovan, prefect, preșe­dintele CJSU Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.