• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Mai , 2019

Evenimentul „PAȘTI ÎN MARAMUREȘ” - 2019 a căpătat deschidere internațională

Sfintele Paşti sunt cea mai mare şi frumoasă sărbătoare a creştinătăţii, care aduce în sufletele tuturor bucurie şi lumină, nădejde şi dragoste. În Maramureș, a doua și a treia zi de Paşti continuă şirul tradiţiilor şi obiceiurilor care s-au transmis din bătrâni, de la o generație la alta.

 

Evenimentul „PAȘTI ÎN MARAMUREȘ” - 2019, desfășurat în spațiul sacru al Satului maramureșean, reprezintă un simbol al bucuriei care ne-a adus-o Învierea Domnului, o dovadă a păstrării cu sfințenie a costumului popular, al cântecului și jocului, al tradițiilor strămoșești. Fiecare comună, fiecare sat din Maramureș îşi are propria istorie, o istorie bogată în fapte de viață, reflectate prin documente, prin păs­trarea vie a valorilor și a tradițiilor, a identității, a credinței nestrămutate și a demnității.

Conform tradiției, programul a fost deschis de un scurt moment religios în care cei prezenți au cântat îm­preună cu preoții „Hristos a înviat”. În prezența prefectului Mara­mu­reșului și al Iașului, a vi­ce­pre­șe­dintelui Consiliului jude­țean Ma­ra­mureș, a primarului munici­piului, al consilierilor județeni și locali, ai primarilor localităților din Maramureșul voievodal, a repre­zentanților instituțiilor de cultură și a numeroase personalități din domeniul social și cultural, a unui numeros public, a avut loc prezentarea cărții „Prefecții Maramureșului 1919- 2019” și vernisajul expoziției de artă fotografică (autor Mariana Scubli) și a expoziției documentare prezentată de Muzeul Maramu­re­șean. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la instalarea primului prefect al Maramureșului, moment marcat de Instituția Prefectului Mara­­mu­reș prin lansarea albumului „Pre­fecții Maramureșului”, material rea­lizat cu sprijinul Consiliului Județean Mara­mureș.
În gospodăriile muzeului, satele Maramureșului și-au prezentat tra­dițiile, obiceiurile și bucatele tradiționale, într-o atmosferă de mare sărbătoare. În zona centrală a Muzeului Satului, meșterii populari și-au prezentat creațiile, dând culoare și îmbiindu-i pe oaspeți să achiziționeze măcar un obiect. Centrul Cultural - Școala de Arte „Gheorghe Chivu”, a organizat într-una din gospodăriile de la intrarea în muzeu o expoziție excepțională de icoane pe sticlă și de artă populară, la care s-au adăugat și momentele muzicale ale elevilor și profesorilor.
În curtea frumoasei „gospodării de Bârsana”, pe un podium special pregătit a avut loc un spectacol de cântece și dansuri populare prezentat de Centrul Cultural Sighetu Mar­mației cu Ansamblul „MARA”,

Grupul folcloric al Școlii de Arte „Gheorghe Chivu” și Grupul „SI­GHETEANCA”. Au prezentat frumoase momente artistice două gru­puri folclorice ale Uniunii Ucrai­ne­nilor filiala Maramureș, Ansamblul „MUGURELUL” al Clubului Copiilor din Sighetu Marmației, ansamblurile folclorice din Bârsana, Oncești, Săliștea de Sus și Moisei. Din străinătate, au cucerit aplauzele spectatorilor Anghelina Iovdi - Ucraina, Formația de muzică klez­mer din Franța, Ansamblul „DUMBRAVIENKA”, Presov, Slovacia, Ansamblul „NOVI BEOGRAD, Belgrad, Serbia și Ansamblul folcloric „KASZEBE”, Chojnice, Polonia. Spectacolul a fost coordonat de prof. dr. Ioan Dorel Todea și prezentat de prof. Nina Hoza.
Ulițele și gospodăriile „Satului Ma­ra­mureșean” s-au umplut de oameni iubitori de frumos, veniți din țară și din străinătate să se bucure de frumusețile portului popular și să guste din bucatele tradiționale.

 „Paști în Maramureș” este un eveniment autentic care pune în evidență satul maramureșean, cu valorile, tradițiile, dar și credința maramu­reșenilor. Prin participarea unor formații artistice din Franța, Polonia, Slovacia, Serbia și Ucraina, evenimentul a căpătat o mare deschidere internațională.
Ediția din acest an a fost organizată de Consiliul Local, Primăria, Centrul Cultural și Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației și Palatul Copiilor din Baia Mare, printr-un colectiv coordonat de primarul municipiului, ing. Horia Scubli.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.