• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2020

Eveniment editorial în Baia Mare Arta din România, din preistorie în contemporaneitate

Academician Marius PORUMB

 

În data de 9 iulie 2019, la București, în Aula Academiei Române, care a devenit neîncăpătoare, s-a desfășurat prima lansare a monumentalei sinteze „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate” (vol. I-II), lucrare apărută la Editura Academiei Române în colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost o veritabilă sărbătoare a istoricilor și criticilor de artă din România.

 

 

Realizare de excepție, Tra­tatul de istoria artei ro­mânești este lansat şi în Baia Mare, important centru cultural, artistic și universitar, la această sărbătoare fiind prezenți o parte dintre autori.

Ampla lucrare privind „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate” vede lumina tiparului după 50 de ani de la apariția ultimului tratat de istoria artei, publicat de Institutul de Istoria Artei al Academiei Române la Editura Meridiane. Redactată de peste 40 de autori, cei mai importanți cercetători ai domeniului, ce fac parte din elita istoriei și criticii de artă din România, este o realizare remarcabilă de o importanță deosebită, cuprinzând în cele două volume peste 1.500 pagini de text, peste 2.200 de fotografii color, la care se adaugă sute de desene, planuri și relevee, gravuri și fotografii istorice. Bogatul material ilustrează un excepțional tezaur artistic al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și perfor­manţelor artistice, documentate de cercetările din ultimele decenii, fenomenul artistic românesc remarcându-se printr-o superbă originalitate și o permanentă conexiune cu lumea europeană.
Cele două volume, incluse într-o casetă, sunt o elegantă apariție edi­torială, vor contribui la o mai mare vizibilitate a cercetărilor de istoria artei, patronate de Academia Ro­mână, subliniind valoarea deosebită a patrimoniului cultural artistic din România. Valorificarea editorială a tezaurului artistic românesc, este imperios necesară a fi susținută financiar de Banca Națională a României sau de alte instituții bancare, de fundațiile Academiei Române precum și de alte fundații culturale, așa cum o demonstrează exemplele nenumărate din alte țări europene, pentru care asemenea inițiative se constituie într-un titlu de glorie și de normal patriotism.
La realizarea lucrării am avut privilegiul de a activa într-un strâns și productiv parteneriat, cu distinsul meu coleg acad. Răzvan Theodo­rescu, cu care am pășit în 1993, în aceiași zi, în înaltul forum academic, și de care mă leagă o veche prietenie. Coordonarea științifică a sintezei în două volume s-a realizat într-un total consens, având un permanent dialog cu autorii.
Cele două volume ale sintezei „Arta din România…” au fost inițiate și concepute încă din primăvara anului 2017, fiind ulterior redactate și ilustrate cu imagini realizate de nume­roși fotografi din țară și din străi­­nătate (peste 80), cărora le adresăm calde mulțumiri.
Textul monumentalei lucrări este semnat de un mare număr de autori, peste patruzeci, cunoscuți istorici și critici de artă, specialiști și experți ai domeniului, cărora coordonatorii și editorii le adresează întreaga gratitudine. Îmi este deosebit de plăcut să îmi exprim satisfacția, acum, la această sărbătoare a istoricilor și criticilor de artă ce se desfășoară și la Baia Mare, și în semn de aleasă prețuire vă rog să îmi permiteți, în numele celor doi editori coordonatori, să adresez mulțumiri și felicitări autorilor și colaboratorilor (4 aca­demicieni, 12 profesori universitari, numeroși cercetători şi muzeografi experți în istoria artei). Alese mulțumiri adresez colegilor băimă­reni dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului de Artă, pentru contribuția științifică majoră privind fenomenul artistic băimărean, precum și dr. Ciprian Firea, cercetător științific principal al Academiei Române, a cărei contribuție la tehnoredactarea și ilustrarea volumelor a fost esen­țială.
Un gând de mulțumire adresăm Editurii Academiei Române (director general acad. Dumitru Radu Po­pescu) și Editurii Mega din Cluj-Napoca (director Cristian Sincovici prezent la această lansare), căreia îi datorăm editarea volumelor în con­diții de excepție și înalt profesiona­lism, realizând o operă tipo­grafică remarcabilă. Academia Română, în semn de înaltă prețuire, a decernat Editurii Mega, Distincția Culturală.
La această sărbătoare a artelor româ­nești suntem însoțiți de valoroasa formație Corală „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca, dirijor Dl. Adrian Corojan, care va susține un concert extraordinar de muzică românească. Baia Mare și Maramureșul înseamnă pentru mine și pentru soția mea Zoe, acasă. Cu emoție și alese sentimente mulțumim prietenilor noștri pentru sprijinul permanent în acțiunile noastre, pentru căldura cu care suntem înconjurați. Mulțumim Baia Mare! Mulțumim Maramureș! Anul 1918 înseamnă anul Marii Uniri, când provinciile românești s-au reunit în hotarele firești ale României moderne. România a împlinit în 2018, o sută de ani de țară euro­peană, cuprinzând în fruntariile sale pe aproape toți fii săi.
Cele două volume editate de Editura Academiei Române, în colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca, sub genericul „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate”, reprezintă simbolic chintesența cercetărilor de istoria artei, o frescă a evoluției și performanțelor feno­me­nului artistic din spațiul carpato-danubiano-pontic, care la ceas de sărbătoare al jubileului românesc, este ofranda istoricilor și criticilor de artă din România.

La mulți ani, Baia Mare! Vivat Academia! Vivat România!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.