• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Martie , 2019

Eveniment editorial de excepție: lansarea cărții „Blocați în labirint”, la Baia Mare

Săptămâna trecută, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare și GAZETA de Maramureș au organizat un eveniment special: lansarea cărții „Blocați în labirint”, semnată de liderul unionist George Simion. O întâlnire de suflet cu un om deosebit și un teritoriu cu totul special: Basarabia. Practic, o întâlnire cu propria noastră identitate, menită să ne scoată din „labirintul” uitării, neasumării și lipsei de patriotism.

 

Pentru Maramureș și mara­mureșeni, Basarabia a constituit întotdeauna un legământ sacru, de suflet, o legătură istorică și identitară care n-a putut fi ruptă nici de granițe, nici de ghimpii regimurilor abuzive și nici de vreme sau vremuri. Tocmai de aceea, lansarea cărții „Blocați în labirint”, semnată de liderul unionist George Simion, care a avut loc marți, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, a fost mai mult decât un eveniment editorial, a fost o întâlnire cu propriul suflet și propria identitate, care a adunat numeroși participanți care consideră, asemeni lui George Simion, că „Basarabia e pământ românesc”.
Evenimentul organizat de Biblio­teca Județeană „Petre Dulfu” și GAZETA de Maramureș a adus în Maramureș o carte care a făcut deja înconjurul Europei, fiind lansată în mai multe orașe ca și Bruxelles, Barcelona, Roma, Goteborg, dar și în România, în București, Timi­șoara, Suceava, Constanța, Iași, precum și în mai mult orașe din Republica Moldova.
„Blocați în labirint” este o radiografie a vieții Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat și până în ziua de azi, explicând într-un limbaj accesibil situația reală din Repu­blica Moldova. Cartea relevă principalele mituri fondatoare pentru statul dintre Prut și Nistru și prezintă motivele pentru care acesta este ultimul stat din Europa.
„Blocați în labirint” este o carte bazată pe observațiile directe ale autorului, care prezintă situația economică, socială și politică din stânga Prutului așa cum este ea, punând accentul pe construirea viitorului Republicii Moldova, și nu doar pe trecutul ei: „Observațiile mele vin direct din teren, de la fața locului și sunt corelate cu multe informații pe care le-am primit în timp.” - a declarat autorul.

În deschiderea evenimentului, dr. Teodor Ardelean, directorul Bi­bliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a vorbit despre carte, despre autor, dar și despre problema Basarabiei: „Avem bucuria să fim împreună cu o carte discretă, dar acidă. Discretă pentru că «Blocați în labirint» nu are men­ționat pe copertă numele autorului, acesta fiind prezentat doar pe ultima copertă. Suntem în fața unei cărți mici, dar fluviu. Mici după volumetrie, dar care are indicele de penetrare bine măsurat și chiar cu o greutate uriașă. George Simion care a apărut foarte devreme în peisajul nostru ce ne mistuie în fiecare zi cu foarte multe evenimente, a bătut serios la poarta istoriei contemporane.
Pentru George, esențialul s-a cris­talizat enorm de repede, de la o vârs­tă care s-ar putea numi chiar fragedă. A știut că trebuie să facă ceva cu viața lui, și nu orice, dar mai ales a fost receptiv la organele de simț ale neamului, acelea șterse, tocite, măturate și care nu prea lucrează.
Închipuiți-vă o Românie în care stațiile meteorologice se blochează datorită unei defecțiuni de sistem informatic și nu mai știm cum e vremea. Ei, poporul acesta nu mai știe cum e vremea de foarte multă vreme și impresionant pentru mine cel puțin, dar și pentru unii dintre dumneavoastră cu care am mai discutat, e această realitate că omul de lângă mine și cel din fața dum­neavoastră a înțeles cum e vremea și care sunt elementele fundamentale ale mersului vremii. În 1991 călcam pentru prima dată în Basarabia, era ziua de 13 ianuarie, pe graniță erau grăniceri sovietici. Mergeam cu un grup de patrioți maramureșeni să instalăm o troiță în fața Catedralei mitropolitane din Chișinău, care și acum este acolo, nu aprobă Primăria să o recondi­ționăm, dar ea este acolo. A fost făcută de Alexandru Perța Cuza. Și e subiect de o carte de cel puțin 200 de pagini, acțiunea de a merge și a străpunge granițele unui imperiu aproape de nestrăpuns, imperiul Sovietic”.
Apoi, George Simion a povestit momentul care i-a produs „de­cli­cul” în chestiunea luptei pentru Basarabia: 2006, când a organizat primul protest de la București, pentru susținerea elevilor români de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău, care erau sub presiunea autorităților la Chișinău. Au urmat apoi numeroase campanii pentru a aduce Basarabia mai aproape de reunirea cu România. Dar și foarte multe interdicții, abuzuri, bătăi, un labirint birocratic și abuziv din care George încearcă să iasă printr-o candidatură independentă la Parlamentul European.
A urmat un dialog cu cei prezenți în sală, din care a răzbătut concluzia că această ieșire din labirint nu poate fi făcută decât prin implicare și prin asumarea propriei istorii și identități. La finalul evenimentului, George Simion a promis că va reveni în Maramureș, aici unde suflul național și iubirea de Basarabia și de tot ce e românesc sunt mai puternice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.