• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 August , 2016

Eveniment de excepţie la „690 de ani de la atestarea Sighetului”

Reporter: În perioada următoare va fi Festivalul Medieval. Cum va fi ediţia de anul acesta?

Dan Spiridon Pralea: Anul acesta va fi unul mai special, în general pentru activităţile culturale, în sensul că bugetul neîndestulător ne-a obligat să regândim întreaga activitate de anvergură, pe care Centrul Cultural o pregătea pe timpul verii. Mai exact, în perioada 19 - 20 - 21 august vom marca „690 de ani de la prima atestare scrisă a oraşului Sighetu Marmaţiei” şi vom ţese în jurul acestui eveniment un Festival de Muzică şi Artă Medievală şi Folk, care să îmbine cele două componente Aeternus Maramorosiensis şi Floare de Colţ. Asta înseamnă mai puţine cheltuieli, sponsori mai mulţi şi mai importanţi, dintre care mi-aş permite să enumăr deocamdată doar doi: Kaufland România şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, care s-au implicat financiar în acest proiect cultural.

 

Reporter: Care este programul evenimentului?

Dan Spiridon Pralea: Totul va debuta vineri, 19 august la Palatul Prefecturii Comitatului Maramureş, adică la Curtea Veche, unde, Primăria şi Consiliului Local vor organiza în Sala Oglinzilor o adunare solemnă cu ocazia împlinirii a 690 de ani de la prima atestare scrisă a oraşului Sighetu Marmaţiei. La această manifestare vor participa şi cetăţenii de onoare ai Municipiului, foşti primari şi foşti membri ai Consiliului Local, personalităţi ale vieţii economice, sociale şi culturale din comunitate. Se doreşte a fi un moment solemn, unde să se vorbească despre ce a fost Sighetu Marmaţiei în cei 690 de ani, dar, mai ales se va accentua componenta la care se gândeşte toată lumea: ce va fi pe viitor Sighetu Marmaţiei. În aceeaşi zi, în acelaşi context, va avea loc o expoziţie de pictură Aurel Dan, pe care o găzduieşte de la ora 17 Muzeul Maramureşului, de pe strada Bogdan Vodă, iar la Biserica Reformată avem un recital de Muzică Simfonică „Sz. M. Muzik”, unde îşi dau concursul profesorii:  Ioan Szekely, Chifor Monica, Malicski Cristian, Andreica Claudiu şi invitaţii lor.

Sâmbătă, 20 august, vom avea două componente în activitatea zilei. Partea ce ţine de „Festivalul Medieval Aeternus Maramorosiensis”, care, în acest an îl realizăm în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Istoriei şi Artei Medievale „Lupus Dacus” (de la Curtici) şi cu Fundaţia Moroşanca. Manifestările vor începe la ora 14,00 de pe Aleea Pietonală cu Marea paradă a festivalului. Traseul va fi: Aleea Pietonală, Bogdan Vodă, Piaţa 1 Decembrie 1918 şi retur pe strada Traian, cu revenire în Tabăra Medievală, care în acest an este amenajată în Parcul Central. Scena acestui Festival Medieval va fi amenajată în zona cu flori, unde sighetenii ştiu că a fost staţie de taxi.

Pe podiumul de aici va fi de la 14.30 Şcoala de muzică medievală (cum să înţelegem mai bine muzica medievală), prezintă Andrei Moţ, promotorul trupei „Lupus Dacus”. De la ora 15,00 vor fi dansuri medievale, prezentate de grupul „Maxi Dance”. De la ora 15.30 va fi Atelier Şcoală de dansuri medievale pentru domniţele din public. În paralel, pe aleea din Parcul Central, la ora 15,00 sub genericul „Ciocnirea titanilor” vor avea loc lupte medievale între cavaleri neînfricaţi. La ora 16.00 vor fi concursuri interactive pentru public, organizate de Asociaţia pentru Promovarea Istoriei şi Artei Medievale „Lupus Dacus”, iar de la 16.30 „O zi în satul medieval”, cu vizită la expoziţia „Medievalum” – o expoziţie de arme, armuri şi dispozitive de tortură, corturi şi baldachine medievale, povestiri despre cavaleri şi ierarhia cavalerească şi viaţa unui cavaler în epoca medievală, prezintă Andrei Moţ.

Orele sunt de fapt repere orare, pentru că multe lucruri se vor desfăşura în paralel. Tot în paralel va fi „Magia Naturalis”, unde se va vorbi de teologia, filosofia, matematica, geometria, alchimia din epoca medievală, prezintă pr. prof. Tudor Budeanu. Într-o altă zonă a parcului vom avea ateliere de creaţie pentru copii, coordonate de doamna prof. Carina Buteanu.

De la ora 18,00 va fi „Medievalul pe înţelesul tuturor – savoare şi gust”, delicatesuri medievale oferite de nobilii bucătari. Tot asociaţia parteneră vine cu bucătari care vor găti exact cum se gătea atunci, cu recuzita de rigoare, iar bucatele vor fi contra cost pentru cei interesaţi, pentru a se menţine o ordine firească. La ora 18,00 va fi „Turnirul Cavalerilor” – lupte full contact. Ziua medievală se va încheia cu un concert „Lupus Dacus” pe scena mare din parc, unde, de la 19.30 o să înceapă şi Gala Folk „Floare de Colţ”. În prima seară vor urca pe scenă: Drăguţ Ioan Darius, Gheorghe Ţteţca, Adrian Ivaniţchi, Cătălin Condurache şi invitaţii lui, Ilie Stepan şi Horea Crişovan cu invitaţii lor, Alexandru Andrieş, Ducu Bertzi & frends. Prezintă actorul Adrian Păduraru.

Duminică, 21 august, în jurul orei 14,00 se va relua Festivalul Medieval, de data aceasta cu o paradă în zona străzii Iuliu Maniu, între Liceul „Regele Ferdinad” şi Centrul Cultural. Pe podiumul din parc va avea loc un concert „Lupus Dacus”, iar de la 15,00 se va prezenta „Dansul Ielelor”, coregrafia prof. Deneţ Cosovan, costume Ileana Vassiliev. La ora 15.30 vor fi dansuri medievale oferite de domniţe de la curţile regale, coordonator Deneţ Cosovan.

În acest an vor fi mai mulţi sigheteni implicaţi în festival şi o prezenţă inedită vor fi şi „Cnejii Maramureşului”, cu domniţele care vor fi şi gazde şi care se vor implica în toate activităţile din aceste zile.

Pe aleea din parc va continua „O zi din satul medieval”, unde vor fi activităţi similare zilei precedente, cu concursuri cavalereşti şi poveşti amuzante. La 15.30 va fi „Medievalum”, expoziţie în aer liber, unică în România, unde vor fi prezentate instrumente de tortură, instrumente muzicale, arme medievale şi dispozitive de protecţie din epoca medievală. La ora 16,00 se reia „Magia Naturalis” cu pr. prof. Tudor Budeanu, ateliere de creaţie diverse pentru copii, lupte cavalereşti şi şcoala de lupte cavalereşti de la ora 17,00 unde îşi dau concursul „Cnejii de Maramureş”, iar doritorii vor fi iniţiaţi în tainele luptelor de gen. De la ora 17,00 „Gust, miros, savoare” – delicateţuri medievale şi concursuri interactive pentru cei prezenţi.

În Parcul Central va mai avea loc un concert „Lupus Dacus”, de la 18.45, iar de la 19.30 revine în actualitate „Floare de Colţ”, care-i propune în această a doua seară pe Ilinca Pleş, Anca Corneştean, Nicolae Boico (toţi trei din Sighetu Marmaţiei), Octavian Bud – Satu Mare, Emeric Imre – Cluj, „Ecoul” în formula consacrată, Cosmin Vaman, Alexandru Andrei & trupa SPAM şi în încheiere Vasile Şeicaru. Este foarte important de reţinut faptul că Ducu Bertzi şi prietenii săi, împreună cu Adrian Păduraru şi câţiva artişti locali, vor susţine vineri 19,00 august, sub înaltul patronaj al Consulatului General al Ucrainei de la Cernăuţi, al Primăriei Slatina şi Asociaţiei Maramureşenii, un concert folk în parcul din orăşelul Slatina din dreapta Tisei.

Este o premieră pe care românii din dreapta Tisei o aşteaptă, urmând ca apoi să vină şi ei la Festival, cu mic, cu mare. Pe tot parcursul acestor evenimente vom avea expoziţii deschise: la muzeul de Etnografie va fi expoziţia lui Aurel Dan, tot la Muzeu va fi o expoziţie de arme albe şi de foc (opera prof. Gheorghe Todincă, directorul muzeului), o serie de expoziţii temporare legate de Maramureşul de altădată, o expoziţie a pictorului Vasile Moldovan; la Casa Muzeu „Ioan Mihalyi de Apşa” – Breslele sighetene şi la Centrul Cultural – o expoziţie de pictură a artistului Ioan Muntean, organizată de Cenaclul de Pictură a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei sub genericul „Forme ancestrale”. Toate acestea se vor realiza cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Sighetu Marmaţiei.

Este posibil să apară şi alte surprize, pe care le vom anunţa până la data când va avea loc evenimentul. Am reuşit să implicăm foarte mulţi sigheteni în ediţia de anul acesta, printre care şi sculptorii Florin Teleptean şi Gheorghe Popovici, la olărit Ilie Tripon, pictorul Gherard Erdei, icoane Viorel Pârvulescu şi Pal Leiel, bijuterii făcute manual Anca Pop, Ileana Borlean, Tania Manole, Rebeca Dan, Cristina Ştiopei, Alexandra Ioicaliuc, lumânări făcute manual Alina Teleptean, goblen Andreea Solomaier şi multe altele. Acestea vor putea fi găsite în spaţiul din faţa cinematografului din centru. Aceşti tineri vor face demonstraţii, dar vor şi comercializa lucrurile pe care le-au realizat.

De asemenea, în acest an autorităţile locale au dat o mai mare atenţie atragerii de sponsori pentru a se cheltui cât mai puţin din banul public, acordând  tot sprijinul  organizatorilor.

 

 

„În perioada 19 - 20 - 21 august vom marca „690 de ani de la prima atestare scrisă a oraşului Sighetu Marmaţiei” şi vom ţese în jurul acestui eveniment un Festival de Muzică şi Artă Medievală şi Folk, care să îmbine cele două componente Aeternus Maramorosiensis şi Floare de Colţ. Asta înseamnă mai puţine cheltuieli, sponsori mai mulţi şi mai importanţi, dintre care mi-aş permite să enumăr deocamdată doar doi: Kaufland România şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, care s-au implicat financiar în acest proiect cultural”.

Dan Spiridon Pralea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.