• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Martie , 2020

Eveniment cultural de marcă, în Baia Mare A fost lansat Tratatul de Artă din România - din preistorie în contemporaneitate

A avut loc lansarea monumentalei lucrări „Arta din România”, volumele I și II, eveniment care a avut loc în sala M1 a Centrului Millennium din Baia Mare. Lucrarea a apărut la Editura Academiei Române & Editura Mega Cluj-Napoca, avându-i ca editori pe academicienii Marius Porumb şi Răzvan Theodorescu. Lucrarea cuprinde și un amplu capitol semnat de dr. Tiberiu Alexa, care tratează Centrul Artistic Baia Mare ca fenomen artistic european.

 

Au participat alături de academicianul Marius Porumb, academicia­nul Mihai Bărbulescu, Preasfințitul Părinte IUSTIN, Epis­copul Maramureșului și Săt­marului, Cătălin Cherecheș, primarul Băii Mari, dr. Tiberiu Alexa, editura Mega din Cluj, cer­cetători, profesori, prieteni.
Moderatorul evenimentului nu putea fi decât directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean.

La final, Corala „Voci Transilvane” a Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, dirijată de domnul Adrian Corojan, a interpretat câteva melodii patriotice.
Sala Millennium a fost plină, venind alături de familia Marius şi Zoe Porumb, prieteni, studenţi, oameni de artă din Baia Mare şi Cluj. La intrarea în sală s-a putut achiziţiona monumentala lucrare, cele două volume, volume cu greutate, având în vedere că au nu mai puţin de 10,5 kilograme.
Teodor Ardelean a luat microfonul moderatorului şi a făcut o introducere care poate fi concentrată în aceste cuvinte: „Suntem la lansarea uneia dintre cele mai frumoase cărţi româneşti”.
A urmat Preasfinţitul Părinte IUSTIN, cu un cuvânt de suflet des­pre lucrare, despre editori şi cercetătorii care au lucrat la realizarea monumentalului tratat.

Cel mai emoţionat dintre cei prezenţi a fost academicianul Ma­rius Porumb.
„«Arta din România, din preistorie în contemporaneitate» vede lumina tiparului după 50 de ani de la apariția ultimului tratat de istoria artei, publicat de Institutul de Istoria Artei al Academiei Române la Editura Meridiane. Redactată de peste 40 de autori, cei mai im­portanți cercetători ai domeniului, ce fac parte din elita istoriei și cri­ticii de artă din România, este o
realizare remarcabilă de o im­por­­tanță deosebită, cuprinzând în cele două volume peste 1.500 pagini de text, peste 2.200 de fotografii co­lor, la care se adaugă sute de desene, planuri și relevee, gravuri și fotografii istorice.
Bogatul material ilus­trează un excepțional tezaur artistic al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și perfor­man­­ţelor artistice, documentate de cer­ce­tările din ultimele decenii, fe­­nomenul artistic românesc re­­­marcându-se printr-o su­perbă ori­ginalitate și o permanentă cone­xiune cu lumea europeană.
Cele două volume, incluse într-o casetă, sunt o elegantă apariție editorială, vor contribui la o mai mare vizibilitate a cercetărilor de istoria artei, patronate de Academia Română, subliniind valoarea deosebită a patrimoniului cultural artistic din România.
Valorificarea editorială a tezaurului artistic românesc, este imperios necesară a fi susținută financiar de Banca Națională a României sau de alte instituții bancare, de fundațiile Academiei Române, precum și de alte fundații cultura­le, așa cum o demonstrează exemplele nenumă­rate din alte țări europene, pentru care asemenea inițiative se constituie într-un titlu de glorie și de normal patriotism.
La realizarea lucrării am avut pri­vi­legiul de a activa într-un strâns și productiv parteneriat, cu distinsul meu coleg, acad. Răzvan Theodo­rescu, cu care am pășit în 1993, în aceeași zi, în înaltul forum academic, și de care mă leagă o veche prietenie. Coordonarea științifică a sintezei în două volume s-a rea­lizat într-un total consens, având un permanent dialog cu autorii.

Cele două volume ale sintezei «Arta din România» au fost ini­țiate și concepute încă din primă­vara anului 2017, fiind ulterior redactate și ilustrate cu imagini realizate de numeroși fotografi din țară și din străinătate (peste 80), cărora le adresăm calde mulțumiri.
Textul monumentalei lucrări este semnat de un mare număr de autori, peste patruzeci, cunoscuți istorici și critici de artă, specialiști și experți ai domeniului, cărora coordonatorii și editorii le adresează întreaga gratitudine. Îmi este
deosebit de plăcut să îmi exprim satisfacția, acum la această sărbătoare a istoricilor și criticilor de artă ce se desfășoară și la Baia Mare, și în semn de aleasă prețuire vă rog să îmi permiteți, în numele celor doi editori coordonatori, să adresez mulțumiri și felicitări autorilor și colaboratorilor (4 academicieni, 12 profesori universitari, numeroși cercetători şi muzeografi experți în istoria artei). Alese mul­țu­miri adresez colegilor băimăreni, dr. Tiberiu Alexa, directorul Mu­zeului de Artă, pentru contribuția științifică majoră privind feno­menul artistic băimărean, precum și dr. Ciprian Firea, cercetător științific principal al Academiei Române, a cărei contribuție la tehnoredactarea și ilustrarea volu­melor a fost esențială.
Un gând de mulțumire adresăm Editurii Academiei Române (director general acad. Dumitru Radu Popescu) și Editurii Mega din Cluj-Napoca (director Cristian Sincovici prezent la această lan­sare), cărora le datorăm editarea volumelor în condiții de excepție și înalt profesionalism, realizând o operă tipografică remarcabilă.
Academia Română, în semn de înaltă prețuire a decernat Editurii Mega Distincția Culturală”, a spus aca­demicianul Marius Porumb. Au urmat alte discursuri ale invitaţilor la eveniment.

În încheierea manifestării, valo­roasa formație Corală „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca, dirijor Adrian Corojan, a susținut un concert extraordinar de muzică românească.

 

„Textul monumentalei lucrări este semnat de un mare număr de autori, peste patruzeci, cunoscuți istorici și critici de artă, specialiști și experți ai domeniului, cărora coordonatorii și editorii le adresează întreaga gratitudine”.
Aca­demicianul Marius Porumb

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.