• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Septembrie , 2018

Eveniment cultural de excepție la Dumbrăvița: lansarea volumului „Comuna Dumbrăvița, Sinteze Monografice”

Patriotismul autentic nu în­seamnă doar dragostea de țară, ci, mai ales, cunoașterea istoriei și identității neamului și comunității din care facem parte. Iar, în anul Centenarului Marii Unirii, cu­noașterea și promovarea istoriei și mai ales a eroilor ei, reprezintă o datorie de onoare și de suflet.

Comuna Dumbrăvița își cunoaște trecutul datorită unor oameni extraordinari preocupați de cercetarea lui și își promovează istoria, identitatea și mo­delele autentice prin manifestări cultu­rale în care sunt implicați toți factorii de decizie. În 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, comuna Dumbrăvița a fost din nou gazda unui eveniment cultural deosebit: lansarea volumului lui Ștefan Mihali „Comuna Dumbrăvița, Sinteze Monografice”. Evenimentul era preconizat să aibă loc de Ziua Eroilor, dar din motive obiective a fost amânat, dar a avut loc tot într-o zi de mare sărbătoare.
Acest volum se alătură celorlalte cărți ale autorului: „Dumbrăvița. Memoria lo­­cului”, „Dumbrăvița. Istorie. Oameni. Fapte” și „Dumbrăvița în imagini”, în­tre­gind astfel „colecția cărților de că­pătâi ale comunei Dumbrăvița”.

Datorită muncii impresionante a domnului Ștefan Mihali, prin noul său volum, fiecare sat din comuna Dum­brăvița își va cunoaște istoria și mai ales, pe cei care au scris-o: eroii locului.
Evenimentul a fost moderat de preotul paroh Bogdan Ciocotișan. Au luat cuvântul scriitorul dr. Nicoară Mihali, redactorul de carte Vasile Leschian, primarul Ciceu Felician care a salutat noua apariție editorială și l-a felicitat pe autor, arătând că, în viitor, comunitatea își va cinsti înaintașii și își va promova istoria și printr-un monument al eroilor care va fi amplasat în centrul localității, precum şi printr-un un muzeu al satului. De asemenea, au vorbit preotul Vasile Trif de la Cărbunar, Bianca Dunca de la Chechiş, iar Ioan Roman din Baia Mare a recitat o poezie din creaţia sa legată de eroii neamului.
Autorul a spus că: „Această carte este o schiţă monografică a satelor comunei, cu repere geografice şi istorice care poate nu sunt complete sau unele informaţii le-aţi întâlnit în alte volume ale mele sau ale altor autori din comună. Dorinţa mea a fost să cuprind schematic toate datele într-un singur volum şi să dau un imbold tinerilor sau mai vârstnicilor din satele comunei să întocmească monografii. Am ţinut, de asemenea, să notez eroii din Primul şi Al Doilea Război Mondial, să numesc membrii gărzii naţionale, împroprie­tă­riţii, voluntarii precum şi membrii Consiliului Naţional Român din toate satele. Sigur, dacă se va căuta mai mult în arhive se mai pot găsi documente despre eroii din comună, aşa cum şi d-na Clara a venit cu noutăţi în prefaţa cărţii. Eu cred că satul Dumbrăviţa se poate mândri cu cele 5 cărţi publicate și albumul editat de UACE şi doresc ca tinerii cu înclinaţii spre cercetare să facă mai mult şi mai bine decât am făcut noi. Mă bucur că la Cărbunar, părintele Trif lucrează la monografia satului. Satul Rus are deja 2 cărţi. La Chechiş, studenta Bianca Dunca, în lucrarea de licenţă cu titlul «Descoperind cărările comunei Dum­brăviţa – Valorificarea patrimoniului cultural şi religios» face o incursiune prin satele comunei oprindu-se mai mult la prezentarea bisericilor şi la promovarea turistică a comunei. Mă bucur că am putut să-i ofer şi eu o parte din bibliografia studiată. Aduc mulţumiri pentru colaborare, sprijin şi reuşita acestei lansări: Primăriei, Arhivelor Naţionale Române - Filiala Baia Mare, domnului prof. Leschian Vasile, sponsorilor UACE şi Cerneştean Viorica, părintelui Bogdan Ciocotișan, Gazetei de Dumbrăviţa”.

 

 

„În prezentul volum, după studiul aprofundat al unor documente din arhive, a unei largi biografii de carte și reviste cu caracter istoric, am aflat și am vrut să fac cunoscut faptul că și concetățeni de ai noștri, din cele șase sate ale comunei Dumbrăvița, împreună cu români maramureșeni, alături de bănățeni, bihoreni, transilvăneni, basarabeni, bucovineni, au luptat pentru drepturi naționale, sociale, prin organizații politice, culturale, bisericești, economice, începând cu Mișcarea Memorandistă, continuând cu Lega Culturală din Regat, cu Federația Unionistă și cu Astra etc. Pe de altă parte, am gândit că e oportun să adun date istorice despre cele șase sate care fac parte din comună, nominalizând memorandiști, componența Consiliului Național Român, a Gărzilor naționale din 1918, Eroii Primului Război Mondial, Eroii celui de al Doilea Război Mondial, cât și pe cei care au făcut parte din Corpul Voluntarilor Români din Italia, Rusia, Franța în Primul Război Mondial. Aceștia au fost împroprietăriți după legile reformelor agrare ce au urmat. Am totuși un mare regret că, avându-i lângă noi pe numeroși consăteni care au luptat în Al Doilea Război Mondial, nu am făcut la timp o documentare mai aprofundată și mai aproape de realitate. Din informațiile ce le dețin, doar Mureșan Ilie din Rus, în vârstă de 94 de ani, este singurul veteran în viață din comună, supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial.
Dintre satele comunei, doar Dumbrăvița și Rus dispun de câte o monografie și alte însemnări în volume dedicate istoriei lor. Pe această cale fac un îndemn către intelectuali și tineri pasionați de istorie din satele Cărbunar, Chechiș, Șindrești și Unguraș să le scrie istoria. Ar fi o datorie morală și o mândrie față de satul natal!”.
Ștefan Mihali în Argumentul cărții

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.