• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Noiembrie , 2012

Esperando şi Primăria Baia Mare, un parteneriat în speranţă

Asociaţia Esperando a luat fiinţă în 2001, la iniţiativa unor părinţi care aveau copii cu dizabilităţi. La acea vreme, în Baia Mare nu exista nici o instituţie care să se ocupe cu recuperarea celor cu nevoi speciale. Au trecut 11 ani şi Asociaţia Esperando a ajuns la un nivel de dezvoltare care necesită ajutor din partea autorităţilor locale şi judeţene.

 
 

La sediul Asociaţiei a avut loc o întâlnire între cei care administrează Asociaţia, părinţi şi copii, tineri şi mai vârstnici beneficiari ai serviciilor şi consilierii băimăreni, alături de primarul Cătălin Cherecheş. Au fost prezenţi: Ştefan Pop, Ionuţ Pârvu, Liliana Moga, Noemi Vida, Radu Micle şi alţi aleşi băimăreni.

 

Daniel Filipaş şi Andrada Crăciun, preşedintele executiv al Asociaţiei Esperando au prezentat celor din administraţia locală spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea.

Prea multe nu ar fi de spus, locul, două case compartimentate, mai ales cu perdele, oferă celor care lucrează la Esperando, kinoterapeuţi, psihologi, logoped, asistenţi sociali, posibilitatea de a lucra cu cei cu nevoi speciale. Sunt peste 50 de persoane care vin la Esperando pentru ajutor, recuperare, recreere. Pe lângă copii, la Esperando vin şi adulţi, dar şi vârstnici. Unii dintre ei nu mai au pe nimeni, iar Asociaţia este singurul punct de sprijin.

Daniel Filipaş a prezentat consilierilor, în date şi cifre, situaţia Asociaţiei. El a spus că sunt la limită, că au nevoie de sprijin, ajutor imediat, dar şi pe termen mediu şi lung.

Durerea cea mare a celor de la Esperando este lipsa spaţiului pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi complexe, dar şi lipsa banilor, cele câteva zeci de persoane care lucrează la Asociaţie au nevoie de un salariu. Se fac eforturi, se găsesc soluţii pe moment, dar este nevoie de o susţinere constantă. Filipaş a subliniat că este pentru prima dată când cei din administraţia locală vin la faţa locului pentru a vedea problemele cu care se confruntă cei de acolo.

Au fost şi părinţi de faţă, iar aceştia au cerut primarului Cătălin Cherecheş să îi ajute să ducă acest proiect mai departe. După atâţia ani de funcţionare, peste 50 de persoane cu dizabilităţi au un loc unde să vină, să primească ajutor sau să fie ajutaţi.

S-au spus poveşti de viaţă care te lasă fără grai. Oameni care îşi îngrijesc copiii sau bătrânii, zi de zi, an de an. Nu mai au concediu, nu au libere şi au pus o întrebare tulburătoare, ce se va întâmpla cu cei care au nevoi speciale, dacă ei nu vor mai fi? Societatea nu îi primeşte, există un grad de respingere, chiar şi din familiile unora dintre cei bolnavi. În acest context, Asociaţia Esperando este singura soluţie pentru ca cei care trudesc să aibă o oarecare linişte.

 

Primarul Cătălin Cherecheş a fost deschis la problemele prezentate şi a spus că administraţia locală se va implica pentru a susţine dezvoltarea serviciilor în favoarea celor defavorizaţi. Primarul a propus o întâlnire cu mai multe asociaţii care se ocupă de problemele celor defavorizaţi, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, pentru a găsi o soluţie la problema imobilului. Cherecheş a spus că ar trebui ridicată o clădire mare care să poată oferi spaţii pentru cele trei asociaţii ce ar deveni partenere alături de administraţie. Este un proiect ambiţios, care ar rezolva problema pe termen lung. Până la începerea unui astfel de proiect, primarul băimărean a spus că se vor găsi soluţii pentru termen mediu şi scurt. De asemenea, administraţia va ajuta orice acţiune, activitate care are ca finalitate mai binele celor cu dizabilităţi.     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.