• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Iunie , 2014

Esperando în Letonia. De la inţelepciunea persoanelor speciale la înţelepciunea autorităţilor locale

Proiectului european „Înţelepciunea persoanelor cu nevoi speciale”, coordonat de Asociaţia Esperando şi derulat în cadrul Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii, finanţat de către Comisia Europeană, a avut a treia întâlnire a partenerilor. Aceştia şi-au stabilit ca loc de întâlnire localitatea Sigulda din Letonia, între 5 şi 8 iunie.

A fost o perfectă îmbinare între prezentările rezultatelor de până acum ale fiecărui partener participant şi prezentarea situaţiei şi a acţiunilor pentru sprijinul persoanelor cu nevoi speciale/ dizabilităţi şi a sistemului social în Letonia.

Pe primul plan, partenerii de la Asociaţia Esperando, Colegiul de Sănătate şi Ştiinţe Sociale Arhus (Danemarca), APOCLAM. Asociación profesional de Orientadores en Castilla La Mancha (Spania), Associazione per il Coordinamento Nazionale degli Insegnanti Specializzati CNIS (Italia), ŢÝLE ÝMKB HALK EÐÝTÝM MERKEZÝ (Turcia) şi, bineînţeles, gazdele de la Asociaţia pentru copii şi persoane cu dizabilităţi „Ceribu sparni” au adus mărturii. Mărturii ale unor persoane cu nevoi speciale/ dizabilităţi care au ajuns să aibă o viaţă împlinită, fericită, completă.

Iar mărturiile sunt pe măsura puterii acestor oameni ce au trecut peste bariere, greutăţi, lipsa de înţelegere şi nepăsarea celor din jur sau a celor ce au menirea de a aduce prosperitate şi fericire oamenilor. Înţelepciunea lor, care va fi transmisă altor persoane cu nevoi speciale la finalul proiectului, este la fel de impresionantă ca şi poveştile lor de viaţă. Şi sunt şi întrebări ce ar trebui să schimbe pentru totdeauna viziunea şi atitudinea politicienilor şi a factorilor de decizie şi a oricărui cetăţean (întrebare a unei persoane cu dizabilităţi din Italia, cu o carieră strălucită şi cărţi publicate): „De ce ar trebui eu să explic mereu de ce am dreptul să fiu primită la şcoală, sau în societate? De ce nu îmi explicaţi voi de ce nu am dreptul? Mai cu seamă că în Constituţie sunt înscrise aceste drepturi!”

 

Pe alt plan, am avut ocazia să vedem organizaţia gazdă şi felul în care a luptat şi lupta în fiecare zi pentru ca tinerii, copiii şi adulţii cu nevoi speciale să aibă parte de o viaţă decentă, de servicii specializate, de educaţie şi un loc în societate. Ne-au fost prezentate şi locuinţe protejate şi locuinţe pentru vârstnici, o altă faţă a unor servicii sociale bine gândite. Şi, totodată, am avut ocazia de a ne întâlni cu Viceprimarul Municipalităţii Sigulda, care ne-a arătat că şi autorităţile locale pot dovedi înţelepciune: municipalitatea a ales să „cumpere” serviciile sociale de la organizaţiile non-profit, pentru că „este mai ieftin şi serviciile sunt mai aproape de beneficiari”!

 

Impresionantă capacitate de înţelegere! Aşa cum impresionante au fost, pentru noi, curăţenia desăvârşită din Letonia (datorată nu doar autorităţilor, ci, mai ales, cetăţenilor, care păstrează şi îngrijesc cu sfinţenie curăţenia oraşelor!) şi de suprafeţele incredibil de mari de parcuri şi zone verzi! Toate îngrijite, amenajate frumos, cu o îmbinare imperceptibilă a modernului şi tradiţionalului.

 

Daniel Filipaş - Manager General

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.