• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iunie , 2016

Eroii Neamului, cinstiţi în comuna Dumbrăviţa

De Înălţarea Domnului sunt comemoraţi şi eroii neamului. Cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, pentru neam, pentru libertatea şi unitatea noastră naţională. Şi în comuna Dumbrăviţa au fost depuse coroane în memoria eroilor şi a fost săvârşită o slujbă de pomenire.

 

Grecii foloseau acelaşi cuvânt pentru erou şi sfânt - „heros”, pentru că şi unii, şi alţii, prin jertfa lor se înalţă şi înalţă o comunitate şi un neam.  Nicolae Iorga spunea că neamul este etern prin cultul eroilor. Din păcate, nu există nicio familie care să nu fi avut eroi, oameni căzuţi pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei, oameni care s-au sacrificat pentru binele comunităţii din care fac parte şi pentru viitorul ei. Fără ei, nici România, nici românii nu ar mai fi fost la fel. Ei au considerat că au datoria de onoare de a plăti cu preţul suprem al propriei vieţi libertatea noastră, a celor de azi. De aceea, şi noi avem datoria morală de a-I cinsti, a-I cunoaşte şi de a le fi vrednici urmaşi.

Nu întâmplător, eroii Neamului sunt cinstiţi de sărbătoarea Înălţării Domnului. La ora 12, clopotele tuturor bisericilor au bătut în cinstea celor morţi pentru credinţă, dreptate şi patrie.

Cu acest prilej, au avut loc şi în comuna Dumbrăviţa manifestări speciale. Istoria evenimentului începe undeva în anul 1920 şi continuă până în anul 1948, când se decide ca ziua eroilor să fie serbată în data de 9 mai.

 

Revenirea la tradiţia sărbătoririi Zilei Eroilor în Ziua Înălţării Domnului s-a realizat în anul 1995 prin adoptarea Legii nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor.

 

Ca în fiecare an, autorităţile locale din comuna Dumbrăviţa, preoţii, şcoala, UAC Europe au cinstit eroii comunei morţi în cele două conflagraţii mondiale prin depuneri de coroane la toate monumentele de pe raza comunei.

Startul manifestărilor a fost dat, cum era firesc, de centrul comunei Dumbrăviţa, unde, după Sfânta Liturghie, părintele Bogdan Ciocotişan şi credincioşii au organizat o frumoasă manifestare în curtea bisericii, la care au participat şi primarul Felician Ciceu şi Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, elevi.

 

Părintele Bogdan Ciocotişan a spus că: „orice monument, orice cruce ridicată în cinstea eroilor este o bornă pentru trecere noastră pe acest pământ, pentru că ei şi-au câştigat acest drept prin sângele lor vărsat. De aceea aducem veşnică recunoştinţă şi glorie eroilor noştri care au căzut pe toate câmpurile de luptă, în toate timpurile şi în toate locurile, nu numai în ţara aceasta, pentru că mulţi eroi  şi din Dumbrăviţa au fost deportaţi şi duşi în îndepărtata Rusie. Şi astăzi românii noştri sunt eroi, eroii nu au trăit doar în timpuri trecute devenind o poveste frumoasă. Eroi au fost totdeauna şi vor fi, pentru că eroi sunt şi cei de astăzi care luptă în războiul altora, în Siria, Afganistan unde mor sute de mii de creştini, fraţi de-ai noştri. Să ne ferească Dumnezeu să nu trăim asemenea vremuri noi, românii, care am avut mereu o mamă bună, Biserica şi o armată frumoasă. Astăzi ne-am făcut datoria sfântă faţă de eroii noştri ca în fiecare an”.

 

Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa s-a aflat la primul eveniment public după realegerea în funcţia de primar, aşa că, le-a mulţumit tuturor cetăţenilor pentru votul şi încrederea acordate: „Este o zi cu o semnificaţie religioasă deosebită şi cred că nu întâmplător în această zi a fost stabilită şi o sărbătoare cu semnificaţie istorică. De aceea noi, ca şi reprezentanţi ai administraţiei publice avem datoria ca, cel puţin o dată pe an, să depunem o coroană şi să înălţăm o rugăciune pentru eroii neamului.

 

Trebuie să-i păstrăm în memoria noastră şi să le purtăm recunoştinţă. Mă bucur că îl avem şi astăzi alături de noi pe domnul director Daniel Vărzaru şi în semn de respect şi UAC Europe a depus o coroană de flori la toate monumentele eroilor din comuna noastră, la fel şi noi primăria. Este prima mea ieşire după alegeri şi cred că-mi revine datoria să vă mulţumesc tuturor şi să vă spun că votul dumneavoastră mă onorează şi mă obligă să fac în continuare tot ceea ce-mi stă în putinţă pentru comuna Dumbrăviţa”.

 

Şi la Rus a fost săvârşită o slujbă de comemorare a eroilor, la care au slujit împreună preotul ortodox Vasile Tarţa şi preotul Greco-catolic Daniel Mureşan. Primarul Felician Ciceu şi Daniel Vărzaru au depus şi aici coroane.

„Mă bucură faptul că reprezentanţii UAC Europe sunt alături de noi în toate proiectele importante îi mulţumesc domnului Daniel Vărzaru, care este un om deosebit. Vă mulţumesc tuturor pentru încrederea dumneavoastră şi vreau să vă asigur în continuare de toată susţinerea şi implicarea mea”,  a spus Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa

 

De asemenea, Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer a spus că: „mă bucur că mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră într-o zi deosebită de sărbătoare şi că, împreună îi cinstim şi-i comemorăm pe eroii acestui neam şi acestei comune. Cred că cel mai bun mod de a-i cinsti este acela de a nu uita modul lor de a privi ţara această, naţiunea, comunitatea şi propria lor existenţă. Este un mod care exclude egoismul şi care arată că nimic nu poate fi realizat fără jertfă şi dăruire. Asemeni lor, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru comunitatea şi ţara din care facem parte. Noi, UAC Europe vom continua să sprijinim comunitatea locală în toate proiectele importante şi să fim alături de dumneavoastră”.

 

 

„Mă bucură faptul că reprezentanţii UAC Europe sunt alături de noi în toate proiectele importante îi mulţumesc domnului Daniel Vărzaru, care este un om deosebit. Vă mulţumesc tuturor pentru încrederea dumneavoastră şi vreau să vă asigur în continuare de toată susţinerea şi implicarea mea”

Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.