Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Eroii de lângă noi. 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial
Având în vedere că în acest se împlinesc 80 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Gazeta de Maramureș, au derulat un proiect complex, coordonat de domnul academician Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj. Proiectul Eroii de lângă noi. 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a implicat peste 20 de instituții de cultură și peste 140 de oameni din diferite domenii: academicieni, profesori universitari, preoți, istorici, oameni de cultură, profesori și tineri. Proiectul, realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș, presupune realizarea volumului Eroii de lângă noi. 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, distribuit gratuit tuturor primăriilor, parohiilor și școlilor din județ și organizarea a două simpozioane, în 9 mai la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” și unul în 10 mai la Sighetu Marmației, la Centrul cultural pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
În 8-9 mai s-au împlinit 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru noi, cei de astăzi, Al Doilea Război Mondial reprezintă un capitol important al istoriei. Pentru cei de atunci, războiul a fost un capitol important al vieții lor, în foarte multe cazuri ultimul. Al Doilea Război Mondial a umplut Maramureșul și România de suferință, dar și de eroi, oameni simpli care în acele momente cruciale ale istoriei și ale vieții lor au refuzat să spună „nu e treaba mea”. Eroi adevărați, care fac parte nu doar din istoria, ci și din sufletul și zestrea noastră genetică, pentru că sunt bunicii și străbunicii noștri. Mulți dintre ei s-au stins, fără să își spună povestea. Astăzi, în Maramureș mai trăiește un singur veteran de război, Costache Ștefan, care a fost premiat de autoritățile județene și reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în cadrul proiectului, luna trecută. Fiecare generație are în istorie misiunea, menirea și datoria ei de onoare. Misiunea înaintașilor noștri a fost mult mai grea: ei au trebuit să apere țara cu prețul vieții lor. Misiunea și datoria noastră de onoare este să nu uităm niciodată jertfa lor și să ne amintim că lor le datorăm România de astăzi și toate drepturile de care noi ne bucurăm: libertatea, democrația, independența, unitatea și suveranitatea națională.
În acest context, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Gazeta de Maramureș au derulat un proiect complex - coordonat de domnul academician Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj - numit sugestiv: Eroii de lângă noi. 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost un proiect de anvergură, care a implicat peste 20 de instituții de cultură și peste 140 de oameni din diferite domenii: academicieni, profesori universitari, preoți, istorici, oameni de cultură, profesori și tineri, însă a fost un proiect care s-a făcut foarte ușor, pentru că toți cei implicați au pus mult suflet și au făcut-o cu convingerea că îndeplinesc o datorie de onoare.
Proiectul, realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș, a cuprins realizarea volumului Eroii de lângă noi. 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, un volum de aproape 300 de pagini, care cuprinde pagini de istorie locală, dar și memorialistică și articole realizate de urmașii veteranilor de război. Acest volum a fost realizat în 1.100 de exemplare și distribuit gratuit tuturor primăriilor, parohiilor și școlilor din județ.
Tot în cadrul proiectului au fost organizate două simpozioane, în două zile cu semnificație istorică - 9, respectiv 10 mai - la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” și la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighetu Marmației. Colaboratori în cadrul proiectului au fost: Asociația Veteranilor de Război filiala „Bogdan Vodă” Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Maramureșului, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea culturii tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Revista Nord Literar și Protopopiatele ortodoxe Baia Mare, Sighetu Marmației, Lăpuș și Chioar, precum și numeroase instituții de învățământ din județul Maramureș. Mulțumim tuturor pentru colaborare și prezență și mulțumim Garnizoanei Baia Mare care este prezentă alături de noi astăzi, Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Maramureș, Asociației Cadrelor Militare în rezervă și retragere MAI și Asociației Cadrelor Militare în rezervă și retragere MAPN.
Astfel, cu binecuvântarea și cu participarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, vineri, 9 mai 2025, cu începere de la ora 12.00, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare, a avut loc Simpozionul „Eroii de lângă noi. 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, urmat de lansarea cărții cu același nume, moderate de inspectorul eparhial, Arhid. Vlad Verdeș.
Evenimentul a debutat cu un parastas de pomenire a Eroilor Neamului și Imnul Național, intonat de elevii Seminarului Teologic din Baia Mare. Apoi, a luat cuvântul Preasfințitul Părinte Episcop Iustin: „Aniversarea a 80 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial este, de fapt, o comemorare a eroilor care au căzut în acest război care a durat cinci ani, din 1939 până în 23 august 1944, pentru noi, românii, chiar până în 25 octombrie 1944. A fost un război planetar, a fost un război care a cuprins toată omenirea, toate țările lumii. Au căzut între 20 și 25 de milioane de soldați pe câmpurile de luptă, în diferite încleștări și împrejurări, la care s-au adăugat 50 de milioane de civili. A fost o încleștare mondială care a pus față în față aliații cu puterile Axei. S-a luptat împotriva nazismului, pornit din Germania, care amenința să ocupe întreaga Europă. Așa s-a întâmplat că, atunci, Statele Unite au fost aliate cu U.R.S.S.-ul de atunci, cu Rusia de astăzi, și au dat cele mai multe victime. De altfel, U.R.S.S. a dat peste 8.000.000 de soldați morți. Germania, care era opozant, a dat peste 5.000.000, a urmat Statele Unite, Regatul Unit, China, de asemenea, care era în război cu Japonia, a dat peste 3.000.000 de victime și Japonia 2.000.000 de victime. Au urmat Statele Unite, cu aproape cinci sute de mii de soldați căzuți, Regatul Unit cu peste 300.000 de soldați căzuți și imediat venim noi cu peste 300.000 de soldați căzuți. Pentru noi a fost foarte importantă atitudinea, poziția sau strategia, pe care trebuia să o adopte Guvernul României, regele Mihai I, pentru că, în 23 august 1944, a întors armele, au fost invitați românii să se alăture popoarelor eliberatoare de nazism. Așa că a intrat și România în război să elibereze Ardealul de Nord, ocupat din 1940. A fost cea mai mare dorință a poporului român să revină la patria mamă. În acest război, poporul român, pentru eliberarea Ardealului de Nord, a dat 58.000 de soldați uciși, care au căzut la cele mai crâncene bătălii, la Câmpia Turzii, la Turda, la Cluj, până în Câmpia Transilvană și, în cele din urmă, la Carei, ultima brazdă de pământ care s-a eliberat în 25 octombrie 1944, când a devenit, de altfel, această dată și Ziua Armatei. A fost o biruință grea, dar importantă pentru poporul român. Dacă nu s-ar fi sacrificat eroii și dacă n-ar fi fost înțelepciunea conducătorilor și a regelui Mihai I, cine știe ce s-ar fi întâmplat cu Ardealul de Nord și cum s-ar fi sfârșit această încleștare. Acest eveniment la care am participat este organizat de «Gazeta Maramureș», care e sufletul acțiunii și care, în fiecare an, face un astfel de simpozion, aducând elevii de la școli să asiste la un astfel de simpozion pentru a înțelege care au fost luptele poporului român, eroismul lui, eroii, dragostea de neam, de glie, de limbă, de credință și de unitate națională. Pentru aceasta s-au sacrificat eroii”.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Iustin a înmânat Asociației Veteranilor de Război, Filiala „Bogdan Vodă” Maramureș, Medalia centenară „Justinian Arhiepiscopul”.
Apoi a luat cuvântul Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean, care a oferit o diplomă Asociației Veteranilor de Război, Filiala „Bogdan Vodă” Maramureș, și a vorbit despre importanța promovării istoriei și valorilor autentice în rândul tinerilor, astfel de proiecte fiind punți către viitor. De asemenea, președintele CJ Maramureș a propus ca volumul realizat în cadrul proiectului să fie prezentat elevilor în cadrul orelor de istorie sau dirigenție.
A luat apoi cuvântul prefectul Florian Sălăjeanu, prof. Mihai Pop, inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și Ioana Lucăcel, director GAZETA de Maramureș.
Ionel Corcodel, președintele Asociației Veteranilor de război filiala „Bogdan Vodă” Maramureș, împreună cu Mircea Crișan – Gazeta de Maramureș, au oferit oficialităților prezente câte un drapel și o plachetă aniversară. Apoi au debutat lucrările simpozionului propriu-zis. Academician Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj a prezentat lucrarea „Preliminarii ale celui de-al Doilea Război Mondial, expansiuni teritoriale prin șantaj și forța armelor”. Prof. univ. dr. Ioan Chirilă, distins teolog în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a prezentat lucrarea „Despre înțelepciunea păcii și nebunia războiului. De bello, există vreun război bineplăcut Domnului?”, Vorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, a vorbit despre „Un «cavaler al memoriei»: învățătorul Mihai Bălaj, autorul unui fascinant «Jurnal de front» (1942-1943)”, Dr. Dana Gagniuc Buzura, directorul revistei Nord Literar a vorbit despre „Poveștile Berinței - între război și literatură”, Cristian Mareș, directorul Editurii Marist, Baia Mare a prezentat lucrarea „Maramureșeni în Caucaz”, Pr. Dorel Michiș (Parohia Ortodoxă Dănești) a prezentat „Considerente privind viața bisericească ortodoxă din Maramureș la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, Pr. Gheorghe Pop – Seini a vorbit despre „Opt decenii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Consecințele acestuia în viața comunității seinene. Mărturii tulburătoare ale contemporanilor și martorilor acelor dramatice și triste evenimente”, iar prof. Monica Dana Cândea – Colegiul Național Mihai Eminescu Baia Mare, împreună cu elevele Denisa Anamaria Chindriș și Alessia Brotnei, din clasa a XI-a F, coordonate de doamna prof. Maria Bolchiș au vorbit despre eroii din familiile lor. Evenimentul a adunat peste 300 de participanți.
A doua zi, în 10 mai, a avut loc un eveniment similar, găzduit de Centrul cultural pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighetu Marmației care a reunit aproape 100 de participanți. Simpozionul a fost moderat de prof. Marius Voinaghi. După intonarea imnului de stat, a luat cuvânt Pr. Protopop Dan Sidău, colaborator în cadrul proiectului și gazdă a evenimentului. Apoi, din partea partenerilor au luat cuvântul Adrian Vlad, președintele Comisiei de Învățământ, Cultură și Culte din cadrul Consiliului Județean Maramureș și Dan Filip, inspector școlar general adjunct. Mirela Buftea, purtător de cuvânt al Primăriei Sighetu Marmației, a transmis mesajul primarului Vasile Moldovan.
În cadrul simpozionului, au luat cuvântul: istoricul Gheorghe Todincă, Alin Pralea, șef secție Istorie-Arheologie, Muzeul Maramureșean, Mareș Cristian, directorul Editurii Marist din Baia Mare, prof. Claudiu Holdiș, prof. Cristina Gherheș, directorul Școlii „Lucian Blaga” din Baia Mare, prof. Vasile Hojda, Moisei, Pr. Lucian Hotico, Vadu Izei, Pr. Vicar Nicolae Lauruc, prof. Dorina Ulici, Școala Gimnazială „Dr. Gheorghe Tite” Săpânța, prof. Ioan Petrovai. Evenimentul s-a încheiat cu un moment festiv oferit de Ansamblul „Mugurelul”.
Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect:
- Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, pentru tot sprijinul și binecuvântarea; tuturor protopopiatelor, parohiilor și preoților implicați, Catedralei Episcopale și Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighetu Marmației pentru găzduire, Seminarului Teologic, inspectorului eparhial, Arhid. Vlad Verdeș, moderatorul simpozionului din Baia Mare;
- Președintelui Gabriel Zetea și Consiliului Județean Maramureș care au sprijinit financiar realizarea acestui proiect;
- Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, inspectorului școlar general Pop Mihai, inspectorului școlar general adjunct Filip Dan, tuturor școlilor, profesorilor și elevilor implicați în proiect. Mulțumim prof. Marius Voinaghi, moderatorul evenimentului de la Sighetu Marmației.
- Domnului academician Emil Burzo, care a coordonat acest proiect;
- Asociației Veteranilor de Război filiala Bogdan Vodă Maramureș, Garnizoanei Baia Mare, tuturor asociațiilor și instituțiilor implicate în proiect;
- Prefectului Județului Maramureș, Florian Sălăjeanu, primarilor implicați în proiect și prezenți la eveniment;
- Domnului Daniel Vărzaru –UACE Europe;
- Tuturor personalităților care au trimis informații și materiale pentru realizarea volumului, tuturor instituțiilor de cultură partenere;
- Colegilor de la Maramureș TV și Trinitas TV;
- Colegilor de la GAZETA de Maramureș implicați în proiect.