• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 09 August 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Octombrie , 2019

Eminescu – simbol național reprezentat și la Sighetu Marmației

În acest context, în orașul care și-a păstrat de-a lungul anilor calitatea de capitală spirituală a Maramureșului voievodal, „în orașul cu poeți” - gazdă de peste o jumătate de veac a unui mare Festival de poezie, aici, în Centrul Geografic al Europei, era o datorie de onoare să ridicăm un simbol al Poetului Național. Aleea care-i poartă numele va avea acum și un bust în marmură albă, realizat de marele sculptor Mihai Borodi, care nu demult a plecat și el printre stele.
Un număr impresionat de sigheteni, de toate vârstele și profesiile, un grup de copii și de români din Solot­vino, au ținut să fie prezenți la dez­velirea bustului lui Mihai Eminescu.

La ceremonie au vorbit: domnul ing. Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației, inițiatorul și susținătorul ridicării unui bust al lui Mihai Eminescu, excelența sa domnul Grațian Florin Pârvu, consul, șeful Serviciului Consular din Solot­vino-Ucraina, domnul Gheorghe Uhali, primarul localității Solotvino, prof. dr. Ion Petrovai și prof. dr. Ioan Dorel Todea (moderatorul evenimentului). A fost evocat „Luceafărul poeziei românești” și s-a adus un omagiu sculptorului Mihai Borodi.

După dezvelirea bustului a urmat un moment artistic susținut de cantautorul Gheorghe Ștețca și un grup de elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Regele Ferdinad”. Copiii veniți din Ucraina au depus jerbe de flori la bustul Poetului.
Au contribuit la ridicarea și instalarea lucrării în Parcul Grădina Morii, la capătul străzii Eminescu: sculptorul Ioan Pop care a definitivat detaliile lucrării, cu acceptul familiei lui Mihai Borodi, Dan Ofrim, Adriana Curmei, Grigore Turda, Adrian Ieudean și Herodot Grup Sighetu Marmației - Ovidiu Șuștic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.