• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 August , 2015

Ediţia a VI-a a Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană:„Drumul lung spre Cimitirul Vesel”

Sâmbătă, 15 august şi duminică, 16 august 2015, în zile de mare praznic împărătesc, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Maramureşul revine în centrul atenţiei cu cea de-a şasea ediţie a evenimentului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, un festival de cultură, muzică şi joc tradiţional, ce va avea loc în comuna Săpânţa.

 
 
 
 

„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” are, în acest an, invitaţi de seamă. Gheorghe Turda, Grupul Iza şi invitatul special Mircea Florian vor încânta auzul participanţilor.

În fiecare dintre cele două zile de festival vor avea loc ateliere de meşteşugărit. Dumitru Pop Tincu, urmaş al celebrului Stan Ion Pătraş, va iniţia invitaţii în conceperea crucilor vesele, iar Vasi Poştaşul le va vorbi despre muzica tradiţională. Acestea sunt doar două dintre surprizele care sunt pregătite pentru cei prezenţi la ediţia de anul acesta a festivalului.

Meşteşugarii vor dezvălui secretele olăritului, producţiei de lână, ale cioplirii crucilor din lemn, dar şi detalii interesante şi mai puţin cunoscute despre motivele populare româneşti sau multe alte istorisiri locale. Aceştia vor putea fi găsiţi în foişoarele amplasate în jurul unui fus înalt de 5 metri. 

 

Festivalul va reuni artişti, lăutari şi tarafuri care vor cânta doar muzică tradiţională din Maramureş şi, pentru o experienţă cât mai autentică, participanţii vor putea gusta bucate cu specific local, pregătite de câteva femei din Săpânţa şi vor avea ocazia, opţional, să se cazeze în casele localnicilor. Totodată, turiştii dornici să exploreze zona, vor putea face acest lucru şi pe două roţi. În parteneriat cu Asociaţia Green Revolution, 40 de biciclete vor fi puse la dispoziţia acestora pentru a se bucura de frumuseţea peisajelor rurale maramureşene.

„Mai ales când plecăm în vacanţă, mulţi dintre noi suntem «vânători» de experienţe speciale, unice. Cred că un astfel de moment se «coace» în Săpânţa în zilele de 15 şi 16 august 2015. Pentru că oricine simte nevoia unei «infuzii» concentrate de autentic în viaţa de zi cu zi - mai ales pentru cei care trăiesc în oraşele mari - pelerinajul la Săpânţa va fi o răsplată binemeritată!”, promite Peter Hurley.

 

Încă de la prima ediţie, din anul 2010, proiectul a reuşit să pună sub lumina reflectoarelor cultura vie a satului românesc, în special pe cea a Maramureşului. 

Printre succesele de până acum se numără: concertele inedite din Cimitirul Vesel de la Săpânţa, semnate de compozitorul irlandez Shaun Davey („Vocile din Cimitirul Vesel” - 2010 şi 2014), concertele semnate de maestrul Grigore Leşe (Săpânţa - 2010, „Pe drumurile lu’ Leşe” prin Târgu Lăpuş - 2011) şi concertul extraordinar care a contribuit la făurirea proiectului „Roots Revival România” (2013).

 
 

„În fiecare an, de Sfânta Maria, am amplasat o piatră de hotar, o bornă, în promovarea satului românesc. Sunt aşa de încântat de conceptul nostru de anul acesta! Simt că ar putea să fie cel mai frumos dintre toate, pentru că sărbătorim esenţa satului în sine. Construim o scenografie în care elementele autentice sunt îmbinate într-un singur concept fermecător! Săpânţa e un sat viu, un fenomen complex! Acest fenomen poate fi trăit doar vizitându-l! Esenţa nu poate fi transpusă pe scena unui oraş sau în străinătate. Magia satului se simte doar aici, pe pământul lui. Anul acesta, sărbătorim această creaţie multimilenară: satul Carpatic autentic!”

Peter Hurley
 
 

Evenimentul este organizat de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, în parteneriat cu Ambasada Irlandei în România, Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Săpânţa, Şcoala gimnazială Săpânţa, Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu”

Sighetu Marmaţiei şi Primăria Sighetu Marmaţiei.

Detalii despre transport, cazare, modalităţi de petrecere a timpului liber, dar şi alte informaţii utile pot fi găsite pe site-ul www.drumullung.ro sau pe pagina de Facebook a evenimentului www.facebook.com/DLCV.festival.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.