• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Februarie , 2022

Ședința anuală a Adunării Eparhiale

Sâmbătă, 12 februarie 2022, sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului şi Sătmarului, care a analizat întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2021, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.

Ziua a început cu săvâr­șirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, urmată de slujba de Tedeum, după care Preasfințitul Părinte Iustin a condus ședința Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfășurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale. Răs­punsurile la strană au fost date de Grupul bizantin „Theo­logos” al Episcopiei Maramu­re­șului şi Sătmarului .
Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort vă aducem spre știință următoarele:
Episcopia Ortodoxă a Maramu­reșului şi Sătmarului, care cuprinde județele Maramureș şi Satu Mare, are 522.480 de credincioşi, 360.425 în Maramureș și 162.055 în Satu Mare, care sunt arondați la 83 de parohii urbane şi 384 de parohii rurale, cu 28 de filii deservite de 574 de clerici şi alţi 18 preoți caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituții ce aparțin  Ministerului Apărării Naționale şi Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre, există viață monahală în 30 de mănăstiri şi 11 schituri, în care viețuiesc 169 de monahi și monahii, precum și ucenici.
În anul 2020, au fost hirotoniţi întru preot şi diacon 19 clerici, 196 de clerici şi personalități din rândul mirenilor au fost distinși pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pensionat 13 preoți, iar 3 preoți au fost sancționați disciplinar.
În plan cultural, amintim apari­ția, la editura eparhială sau la alte edituri, a șapte titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut șapte ti­tluri de reviste eparhiale, teologice şi parohiale şi un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul „Gazeta de Maramureş”.
În cadrul proiectului-program al Anului Omagial al pastorației românilor din afara României, la propunerea Preasfințitului Părinte Iustin, au fost confecționate distincțiile anului omagial, respectiv: Ordinul Cultural ,,Nicolae Steinhardt” pentru clerici, Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru laici și Medalia „Nicolae Steinhardt”.

În anul precedent, s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației, aflat în faza de finalizare a lucrărilor de restaurare, urmând ca, în 31 martie a anului în curs, să aibă loc recepția finală, cu destinație Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

Pe cuprinsul eparhiei noastre, sunt în construcție 44 de lăcașuri de cult, 22 de șantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la o biserică monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (Biserica „Sfântul Apostol Petru şi Pavel” Şomcuta Mare).
În 29 mai 2021, biserica monument UNESCO cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Plopiș a fost resfințită, ca urmare a lucrărilor de restaurare.
În cadrul Anului Omagial al pasto-rației românilor din afara României și Anul Comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română, s-a deschis expoziția de icoane „Chipuri din veac în veci”, ediţia a V-a, în cadrul căreia au fost expuse icoane ale pictorilor care activează în Episcopia noastră.
La propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, a fost realizată icoana Maica Domnului, ocrotitoarea creștinilor rugători, care o are în compoziție ca personaj central pe Maica Domnului în nimb flancat de îngeri în zbor. De-a dreapta și de-a stânga, îi are pe Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, împreună cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, res­pectiv pe Sfinții Cuvioși Grigorie Palama, Teodor Studitul și Paisie de la Neamț, iar în partea inferioară grupuri de credincioși din toate zonele etnografice ale Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înveșmântați în straie tradiționale, dimpreună cu preoți și monahi. Icoana a fost executată de către pictorul iconar Gabriel Solomon din Cluj-Napoca.
În 26 octombrie 2021, la inițiativa Preasfințitului Părinte Iustin, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost proclamat ca Sfânt ocrotitor al municipiului Carei.

2021 a fost un an care ne-a oferit prilejul să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noștri aflați în situații sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriți în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noștri este primit şi răsplătit de Dumnezeu.

Episcopia noastră desfășoară, prin protopopiate și parohii,
în fiecare an, câteva proiecte
sociale cu caracter permanent:
1. Proiectul „Construiește o casă, zidește suflete”, în cadrul căruia au fost ridicate 19 case pentru familiile aflate în grea încercare. Totodată, trebuie reținut faptul că, pe cuprinsul celor opt protopopiate, a fost strânsă suma de 1.201.581 lei pentru derularea acestui proiect;
2. Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin”, prin care au fost oferite ghiozdane şi rechizite în valoare de 125.385 lei pentru 1.028 elevi;
3. Proiectul „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paști”, din care au beneficiat 1.758 de copii şi adulţi, reprezentând haine și alimente în valoare de 189.490 lei;
4. Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente, bani și haine, în valoare de 484.740 lei, de care au beneficiat 10.573 de persoane.
De toate activitățile și proiectele desfășurate de către Episcopia noastră au beneficiat 34.110 persoane, iar totalul tuturor activi­tă­ților sectorului social-filantropic însumează valoarea de 5.844.798,74 lei.
În cursul anului 2021, s-a constatat că au fost săvârșite următoarele servicii religioase în Eparhia noastră: Botezuri - 3476; Cununii - 1637; Înmormântări - 6251. Scăderea demografică: cu 2775 mai pu­ține botezuri decât înmormântări.

Grupul psaltic „Theologos” al Epis­copiei noastre, condus de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, a desfășurat în anul 2021 o bogată activitate, dând răspunsurile la 81 de slujbe arhierești. De asemenea, a realizat 11 proiecte muzicale (înregistrări audio și videoclipuri), precum și alte activități misionare, în număr de 88. Toate acestea însumând 180 de activități misionare.

În anul 2021, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a douăsprezecea oară Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoința domnului ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre.
La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici, săvârșite de Preasfințitul Părinte Iustin sau Preasfințitul Pă­rinte Timotei Sătmăreanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase. Pentru toate binefacerile revărsate asupra eparhiei noastre, se cuvine să mul­țu­mim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de prețuire către preoții, monahii şi cre­din­cio­șii Bisericii noastre strămoșești.

În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, ierarhii noștri au efectuat două vizite la românii din dreapta Tisei, în Ucraina.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Iustin a făcut o vizită comunității românești ai Parohiei Ortodoxe Române cu hramurile „Sfintele Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș Argeș, Tatiana de la Craiova și Sunniva din Bergen”, Norvegia, cu prilejul târnosirii lăcașului de închinare.
Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Mara­mu­reșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord împreună cu părintele paroh, Marius Andrei Pop, fiu al Ma­ra­mureșului și cu membrii Delegației eparhiale din Baia Mare, au inaugurat biblioteca din cadrul așe­zământului pastoral-cultural al co­munității românești din Bergen, Nor­vegia, înființată printr-un proiect comun al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului împreună cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prin implicarea domnului dr. Teodor Ardelean, directorul acestei instituții. Biblioteca însumează aproximativ 3000 de volume, iar Proiectul Eparhial se numește „Cartea - lumină pentru comunitate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.