• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Martie , 2017

E.S. Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite în vizită la HHC, în Baia Mare

E.S. Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite, a efectuat, în 22-23 martie, o vizită în Baia Mare, județul Maramureș. În programul vizitei au fost incluse o întâlnire cu Fundația Hope and Homes for Children România și o prezentare în teren a activității organizației. Ambasadorul american a fost însoțit de Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa Centrală și de Sud în cadrul Hope and Homes for Children.

 

Prima oprire a fost pe Pirită, o zonă de la periferia Băii Mari, unde locuiește o comunitate marginalizată. În 2016, aici
s-a desfășurat programul „Grădinița de vară” pentru cei 60 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani care trăiesc în comunitate.
Acest program a fost demarat la inițiativa Claudiei Costea, consilier superior în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare, și este un parteneriat între instituțiile sta­tului și ONG-uri: Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Ma­­­ra­mureș, Fundația de Voluntari So­maschi și Fundația Hope and Homes for Children România.

În perioada vacanței de vară, la Gră­dinița Nr. 33, cea mai apropiată instituție de învăță­mânt de Pirită, s-au desfășurat, zilnic, activități recreative și educative, cu scopul pregătirii copiilor pentru înscrierea la grădiniță și la școală. Pirita este o zonă cu colibe improvizate, fără curent electric, cu o singură sursă de apă ce provine de la o țeavă montată direct la o conductă publică de furnizare a apei potabile. Printre gunoaie, șobolani și câini, acești copii erau nesupravegheați peste zi sau munceau cu părinții lor la strâns fier din  oraș sau din comunitățile învecinate. În toamnă, la încheierea programului „Grădinița de vară”, toți copiii din această comunitate au fost înscriși într-o formă de școlarizare: 24 de copii la grădiniță, 23 la clasa pregătitoare, 20 de copii în clasa „A doua șansă” și 30 de copii au fost integrați în diferite clase ale unei școli de cartier.

Apoi, Ambasadorul Klemm a vizitat o mamă cu opt copii care locuiește în Ferneziu (un cartier al orașului Baia Mare), beneficiari ai programului de prevenire a separării copilului de familie, desfășurat de Hope and Homes for Children. Prin acest program, copiii aflați în situații vulnerabile (sărăcie, lipsa condițiilor de trai decent etc.) sunt sprijiniți de către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sau de Hope and Homes for Children să rămână alături de familie.
Ultima oprire a fost la o casă de tip familial pentru copii cu nevoi speciale pe care Hope and Homes for Children a dezvoltat-o după închiderea unei insti­tuții de tip vechi (orfelinat). În această casă, care a fost deschisă în 2010, ca urmare a închiderii Centrului de Pla­sament „Delavrancea” locuiesc 10 copii și tineri.
În ziua următoare, ambasadorul a avut o vizită informală la Palatul Admi­nistrativ, unde s-a întâlnit cu autoritățile județului și cele ale Băii Mari. A urmat o vizită la Biblioteca Județeană Petre Dulfu, unde, la American Corner, Hans Klemm, aflându-se pe „teritoriul” american, a dat şi un scurt interviu la una din televiziunile locale.
Ambasadorul Hans Klemm nu a fost la prima vizită în oraș, în Maramureș. Îi plac locurile și își dorește să revină aici.


Ambasadorul Hans Klemm a dorit să cunoască activitatea HHC


„Am avut în urmă cu două săptămâni un eveniment, la București. La palatul Cantacuzino a fost invitat și amba­sadorul Hans Klemm. Atunci a auzit mult mai multe și mai în detaliu despre HHC și despre programele noastre. Am putut sta mai serios la o discuție și am stabilit vizita la programele noastre pentru această dată (23 martie n.red.). Nu suntem la primul contact cu Ambasada SUA, pentru că am mai avut reprezentanți de la Ambasadă care au venit în anii trecuți la o serie de acțiuni de-ale noastre, mai ales la București, dar a fost pentru prima dată că am­ba­sadorul SUA și-a făcut timp să vadă, efectiv, munca noastră, pe teren, dincolo de ceea ce a auzit.
Cred că o parte importantă în această dorință este legată de felul în care am vorbit despre munca și programele noastre. Pentru noi, este important să recunoaștem ceea ce fac partenerii noștri și rolul pe care ei îl joacă. Noi, ca organizație, nu am putea face nimic singuri.
Tot ceea ce facem este în parteneriat cu autoritățile publice, cu cele de stat. Am discutat despre felul în care programe mari de reformă, care țin de schimbări de macrosistem, se pot obține doar prin angajamentul acestor parteneri. Și de felul în care o organizație neguverna­mentală, oricât ar fi de bună și oricât ar vrea să rezolve ea câte-n Lună și Stele, nu ar putea să o facă fără cei care chiar au acces la decizii. Iar acest acces la decizii îl au partenerii noștri. Și atunci am discutat despre  motivele care ne-au făcut să ajungem într-o relație de parteneriat să­nătos. Sănătos înseamnă deschis și trans­parent, în care noi spunem ce avem de spus, colegii noștri din structurile de stat spun ce au de spus. Dar aceste lucruri rămân între noi, nu le trâmbițăm în mod public și nici nu ne folosim de ele. Este o relație de încredere! Pe această bază putem construi și am construit în România, dar și în alte țări” a spus Ștefan Dărăbuș, di­rector regional pentru Europa Centrală și de Sud în cadrul Hope and Homes for Children.
Pornind de la această discuție, Ambasa­dorul SUA, Hans Klemm, a venit în Baia Mare să vadă la fața locului programele HHC.

Venirea Excelenței Sale a fost un eveniment pentru municipiul de pe Săsar, chiar dacă nu a fost o vizită oficială, în sensul diplomatic al cuvântului. Ofi­cialul american a fost însoțit de experți ai Ambasadei și de o puternică echipă de pază.
„Vizita ambasadorului Klemm s-a întâmplat să se nimerească în același timp cu o conferință regională, pentru Europa Centrală și de Est. I-a cunoscut și pe colegii mei!
Am început ziua printr-o discuție, mai în detaliu, legată de programele noastre, de filozofia lor și de felul în care reușim să le implementăm.
Diferențiatorul nostru față de alte organizații neguvernamentale este faptul că avem o perspectivă pe termen foarte lung. Nu avem proiecte care se ter­mină într-un an, doi, trei, cinci, avem proiecte care merg pe 35-40 de ani. Pornind de la perspectiva asta și având o privire de ansamblu care coboară spre detaliu, ajungem la lucruri mari, ca și cele pe care le facem în România, la ora actuală. Ca de exemplu, obiectivul, deja asumat de guvern, de a eradica insti­tu­ționalizarea, ca formă de protecție a copilului. Sau obiectivul de a avea o politică publică pentru prevenirea separării copilului de familie, lucru care nu se întâmplă la modul concret. Nu avem o procedură, un act normativ pentru intervenția în prevenire și nici pentru finanțarea prevenirii. Dar o vizită, cum a fost cea a ambasadorului american, care are o influență foarte mare, nu are rost să ne ascundem după deget, și față de autoritățile de stat din România, dar și față de cei din regiune, pentru tot ce reprezintă ca forță politică și de influență, America, poate să ducă lucrurile înainte! Am dialogat despre felul în care ministerul de Finanțe are un rol important, la ora actuală.
Am fost pe Pirită și am discutat despre ce se poate face. Dacă vrei să rezolvi aceas­tă problemă, ai nevoie de locuințe so­ciale. Există programe frumoase pe edu­cație, pe sănătate, putem să-i ducem în vacanțe, putem să facem igienizări, dar degeaba! Dacă oamenii ăștia nu au unde locui, într-un spaţiu protejat, iar copiii nu au unde să se spele, nu au apă curentă, nu au electricitate, nu au unde să își facă temele seara, nu au un scaun și un birou, nu se va întâmpla mare lucru!
Vrem ca acest program referitor la locuințele sociale pe care nu îl face doar HHC ci și alte organizații să fie preluat de autoritatea publică, să devină politică publică și să fie finanțat. Sper că domnia sa, ambasadorul american, ne va ajuta să promovăm frontul acesta de acțiune. Aşa cum cred că ne va ajuta să promo­văm partea de locuințe socia­le. Am mai spus, în România stocul de locuințe sociale este de doar 2% din fondul de locuințe, în țările din UE acesta este de 15-16% din totalul stocului de locuințe.
Domnul ambasador a fost foarte atent și a cerut explicații și de la cei pe care i-am vizitat și de la noi. Credem că ne va sprijini pentru mișcarea acestor lucruri”, a spus Ștefan Dărăbuș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.