• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Septembrie , 2013

Dumbrăviţa Verde, ediţia a III-a

Antropologul Margaret Meat spunea: „Nu te îndoi niciodată că un grup mic de oameni care gândesc şi sunt dedicaţi pot schimba lumea. Adevărul e că e singurul lucru ce a salvat lumea până acum”. Iar de trei ani, această axiomă este demonstrată de către tinerii care participă cu entuziasm şi dăruire la proiectul „Dumbrăviţa verde”.

 

Cum spunea şi John F. Kennedy „Realitatea supremă a timpului nostru e… vulnerabilitatea planetei”. Pornind de la această realitate, tinerii din Dumbrăviţa se implică anual într-un proiect special al Asociaţiei Nemus, sprijinit de UAC Europe: „Dumbrăviţa Verde”. Derulat anual, de trei ani consecutiv, „Dumbrăviţa verde” este probabil singurul proiect de acest fel derulat de o entitate privată din România, care înţelege responsabilitatea socială şi implicarea în comunitate, de aceea a fost apreciat la nivel judeţean şi chiar naţional, primind aprecieri, premii şi diplome de felicitare.

Însă, dincolo de funcţia educativă şi de protecţie a mediului, proiectul relevă un adevăr extrem de important: faptul că putem schimba şi îndrepta lucrurile prin noi înşine, aşa cum reuşesc cei 50 de tineri din Dumbrăviţa în fiecare an.

 

Acest proiect urmăreşte ecologizarea râurilor şi a cât mai multor zone din comuna Dumbrăviţa prin angrenarea tinerilor din cele 6 localităţi ale comunei într-o acţiune de voluntariat. Pentru atingerea acestui scop, în perioada 3-6 septembrie s-a organizat o acţiune de ecologizare denumită Dumbrăviţa Verde. 50 de tineri din cele 6 sate ale comuniei Dumbrăviţa au avut posibilitatea să înveţe ce înseamnă voluntariat şi cum trebuie să se organizeze şi să se desfăşoare munca în echipă, în aşa fel încât să fie eficienţi şi să aibă cel mai bun randament în atingerea obiectivului propus. La finalul proiectului, fiecare participant a primit un premiu şi o diplomă de participare care au fost înmânate în cadrul unei ceremonii festive. Partea logistică şi premiile sunt asigurate de către UAC - Universal Alloy Corporation.

 
 

Obiectivele Proiectul

 

- Curăţirea râurilor şi pârâurilor din comuna Dumbrăviţa.

- Conştientizarea tinerilor, dar nu numai, privitor la importanta păstrării curăţeniei în comunităţile lor.

- Implementarea ideii de strângere selectivă a gunoaielor şi implicit conştientizarea beneficiilor reciclării peturilor, dozelor şi a hârtiei.

- Implicarea tinerilor din comuna Dumbrăviţa în acţiuni de voluntariat.

- Organizarea unei activităţi de ecologizare şi a unui seminar prin care tinerii să înveţe ce înseamnă activitatea de voluntariat, care sunt beneficiile implicării în asemenea acţiuni şi cum să se organizeze într-un proiect punându-se accent pe munca în echipă.

 
 

„Acest proiect a pornit în urmă cu trei ani de la un principiu simplu: acela de a înfăptui noi schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. Iar de atunci, a crescut an de an. Există tot mai mult interes şi entuziasm în rândul participanţilor şi, pot afirma cu certitudine că există şi mai multă grijă pentru mediul înconjurător. Pe lângă rezultatele vizibile ale proiectului: o comună mai curată, există şi nişte rezultate extrem de importante: educaţia, conştientizarea tinerilor şi, nu în ultimul rând, faptul că participanţii la acest proiect au devenit o familie. Le mulţumesc tuturor şi îi felicit din tot sufletul“.

 

Corina Mulea, Office & Public Relations Manager UAC Europe, iniţiatoarea şi sufletul proiectului

 
 

„Pot spune cu mândrie că, în cei trei ani de când derulăm proiectul „Dumbrăviţa Verde“ tinerii din această comună şi profesorii lor au demonstrat anual că ştiu ce înseamnă

voluntariatul şi implicarea în comunitate. O definiţie frumoasă spune că voluntarii nu sunt plătiţi nu pentru că munca lor nu valorează nimic, ci tocmai pentru că e nepreţuită. Munca celor 50 de tineri care timp de patru zile ecologizează toate satele comunei Dumbrăviţa este nepreţuită.

Nu numai pentru efortul lor şi pentru timpul consacrat acţiunii, dar mai ales pentru motivele care i-au determinat să se înscrie din nou, în număr mare, în acest proiect: acela de a proteja mediul şi de a face ceva util pentru comunitatea în care trăim. Îi felicit şi le mulţumesc tuturor participanţilor“.

 

Iulian Gheorghe, directorul general al UAC Europe

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.