• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Iunie , 2017

Drumuri şi servicii, în Baia Mare

Nicolae TEREMTUŞ

Cătălin Cherecheş a venit cu câteva minute întârziere, dar a fost degajat şi i-a aten­ţio­nat pe ziariştii ce vorbeau în gura mare. Moment în care s-a lăsat liniştea în sala de şedinţe a Consiliului Local. Primarul a prezentat lucrările ce se vor executa în perioada iunie-iulie.
„În acest an, programul privind repara­ţiile curente şi câteva modernizări, amenajări, este un program pe care
l-am gândit, după revenirea mea în primărie, împreună cu constructorul care are încă contractul de adminstrare-reabilitare a drumurilor din municipiu şi cu colegii din primărie. În afară de prelungirea contractului, respectiv ultimul contract subsecvent din acest acord-cadru, nu a fost stabilit, până la venirea mea în primărie, niciun program cu privire la lucrurile care trebuie făcute în oraş. După revenire şi după ce am văzut ce s-a făcut, am fost deranjat de partea financiară a acestor lucrări, dar şi de unele lucrări penibile.
Plombările care s-au făcut pe Bucureşti, cele care s-au făcut timp de două luni pe Industriei, au costat cât asfaltarea pe care am făcut-o pe bulevardul Bucu­reşti. Ca să fim transparenţi şi sinceri! Nu este nelegal, dar este o lipsă de inspiraţie din perspectiva luării deci­ziilor. Activităţi mai intense vom face pe 22 Decembrie, va fi o modernizare amplă. Vor fi lucrări ample pe Culturii, amenajări şi reţea de apă. Vom avea piste de biciclete pe străzile pe care avem lucrări importante. Lucrările la Piaţa Revoluţiei nu au putut fi dema­rate, deoarece niciuna dintre societăţile participante la licitaţie nu s-a calificat din perspectiva preţului şi nici din cea a materialelor. În toamnă, vom reveni cu acest proiect. Până atunci, parcarea se va amenaja.
Vom finaliza în această săptămână, dacă ne lasă timpul, bulevardul Bucu­reşti. Vor fi reabilitate trotuarele de pe Şincai, până la Poliţia municipiului, fiind o zonă centrală.
Avem o intervenţie majoră pe strada Valea Borcutului, integral. Este cazul ca şi aceste cartiere, mai mărginaşe, să fie tratate corespunzător. Reparaţii se vor face şi pe străzile mai mici”, a spus primarul băimărean.
El a arătat că se vor face lucrări şi pe strada Iuliu Maniu, unde se va amenaja o alveolă în care va fi pus un bust al lui Iuliu Maniu, la solicitarea unei asociaţii culturale. Primarul de Baia Mare a spus că va fi reabilitat şi parcul din faţa Universităţii de Nord, acolo unde a fost mulţi ani monumentul poreclit de băimăreni „Spânzurătoarea”.

Până la sfârşitul toamnei, în urma licitaţiei realizate conform procedurilor legale, va fi un nou operator pentru lucrările de reparaţii stradale, pentru următorii patru ani. Primarul de Baia Mare a revenit la problema deszăpezirii şi a costurilor acestei activităţi.
„Am mai spus-o. Anul trecut, munici­piul a plătit cea mai mare sumă pentru serviciile de deszăpezire. Cea mai mare sumă pe care a plătit-o vreodată. Acest lucru mă revoltă! Cineva trebuie să se uite la povestea asta. Să cheltuieşti mai mult de 24 de miliarde de lei vechi, 2,4 milioane lei noi, raportat la faptul că în alţi ani cheltuiam maxim un milion, un milion jumate, este foarte mult. Şi ţinând cont de faptul că în acea perioadă eu mergeam în fiecare noapte să văd cum se lucrează şi, dacă trebuia să dăm cu sare de trei ori, aşa se dădea. Acum au fost lucrurile dezastruoase din punct de vedere funcţional şi financiar”, a spus Cherecheş.

Primarul băimărean a vorbit şi de pro­iectul pe care îl doreşte cu privire la serviciile de deszăpezire, dar şi de alte servicii.
„În ultima şedinţă de CL s-a aprobat elaborarea unui studiu de fundamentare privind organizarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat al municipiului, respectiv desză­pe­zire, salubrizare stradală şi menajeră, zone verzi, întreţinere drumuri, între­ţinere cimitire, întreţinere clădiri pu­blice şi administrare parcuri. Voi mai pune încă un punct, administrarea clă­dirilor bazelor sportive.
Unii s-au aşteptat să facem un fel de SRL sau SA care să fie în subordinea CL. Ştiam că mulţi dintre cei care nu sunt de acord cu gestiunea internă a acestor servicii şi care îşi doresc externalizarea, nu ştiu din ce motive, au crezut că îmi întind o capcană şi au spus că trebuie acest studiu de fundamentare. Îi anunţ pe toţi că este mai eficient să faci lucrările în regim propriu. Doar din reducerile de TVA faci o reducere de 20%, dar evaluând cu serviciul de audit, costurile pentru pri­mărie ar scădea cu 30%, de aceea, în şedinţa de CL din această lună, nu voi solicita înfiinţarea unei societăţi comerciale ci, conform legii, vom transforma Serviciul Public Ambient Urban în Regie Autonomă şi vom delega acestei Regii toate serviciile pe care le-am enumerat. Vom dota această Regie cu utilaje care să fie potrivite pentru aceste tipuri de activităţi. Vom avea servicii mult mai ieftine, dar această Regie va fi coordonată de CL şi primărie”, a spus primarul băimărean.

El a menţionat că Regia nu va afecta grila de personal a autorităţii locale şi că se vor face permutări de personal pe baza competenţelor de la serviciile existente la Regie. Cherecheş a spus că autoritatea locală nu este serviciu de asistenţă socială. „Mai ales văzând că în această instituţie cel mai mic salariu îl am eu. Sunt portari care au cu două sute de lei peste salariul pe care îl am eu”, a spus Cherecheş.

 


„Plombările care s-au făcut pe Bucureşti, cele care s-au făcut timp de două luni pe Industriei, au costat cât asfaltarea pe care am făcut-o pe bulevardul Bucu­reşti. Ca să fim transparenţi şi sinceri! Nu este nelegal, dar este o lipsă de inspiraţie din perspectiva luării deci­ziilor. Activităţi mai intense vom face pe 22 Decembrie, va fi o modernizare amplă. Vor fi lucrări ample pe Culturii, amenajări şi reţea de apă”.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.