• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 20 Ianuarie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2018

Drumul Nordului, un pas uriaș spre dezvoltare

Proiectul pentru reabilitarea drumului judeţean care face legătura cu judeţul Sălaj, botezat „Drumul Nordului” a fost depus a Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest încă din luna noiembrie 2016. În luna aprilie 2017, ADR a finalizat procedura de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii cererii de finanţare depusă de către Consiliul Judeţean Maramureş. Documentaţia de mii de pagini a fost declarată admisibilă în luna mai 2017, iar proiectul a trecut mai departe în faza de evaluare tehnică şi financiară. În 27 octombrie 2017, finanţarea a devenit o certitudine prin semnarea contractului de finanțare de aproape 50 de milioane de euro de către ministrul Fondurilor Europene.

Drumul Nordului, un proiect în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, va fi realizat pe traseul Oarţa de Jos, Băseşti, Ariniş, Sălsig, Gârdani, Fărcaşa, Ardusat, Satulung, Şomcuta Mare, Remetea Chioarului, Coaş, Co­palnic Mănăştur şi Şişeşti. Este vorba despre reabilitarea DJ 108D, sector limită judeţul Sălaj – Ariniş – Rodina – Gârdani (DJ 108A); reabilitare DJ108A, sector Gârdani – Fărcaşa – Sârbi – Tămaia – Buzeşti – Ardusat (DJ 193) şi DJ 193 sector Ardusat (int. DJ 108A) – limită de judeţ Satu Mare; reabilitare DJ 182C, DJ 182B – Coaş – Copalnic – Copalnic Mănăştur – Vad – Lăschia – Făureşti – DJ 184 (Şurdeşti); reabilitare DJ182 sector Şomcuta Mare (DN1C) – Coaş (int. DJ 182C); reabilitare DJ 182B sector Şomcuta Mare (DN 1C) – Coaş (int. DJ182C); reabilitare DJ 193 Ardusat (interior DJ 108A) – Colţirea – Hideaga (DN1C).
Și, dincolo de impactul economic, Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean a arătat că, prin acest proiect, judeţul Maramureş va îmbunătăţi starea tehnică a drumurilor judeţene din zonă.
Numai că, până atunci, trebuie reglate o serie de probleme punctuale ce țin de corelarea lucrărilor de infrastructură edilitară (apă și canal) cu demararea efectivă a lucrărilor la drumul județean.
De aceea, săptămâna trecută a avut loc o nouă întâlnire la Palatul Adminis-trativ, cu primarii comunităților locale care se află pe traseul Drumului Nor­dului.

Preşedintele Consiliului Județean Ma­ramureș, Gabriel Zetea a declarat că: „Am identificat multe probleme, iar săptămâna viitoare voi fi prezent din nou la București, la Ministerul Dez­vol­tării, pentru a încerca să obținem finanțări suplimentare prin PNDL2 pentru lucrările comunităților locale. La Ariniș, necesarul minim este de 8 mi­lioane de lei, pentru Gârdani sunt necesari cel puțin 1,5 milioane de lei, la Ardusat este nevoie de un milion de lei pentru aducțiunea de apă, urmând să aflăm care sunt costurile pentru canal, în timp ce la Satulung și Remetea Chioarului ar fi nevoie de aproximativ trei milioane de lei. De asemenea, sunt multe probleme legate de corelarea lucrărilor efectuate de către Societatea Vital prin fonduri europene, lucrări extrem de întârziate și care riscă să nu mai poată fi efectuate”, a declarat președintele Consiliului Județean Ma­ra­mureș, Gabriel Zetea.

Șeful administrației județene a arătat că instituția pe care o conduce va fi nevoită să modifice graficul stabilit anul trecut și să adapteze procedura de achiziție în derulare cu noile prevederi legislative în vigoare, conform HG1/ 2018, ceea ce va duce la întârzierea procedurii de achiziție cu două luni.
„Până la finalul verii sau începutul toamnei sperăm să terminăm achiziția, după care vom avea un termen de șase luni pentru proiectarea lucrărilor, iar execuția ar trebui să înceapă în primăvara anului 2019. Până la acel moment, însă, toate celelalte lucrări edilitare trebuie fina­lizate, pentru a preda în curat amplasamentul viitorului executant. Drumul Nordului benefi­ciază de o finanțare europeană de aproape 50 de milioane de euro pentru reabilitarea a aproape 80 de km de drum județean (fundație, 3 straturi de asfalt, rigole, podețe și drumuri de acces)”, a precizat Gabriel Zetea, preșe­dintele CJ Maramureș.

 

„Până la finalul verii sau începutul toamnei sperăm să terminăm achiziția, după care vom avea un termen de șase luni pentru proiectarea lucrărilor, iar execuția ar trebui să înceapă în primăvara anului 2019”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.