• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 17 August , 2019

Drumul catedralelor de lemn ale Maramureșului

Anul 2019 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc”. Cunoscând situația îngrijorătoare a satelor românești, Preasfințitului Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a inițiat acest proiect menit să evidențieze frumusețea va­lorilor culturale și spirituale ale satelor din Maramureș.

Întrucât arta lemnului este mult reprezentativă pentru această zonă plină de spiritualitate, considerăm de bun augur realizarea unui pelerinaj la bisericile de lemn sub genericul „Drumul Catedralelor de lemn din Maramureș”.
Pentru realizarea acestui proiect vor fi implicați 50 de tineri din Munici­piul Baia Mare cu rezultate deosebite la învățătură sau care au adus o contribuție deosebită la organizarea activităților cu și pentru tineret în anul 2018 și peste 1000 de tineri din comunitățile rurale incluse în traseul ce urmează a fi parcurs.
Proiectul este unul cu totul inedit întrucât se dorește ca traseul fixat (Rogoz, Plopiș, Breb, Budești, Sârbi, Bârsana, Glod, Poienile Izei, Botiza, Rozavlea, Ieud, Bogdan Vodă, Săliștea de Sus, Moisei, Borșa) să fie parcurs prin intermediul căruțelor în intervalul a cinci zile, în perioada 16-20 august 2019.
La fiecare biserică tinerii drumeți vor fi întâmpinați de grupurile tine­rilor din comunitatea respectivă, prilej cu care se va prezenta istoricul bisericii, se va săvârși o slujba de pomenire în memoria ctitorilor și se va lua pământ în urne special pregătite, care urmează a fi depuse în spațiul muzeal din incinta Catedralei Episcopale „Sf. Treime” din Baia Mare.
Întregul program va fi înregistrat video urmând a se realiza un material documentar cu privire la bisericile de lemn din județul Maramureș și contribuția lor la dezvoltarea comunităților.
De asemenea, se va realiza un album foto cu instantanee din cele cinci zile de drumeție.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.