• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2013

Două proiecte de colaborare europeană la Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare

Distincţia de Şcoală Europeană, Certificatul European Language Label precum şi celelalte aprecieri la nivel naţional şi european pe care şcoala le-a obţinut în anul 2012 ne-a întărit convingerea că proiectele şi programele de cooperare europeană sunt o modalitate de a implica un număr mare de elevi şi cadre didactice în activităţi motivante şi care sunt pe placul participanţilor.

 

Prof. Monika Bandi– coordonator proiecteAstfel, anul şcolar 2013-2014 debutează la Şcoala gimnazială Alexandru Ioan Cuza din Baia Mare (director profesor Mureşan Grigore) cu două proiecte de colaborare europeană: proiectul multilateral Comenius „Traditional Openair Games to Improve Children’s Skills”, în colaboare cu şcoli din Turcia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Italia, Spania, Lituania şi proiectul de colaborare on-line e-Twinning “St@ryboard” în colaborare cu şcoli din Italia, Polonia, Grecia, Republica Cehă, Franţa, Norvegia şi Ungaria.

Proiectul multilateral Comenius are în vedere promovarea jocurilor de copii de vârstă mică şi medie în aer liber, dezvoltarea competitivităţii şi a fair-play-ului, a abilităţilor de comunicare şi interrelaţionare cu alţi elevi de aceeaşi vârstă şi preocupări similare. Pe parcursul celor 2 ani de proiect se vor realiza o mulţime de activităţi comune cu şi pentru elevi şi cadre didactice. Cele mai importante sunt cele în care elevii, împreună cu cadrele didactice, vor încerca să readucă în actualitate jocurile copilăriei de odinioară care se desfăşurau în aer liber şi în echipe. Aceste activităţi vor fi descrise în detaliu şi filmate astfel încât ceilalţi copii din şcolile partenere să le poată integra în activităţile recreative. Fiecărei şcoli partenere îi va reveni realizarea unui produs final.

Mobilităţile ce vor fi efectuate vor întări încrederea în sine ale elevilor, vor promova spiritul de echipă, astfel încât elevii să depăşească barierele culturale şi de limbă. Prima mobilitate va avea loc în perioada 4-8 noiembrie 2013 la Izmir, Turcia, la care vor participa 3 cadre didactice şi un elev de la Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare. Deşi proiectul este în prima lună de activitate oficială, a fost deja creat site-ul care va găzdui toate activităţile, filmuleţele, produsele intermediare şi finale realizate de parteneri în colaborare.

Proiectul de colaborare on-line e-Twinning “St@ryboard” se adresează elevilor de gimnaziu şi este conceput ca o activitate extraşcolară la care elevii participă în regim de voluntariat. Acest proiect este al treilea de acest gen care se desfăşoară în şcoală în limba engleză şi doreşte să dezvolte abilităţile de comunicare în limba engleză ale participanţilor precum şi abilităţile de a transpune activităţile realizate pe marginea unei poveşti în format electronic. Elevii vor alege o poveste pe placul lor, o vor traduce în limba engleză şi apoi vor realiza pe marginea ei activităţi de lexic şi vocabular ce necesită folosirea dicţionarului monolingv, vor realiza măşti şi marionete pentru scenetă, vor face o înregistrare audio a poveştii şi o înregistrare video a scenetei, vor realiza un poster de prezentare a scenetei, vor învăţa să facă un Web Quest.

În partea a doua a proiectului elevii vor face schimb cu partenerii de proiect de activităţi prin intermediul portalului virtual e-Twinning. Toate acţiunile elevilor vor fi postate pe blogul proiectului, iar produsele finale vor fi puse la dispoziţia tuturor prin intermediul programelor virtuale. Bazele acestui proiect au fost puse de către profesoara de limba engleză Monika Bandi împreună cu un cadru didactic din proiectul Comenius anterior (Streams of Culture), Giuseppina D’Antonio din Italia. Ni s-a alăturat încă un cadru didactic din Polonia, din acelaşi proiect Comenius demonstrându-se astfel că proiectele de succes pot duce la colaborări de durată chiar şi după finalizarea lor.

Ambele proiecte sunt de anvergură, implică multă muncă şi dăruire din partea participanţilor, cadrelor didactice, a părinţilor, a echipei manageriale a şcolii şi a comunităţii locale pentru atingerea obiectivelor propuse.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.