• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 28 Iulie , 2019

Două poduri finanțate de Guvernul României prin PNDL2 au fost finalizate în Valea Chioarului

Administrația locală din Valea Chioarului este una dintre cele mai harnice admi­nistrații din Maramureș, iar proiectele derulate vin în sprijinul localnicilor. Edilul comunei Valea Chioarului, Ioan Burde a declarat că ultima lucrare recepționată privește cele două poduri construite în localitatea Valea Chioarului, pentru râul Bârsău, a căror finanțare obținută de la Guvernul României, pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, a fost în sumă de peste un milion de lei.

 

 

„Sunt două poduri extrem de importante, deoarece oferă acces localnicilor de pe două străzi care locuiesc pe partea dreaptă a râului. Podurile care erau înainte aveau doar 2,2 metri lățime, fiind sprijinite la mijloc de un picior care se înfunda când erau cantități mari de apă. Mai mult, mașinile mai mari de două tone aveau acces în zonă doar prin vale. Noile poduri au o lungime de 13 metri și o lățime de șase metri, iar în contractul de execuție am cuprins și regularizarea văii pe o distanță de câte 20 de metri în aval și în amonte”, a precizat primarul Ioan Burde.
Edilul din Valea Chioarului a arătat că în comună se află în derulare mai multe proiecte, unele finanțate din fonduri guvernamentale, altele din bani europeni. Astfel, până la finalul lunii septembrie 2019 va fi finalizată reabilitarea drumului comunal DC 63, în lungime de cinci kilometri, unde există o finanțare de aproximativ 1,2 milioane de euro pe FEADR. La Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” urmează recep­ția finală a structurii din Fericea, reabilitarea fiind realizată pe PNDL 1, unde finanțarea a fost de peste 750.000 de lei.

Un proiect de peste 600.000 de euro finanțat pe FEADR vizează reabilitarea a două cămine cultu­rale din satele Mesteacăn și Valea Chioarului, în timp ce pe PNDL2 a fost câștigat un proiect de construire a unui sediu nou de pri­mărie, cu o valoare estimată la 1,5 milioane de lei. 50.000 de euro vor fi obținuți prin FEADR, pentru realizarea unui teren artificial de sport în satul Fericea, în timp ce pe PNDL se derulează un contract de aproximativ 13 mi­lioa­ne de lei pentru aducțiunea de apă – canal în satele Curtuiușu Mare și Vărai. Studiul a fost deja finalizat și licitația realizată și urmează ca, în câteva zile să fie dat ordinul de începere al lucră­rilor.
La Fericea, proiectul privind aducțiunea de apă – canalizare este în procedură de achiziție. Acesta a fost depus tot pe PNDL 2, suma finanțată fiind de peste 6 milioane de lei, în timp ce la Valea Chioarului, proiectul apă - canal se află în stadiul de realizare a studiului de fezabilitate, urmând ca finanțarea să fie solicitată pe Fondul de Investiții.
 

Gabriel Zetea: „Investițiile finalizate arată maramureșenilor că ne ținem de cuvânt”
 

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a efectuat o vizită de lucru în Valea Chioarului, pentru a discuta cu reprezentanții administrației locale și pentru a vedea lucrările exe­cutate la cele două poduri din localitate.
„Am ținut să ajung luni, 22 iulie 2019, la Valea Chioarului, cu o zi înainte de recepția finală, pe șantierul finalizat al celor două poduri peste râul Bârsău. M-am bucurat să văd o nouă investiție finalizată în Maramureș, pentru că doar așa putem arăta cu adevărat maramureșenilor că ne ținem de cuvânt. Vorbim despre o inves­tiție de un milion de lei finanțată prin PNDL 2 și derulată de către Guvernul României. Contractul de finanțare a fost semnat în anul 2017, licitația publică s-a derulat în 2018, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la finalul anului trecut. Luna iulie 2019 în­seamnă deja finalizarea pro­iec­tului și pot să mă declar mulțumit de viteza cu care administrația locală, în frunte cu primarul Ioan Burde, a abordat acest proiect important pentru comunitatea locală și pentru oamenii care trăiau izolați pe malul Bârsăului. Valea Chioarului rămâ­ne una dintre cele mai active administrații locale din Mara­mureș. Încă din anul 2014, admi­nistrația locală a derulat proiecte multiple finanțate din fonduri europene sau naționale, canalizări, aducțiuni de apă, reabilitări de drumuri, reabilitări de școli și gradinițe, iar acum construcții de poduri și doresc să îi felicit încă o dată pentru rapiditate și corectitudine”, a precizat șeful adminis­trației județene, Gabriel Zetea.


„M-am bucurat să văd o nouă investiție finalizată în Maramureș, pentru că doar așa putem arăta cu adevărat maramureșenilor că ne ținem de cuvânt. Vorbim despre o inves­tiție de un milion de lei finanțată prin PNDL 2 și derulată de către Guvernul României”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.