• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Ianuarie , 2016

Dotări de ultimă generaţie la Spitalul Municipal Sighet

Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei are parte de dotări din ce în ce mai bune. După ce mai multe secţii au fost puse la punct în ultimii ani şi beneficiază de condiţii optime de desfăşurare a actului medical, a venit rândul Secţiei Chirurgie să fie adusă la un nivel mai înalt al calităţii. Aceasta a fost reabilitată şi modernizată la standarde ridicate, iar cele trei săli de operaţie au fost dotate cu echipamente de ultimă generaţie. Pacienţii pot acum să apeleze cu încredere la serviciile Spitalului Municipal Sighet, iar medicii au la dispoziţie toate condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea.

 

„Această lucrare care vizează chirurgia aş putea spune că este o lucrare etalon pentru Spitalul Sighetu Marmaţiei. Este o secţie prioritară, importantă. Un spital nu poate exista fără secţii chirurgicale. Discutăm de două săli de operaţie reabilitate. E vorba de reabilitarea secţiei în totalitate şi a acestor săli de operaţie, cât şi de o dotare suplimentară cu aparatură performantă. Mai avem o sală de operaţie la parter, reabilitată total şi aceea, cu sprijinul domnului Vasile Godja”, a declarat managerul Spitalului Municipal Sighet, Alexandru Oros.

 

Una dintre sălile care au fost reabilitate şi echipate corespunzător se situează la parterul clădirii în care se află Secţia Chirurgie. Aceasta va deservi persoanele care necesită intervenţii pe partea de gastro-enteroscopie.

„Am optat pentru destinaţia acestei săli situate la parter deoarece avem un chirurg care are competenţe gastro şi mi s-a părut normal ca anumite intervenţii de acest fel să se poată face şi în secţie, nu doar în ambulatoriu. Sunt intervenţii invazive chirurgicale care pot fi făcute altfel sub anestezie totală în cadrul secţiei, unde există şi o monitorizare”, a punctat Alexandru Oros, managerul unităţii spitaliceşti.

 

Celelalte două săli de operaţii se află la etajul I al clădirii, iar condiţiile create aici sunt de cea mai înaltă calitate. Încăperile sunt luminoase, au fost renovate în totalitate, de la pardoseală până la zugrăveală, geamuri şi uşi, iar aparatura cu care sunt echipate este la cele mai ridicate standarde.

„Ne dorim mult ca populaţia Sighetului şi a împrejurimilor să se adreseze cu încredere spitalului nostru, respectiv secţiei de la chirurgie”, a spus Ildiko Berciu, medic şef  al Secţiei Chirurgie.

 

Una dintre sălile de operaţii este destinată intervenţiilor celioscopice.

„Sala dispune de electrocauter, aparatură specială ce permite rezecţii pe intestin, linie celioscopică, aparat de anestezie, toate aşezate într-un cadru modern şi elegant. Putem face o serie de intervenţii atât în regim cronic planificat, cât şi în regim de urgenţă. Printre acestea amintim apendicectomia, colicisectomia clasică sau laparoscopică, intervenţii pentru icter mecanic, intervenţii de urgenţă pentru ocluzii intestinale, dar şi intervenţii pentru hernii”, a arătat  Ildiko Berciu.

 

Cealaltă sală a fost la rândul său echipată cu toate cele necesare şi este destinată intervenţiilor chirurgicale clasice.

„Se pot efectua intervenţii chirurgicale clasice în condiţii deosebite. Aparatura şi încăperea oferă condiţii tehnice adecvate. Avem o lampă scialitică nouă, aparatul de anestezie, masa de operaţii, deci condiţiile au fost îmbunătăţite şi aici”, a mai menţionat medicul şef  al secţiei de chirurgie.

 

Pe lângă condiţiile de care dispune în prezent Spitalul Municipal Sighet, acolo se află şi o echipă de medici bine pregătiţi.

„Este important de ştiut că medicii veniţi în ultimii ani la spitalul nostru sunt cu cunoştinţele actualizate în privinţa chirurgiei laparoscopice, astfel încât, practic, la Spitalul din Sighet se poate opera la fel ca într-un centru universitar”, a afirmat directorul medical al spitalului, medicul Gheorghe Ştef.

 

Cel care a efectuat prima operaţie laparoscopică în Spitalul Municipal Sighet, în urmă cu peste 20 de ani, îşi aminteşte şi acum de emoţiile de atunci, de condiţiile de lucru din acea vreme şi de modul în care a evoluat unitatea medicală până în prezent. Cu zâmbetul pe buze, medicul spune că regretă că s-a pensionat şi că nu va avea posibilitatea de a lucra în condiţiile actuale de care dispune Spitalul din Sighet.

„Într-un fel îmi pare rău că a trebuit să mă pensionez. Condiţiile sunt mult mai bune decât în urmă cu 22 de ani, când am început să operez aici. Mi-a părut bine totuşi pentru că acest tip de chirurgie laparoscopică a început în Franţa în 1987, iar noi, la 7 ani după aceea, am început la Sighet. În vremea aceea, în Ardeal se făcea doar la Cluj, deci noi am fost printre primii”, a declarat medicul chirurg Virgiliu Pop, aflat acum la pensie.

 

În aceste condiţii, pacienţii se pot adresa cu încredere Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, care dispune de echipament de lucru performant şi de personal pe măsură, pregătit să intervină în orice moment. Spitalul are şi un medic anestezist care se află în permanenţă în municipiu.

„Sunt condiţii normale, condiţii decente, nu discutăm de condiţii extraordinare, vorbim de decenţă. Generaţii întregi de chirurgi de primă mână au trecut prin această chirurgie, asistente extraordinare au lucrat aici şi consider că aveau nevoie de această atenţie, atât ele, care au îngrijit de pacienţii oraşului, cât şi cetăţenii municipiului şi nu numai, ci şi cei care ajung aici şi se aşteaptă la anumite condiţii. Cred că ne apropiem de condiţiile normale pe care le oferă aproape orice spital din ţară”, a mai arătat managerul Spitalului Municipal din Sighet, Alexandru Oros.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.