• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2024

Doru Dăncuș prezintă încasările record la bugetul Băii Mari

Zilele trecute, a avut loc o conferință de presă organizată de Doru Dăncuș, primar interimar al Băii Mari. În sala de ședințe a Primăriei, Dăncuș s-a întâlnit cu ziariștii băimăreni pentru a prezenta situația la zi a bugetului municipiului, a taxelor și impozitelor plătite de băimăreni. Surprinzător, situația este bună, peste așteptări.

 

Doru Dăncuș a vorbit despre nivelul de încasare ridicat în primele luni ale anului 2024. El le-a mulțumit băimărenilor pentru mobilizare.

„Mulțumesc tuturor băimărenilor care participă activ la dezvoltarea municipiului Baia Mare! Cu ajutorul dumneavoastră, prin plata taxelor și impozitelor locale, în primele trei luni ale acestui an, am avut încasări record la buget, cu 11 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Transparentizarea cheltuirii banului public este una din prioritățile mele, pe care m-am axat încă din prima zi a mandatului de primar interimar. După cum bine știți, v-am raportat cu exactitate situația financiară a municipiului Baia Mare, așa cum a fost și este ea, datoriile pe care le avem și cum cheltuim banii dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru susținerea pe care mi-ați acordat-o în acest demers, pe care eu îl consider normal, și vă asigur că voi continua pe acest drum.

Astăzi, la mai bine de patru luni de când am avut onoarea de a vă reprezenta interesele de cetățeni ai acestui oraș din poziția de primar interimar, vin în fața dumneavoastră și vă prezint câteva detalii legate de exercițiul financiar bugetar, respectiv ceea ce eu și colegii mei am reușit să realizăm în acest scurt timp, până la încheierea primului trimestru. Înainte de a trece la subiect, vă readuc la cunoștință faptul că, la finele anului 2023, municipiul Baia Mare înregistra datorii de 80.968.116 lei, iar în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 martie 2024 au mai fost înregistrate datorii pentru utilități, cheltuieli curente, datorii aferente contractelor încheiate în anii anteriori, lucrări, servicii, anterior încheiate perioadei la care facem referire, respectiv contracte în derulare cu lucrări executate până la 31 decembrie 2023 și în perioada 1 ianuarie 2024 și 31 martie 2024, în valoare de 32.502.108,39.

În aceste prime trei luni ale anului curent, am efectuat plăți în valoare de 64.387.364,16 lei. Din aceste plăți, 56.189.262,59 lei au fost direcționate către facturile care au existat în sold la 31 decembrie 2023. Practic, din cele 80 de milioane aflate în sold la finalul anului trecut, am plătit 56 de milioane, în doar trei luni și fără să ducem Primăria într-un colaps financiar! În completare, până la suma de 64 de milioane de lei, am făcut plăți în valoare de 8 milioane de lei aferente facturilor înregistrate din 1 ianuarie și până la finalul lunii martie.

Soldul facturilor neachitate la 31 martie a fost de 49.082.860 lei. Din această sumă, 9.362.764 lei sunt eșalonări cu scadența la finalul lunii mai 2024, conform protocoalelor de eșalonare pe care le-am încheiat în decembrie și care, la acea dată, erau în sumă de 48 de milioane de lei. Practic, până la finalul lunii mai, Primăria Baia Mare va fi liberă de aceste obligații de plată vechi, pe care am reușit să le eșalonăm și pe care le vom stinge în totalitate.

Abordarea mea în a rezolva situația financiară a municipiului Baia Mare, situație deloc roz în urmă cu puțin timp, și prin transparentizarea banului public, mi-a adus și o surpriză cel puțin fericită. Dragi băimăreni, mă aplec în fața demonstrației de încredere, de spirit civic pe care, prin felul în care v-ați mobilizat, ne-ați arătat-o! În primele trei luni ale anului 2024, nu mai puțin de 50 de mii de băimăreni și-au achitat în integralitate taxele și impozitele locale și au beneficiat de bonificația de 10%. Municipiul Baia Mare a încasat 72.285.380 în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024 din plata taxelor și a impozitelor, cu 11 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2023.

Am certitudinea că, la finalul lunii aprilie, vom putea să facem o rectificare bugetară POZITIVĂ. Vom putea modifica anumite capitole bugetare pe care, la începutul anului, le-am estimat cu valori mai scăzute. În acest moment, la unele capitole, avem încasări chiar și cu 45% peste estimări. Le mulțumesc și colegilor de la Direcția de Taxe și Impozite pentru maniera în care au înțeles să își facă treaba, pentru că au înțeles că e nevoie să creștem gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale și au parcurs toate procedurile în acest sens.

Am inițiat, în nume propriu, un gest simbolic pe care vreau să îl ofer băimărenilor, în semn de mulțumire. În perioada următoare, membrii echipei mele vor bate la ușa fiecărui băimărean care și-a plătit taxele și impozitele locale în integralitate și vor înmâna diplome de recunoștință tuturor celor cu spirit civic. Dezvoltarea municipiului nostru poate fi realizată doar prin contribuția fiecăruia”, a spus primarul interimar la Băii Mari, Doru Dăncuș.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.