• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Mai , 2019

Doi ierarhi vor primi titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș” din partea aleșilor județeni

La ultima ședință a Consiliului Județean, aleșii au votat, în unanimitate, ca titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș” să fie acordat Înaltpreasfințitului Pă­rinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Orientale, dar și Preafericitului Pă­rinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhie­piscop Major al Bi­sericii Ro­mâne Unite cu Roma, Greco-Catolică. Ședința a fost condusă de președintele Gabriel Zetea, care i-a avut alături pe vice­președinții Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan, dar și pe secretarul județului, Aurica Todoran.

 

 

Despre Înaltpreasfințitul Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, șeful administrației județene a declarat că s-a născut în Vișeu de Jos. „ÎPS Iosif Pop face cinste și onoare județului Mara­mureș și întregii țări prin întreaga sa activitate cultural-pastorală, misionar-liturgică și administrativă pe care o desfășoară în Europa Occi­den­tală și Meridională. Arhiepiscopia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală cu sediul la Paris a fost ridicată, prin hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 iulie 2001, la rangul de mitropolie, cu titulatura «Mitro­polia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională», arhiepiscopul Iosif Pop devenind, cu această ocazie, mitropolit. A fost înscăunat ca Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale la 21 octombrie 2001.

Prin purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Iosif au fost organizate în cadrul Mitropoliei Ortodoxe pentru Europa Occidentală și Meridională următoarele eparhii sufragane: Arhie­piscopia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală, cu sediul la Paris, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cu sediul la Roma, și Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, cu sediul la Madrid. Meritele Înaltpreasfinției Sale au fost recunoscute și de președintele României, care în anul 2004 l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor”, a subliniat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
La ședința plenului a fost prezent arhimandritul Ioachim Tomoiagă ca și reprezentant al Înaltpreasfințitului Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, care a vorbit aleșilor județeni despre multe alte realizări ale ierarhului care va primi titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș. Totodată, arhimandritul a propus ca acordarea titlului să fie realizată în 12 mai 2019, când Înaltpreasfințitul Părinte Iosif Pop va sluji împreună cu Episcopul Iustin la Catedrala Episcopală din Baia Mare.
Cuvinte de laudă la adresa Înaltprea­sfințitului Părinte Iosif Pop au avut și consilierii județeni Gheorghe Marian și Teodor Ardelean, iar președintele Gabriel Zetea a precizat că vor tine cont de propunerea arhimandritului Ioachim Tomoiagă și vor decerna acest titlu la Catedrala Episcopală, la data propusă.
 

Gabriel Zetea: „Consiliul Județean va menține o relație strânsă cu toate cultele religioase”
 

Preasfinția Sa, Episcop Vasile Bizău a fost reprezentantul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică la ședința de plen de la finalul lunii aprilie. Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat faptul că instituția Consiliului Județean va menține o relație cât se poate de strânsă cu absolut toate cultele religioase din județul Mara­mu­reș. Există, de fiecare dată, alocări financiare substanțiale din partea instituției județene pentru susținerea activității cultelor, atât cea pastorală, cât și cea care privește investițiile realizate în edificiile religioase din județ.

„Din cauza apartenenței confesio­nale la Biserica Greco-Catolică, Părintele Lucian, născut în Ferneziu, într-o familie numeroasă de buni creștini uniți, a avut de pătimit multe prigoane și de înfruntat diverse obstacole, însă niciodată nu a renunțat la visul său de a deveni preot. În anul 1990 devine al treilea Episcop, în ordine cronologică, al Maramu­reșului, fiind învestit de Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea. Din 4 iulie 1994 este numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș și Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Sfântul Părinte Benedict al XV-lea îl ridică la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în anul 2005, iar zece ani mai târziu primește Ordinul Națio­nal «Steaua României» în grad de Ofițer, înmânat de președintele României. Este întronizat Arhiepiscop Major la 30 aprilie 2006, în prezența Prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale, Preafericirea Sa Ignaţiu Moussa Cardinal Daoud și a Excelenței Sale Monsenior Jean-Claude Perisset, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. La 18 februarie 2012 este creat Cardinal de către Papa Benedict al XV-lea, în Consistoriul pu­blic ordinar ținut în Bazilica Sfântul Petru din Roma.
În cei 26 de ani de slujire arhiereas­că a efectuat nenumărate vizite pastorale cu sfințiri noi de pietre de temelie pentru biserici, sfințiri de noi biserici sau de biserici restaurate, de case parohiale și hirotonii de noi preoți”, s-a arătat în expunerea de motive a președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Preasfinția Sa, Episcop Vasile Bizău a vorbit despre Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, arătând că este cea mai vizibilă expresie a Bisericii Unite, atât în interiorul României, cât și înafara granițelor țării. Data la care îi va fi acordat titlul de Cetățean de Onoare va fi stabilită ulterior, în funcție de disponibilitatea Preafericitului Pă­rinte Lucian Cardinal Mureșan de a ajunge în Maramureș.

Unul dintre inițiatorii acestui proiect a fost și vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, care a precizat că acest demers marchează o premieră pentru instituția județeană, Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan fiind fost angajat al Consiliului Județean. „Este un moment emoțio­nant și mă gândesc cu drag la clipa când a luat ființă promovarea acestui proiect. Eram alături de colegii mei, într-o vizită la Vatican, în ca­drul unui proiect gestionat de insti­tuția noastră și am avut o întâlnire cu Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, iar când i-am spus că venim din Maramureș, s-a luminat la față și a început să ne po­vestească despre martiriul pe care l-a făcut Părintele Lucian pentru valorile în care a crezut. Noi putem doar să ne bucurăm că suntem contemporani cu asemenea persona­lități”, a conchis vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.
Despre Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan au vorbit consilierii județeni Felician Cerneștean, Gheorghe Mihai Bârlea, Anton Rohian, Teodor Ardelean. La final, ambele proiecte de hotărâre au fost aprobate cu unanimitate de voturi, după aproape două ore de luări de cuvânt și prezentări elogioase ale celor doi ierarhi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.