• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Martie , 2013

Distanţa dintre umbră şi apă

Mircea Crişan a debutat ca poet în anul 2005, cu volumul Cristale de nuc şi cerneluri amare. Ultimul său volum de versuri, Distanţa dintre umbră şi apă, lansat cu ceva vreme în urmă, este o splendidă declaraţie de dragoste ce are toate elementele unei arte poetice moderne, marcând maturizarea poetică a lui Mircea Crişan.

 
 
 

Distanţa dintre umbră şi apă este o carte-poem sau poate un poem-fluviu încărcat de feerie lirică, în care Mircea Crişan îşi canalizează discursul poetic spre cea mai mare temă a literaturii din toate timpurile: iubirea. Doar tema e veche, pentru că Mircea Crişan reuşeşte să-şi treacă versurile prin tiparul liric al modernităţii, poetul reuşind să fie romantic şi modern în acelaşi timp, stăpânind procedee ce ţin de recuzita poeziei romantice, pe care le alternează cu metafore revelatorii.

De modernitatea poeziei lui Mircea Crişan ţine şi calea fragmentarismului pe care a ales-o pentru a-şi realiza volumul de versuri, ca şi metamorfoza omniprezentă în Distanţa dintre umbră şi apă.

 

Creator al unui univers liric supus propriei sale voinţe, Mircea Crişan demonstrează că este deja un poet ajuns la maturitate, cu o mare uşurinţă în mânuirea cuvintelor, poezia sa fiind, pe alocuri, de sorginte intelectualisă, dar cu o puternică încărcătură de lirism, rezultat din transfigurarea limbajului cotidian. Cuvinte fără încărcătură poetică evidentă capătă valenţe estetice nebănuite, sonorităţile dure alternând cu discursul liric pigmentat de cuvinte-simboluri.

 

Stilul exploziv înlocuieşte discursivitatea, iar concreteţea plasticizează sensul abstract al cuvintelor. Regăsim şi o estetică a urâtului în strofe inegale, cu ritm şi măsură variabile, în imagini poetice insolite realizate prin metafore revelatorii cu multiple conotaţii. Această splendidă declaraţie de dragoste care este Distanţa dintre umbră şi apă are toate elementele unei arte poetice moderne, toate caracteristicile modernismului literar, exprimând viziunea poetului asupra marilor taine ale vieţii.

Prin iubire Mircea Crişan stabileşte corespondenţe nu doar cu „femeia care n-a spus niciodată te iubesc”, ci şi cu Universul şi Divinitatea într-un perpetuu efort de cunoaştere de tip luciferic.

 
 

Distanţa dintre umbră şi apă este un volum care îl recomandă pe tânărul Mircea Crişan ca poet matur şi valoros. Din câte am înţeles, în viitorul foarte apropiat, Mircea va lansa un nou volum de poezie. Sperăm că la fel de valoros ca şi acesta.

 
 

Dumnezeu ne-a dat aerul

că precis ştia că în zilele în care ar fi trebuit

să respirăm iubire

mulţi dintre noi

nu ne-am fi descurcat...

 
pentru mine
eşti de mult

cruce pe vârf de munte

pretext

şi să mă uit cu drag spre cer…

 

dragostea nu-i un drept

ci în cel mai fericit caz o răsplată

abruptă şi imperativă în

abrazivul „de ce tocmai mie”

nu-i nici măcar o curiozitate

ci scurtătura dintre dar şi povară

în care obligaţiile divine cresc

direct proporţional cu

starea mea de împăcare…

 
 

Mircea Crişan, „Distanţa dintre umbră şi apă”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.