• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Noiembrie , 2012

Direcţia Generală a Protecţiei iresponsabilităţii şi incompetenţei

Copii care aproape ard în flăcări, abuzuri şi bătaie de joc pe banii publici I În Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPDC) indolenţa şi incompetenţa au fost ridicate la rangul de “regulament de organizare”. Recent, Direcţia “pierzaniei” copiilor şi banilor publici a fost zguduită de un nou scandal care a făcut înconjurul României: o fetiţă de 13 ani care locuia într-un centru de plasament din Sighetu Marmaţiei a făcut sex cu mai mulţi bărbaţi. Mai mult, se bănuieşte că printre aceştia s-ar afla şi angajaţi ai centrului. GAZETA de Maramureş dă la o parte valul de senzaţional de pe acest caz, dezvăluind că povestea fetiţei nu este nicidecum una izolată şi că nu ilustrează un subiect de cancan, ci tarele adânci, grave şi cornice ale unui sistem putred. Nicolae Boitor, şeful direcţiei, se ascunde în spatele unor scuze penibile şi al unor promisiuni care nu mai au niciun rost, de genul: “vom cerceta”. Câţi copii mai trebuie să fie abuzaţi, maltrataţi, “pierduţi” până când să se ia măsuri? Boitor, onoarea te obligă, dă-ţi demisia!  

 
 

Copii care îşi acuză supraveghetorii de furt, lipsă de interes sau de autoritate, tineri care îşi distrug adolescenţa, vieţi ratate. Un sistem care ar trebui să protejeze şi să educe o categorie de copii extrem de vulnerabilă: copii orfani sau abandonaţi. De fapt, un sistem care, prea prins în interese, nereguli şi tare, caută să se protejeze numai pe sine.

Recent, un nou scandal a readus în prim- plan Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPDC), condusă cu onor de Nicolae Boitor. O instituţie care a fost subiectul a numeroase articole ale GAZETEI şi a numeroase scandaluri demne de o ţară de lumea a III-a. Zilele trecute, pe televiziuni, ziare, internet, a apărut cu litere de-o şchioapă, povestea lui E.C, o minoră de 13 ani a cărei identitate o vom proteja din raţionamente demne de înţeles, ajunsă în grija sistemului de protecţie a copilului la Casa de tip familial “Eminescu” din Sighetu Marmaţiei.

Printr-un scenariu care diferă, în funcţie de surse - oficiale sau neoficiale, fata ar fi recunoscut că a făcut sex cu cel puţin 10 băieţi din sistem, toţi minori. Există chiar bănuiala că ar fi făcut sex şi cu angajaţi ai centrului. Ba chiar au circulat poze de pe contul de facebook al fetei, care o surprindeau în ipostaze erotice, care ridicau suspiciuni dacă, nu cumva, fata se prostituează. Băieţii au dat pe rând cu subsemnatul la poliţie, care a demarat o anchetă în acest caz, iar reprezentanţii DGASPDC au anunţat că se fac cercetări. Numai că, dincolo de subiectul de cancan, cazul este unul cât se poate de grav, cu multiple implicaţii şi, nicidecum unul izolat. GAZETA de Maramureş a reuşit, prin surse de încredere, să afle dedesupturile acestei poveşti îngrozitoare.

 

Povestea fetei seamănă cu povestea a sute de copii din România. O mamă plecată la muncă peste hotare şi un tată alcoolic. Cele două surori au ajuns în grija bunicilor şi apoi la Centrul de primire în Regim de Urgenţă Sighet. Sora mai mare este elevă la un liceu de prestigiu din Sighetu Marmaţiei, învaţă foarte bine şi îşi doreşte să fie medic. Sora mai mică, afectată de trauma abandonării de către familie, s-a pierdut o vreme. Georgeta Delescu, şefa Serviciului Social din cadrul Primăriei Sighetu Marmaţiei, a luat-o sub aripa şi protecţia sa. S-a interesat de situaţia ei la şcoală, a vorbit cu profesorii, a supravegheat-o, a dus-o la sfârşit de săptămână la ea acasă.

Dintr-o elevă corigentă la aproape toate materiile, fetiţa a devenit un elev model: fără absenţe, cu note mari, cuminte. Numai că Centrul de primire în Regim de Urgenţă permite internarea minorilor pe o perioadă scurtă, aşa că fetiţa a ajuns la Casa de tip familial.

De aici, s-a schimbat totul. Georgeta Delescu spune cu amărăciune că toată munca ei şi a personalului specializat din centru s-a dus pe apa sâmbetei în câteva luni: „Este copilul meu de suflet. A fost un copil traumatizat. Sora ei este mai mare şi altfel a perceput libertatea. Ea a ajuns aici din cauza lipsei supravegherii. Dacă se continua la regimul de urgenţă, nu se ajungea aici. Munca de un an şi jumătate se dărâmă în două luni. La ora 11 era în oraş, mă întâlneam cu ea şi o întrebam ce face, de ce nu e la şcoală? Regimul de urgenţă ţinea legătura cu şcoala. În regimul de urgenţă te ataşezi de copii şi, apoi, uite ce întâmplă. Are ambii părinţi, tata, alcoolic, şi mama, în străinătate. Era corigentă la toate materiile când a venit la noi. Anul următor a mers brici, acum în 2 luni s-a stricat tot ce am lucrat noi într-un an şi jumătate”.

 

Şefa Serviciului Social spune că nu e primul caz în care se întâmplă astfel de lucruri, copiii salvaţi şi aduşi pe drumul cel bun în centrul de urgenţă se pierd imediat în casa de tip familial: „S-a mai întâmplat şi exact în aceeaşi casă. Acolo e ceva ce nu merge bine”. 

Că ceva nu merge bine, o confirmă şi sursele noastre care cunosc acest caz. În primul rând, potrivit datelor pe care le deţinem, povestea n-ar fi fost descoperită de psiholog, ci de o altă problemă. Fetiţa ar fi ajuns, împreună cu o altă copilă, la Urgenţă, la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, pentru că s-a drogat cu prenadex. Dându-şi seama că ceva nu e în regulă, personalul medical a anunţat poliţia. De altfel, pare-se că poliţia comunitară a mai “cules-o” de pe străzi noaptea, la ore târzii, pe fetiţă. Şi exista suspiciunea că se prostituează.

Apoi, cei implicaţi în scandal spun că între angajaţi şi copiii instituţionalizaţi există relaţii nefireşti. Nu neapărat sexuale. Mai degrabă, personalul e „şantajat” de copii să li se facă mofturile, să-i lase în oraş, pentru că deţin filmări cu angajaţi care cară plase din centru, consumă alcool la serviciu sau au informaţii despre cei care în loc să-i supravegheze, lipsesc de la serviciu. De altfel, în trecut, a izbucnit un scandal în care responsabila centrului de tip familial „Eminescu” din Sighet era acuzată de copii că a sustras din alimentele lor. Mai mult, unii copii ar fi spus că sunt rugaţi să facă masaj angajaţilor casei…

 

Lista suspiciunilor poate continua, cert e că “buba” e mai mare şi cu siguranţă mai veche decât se vede la prima vedere. Copiii din centru merg frecvent în cluburi, iar astfel de cazuri nu sunt, potrivit datelor noastre, chiar izolate.

Nicolae Boitor, directorul DGASPDC Maramureş nu vede lucrurile într-o lumină atât de sumbră: „acolo am fost şi în inspecţia socială, ieri am avut o discuţie cu dânşii. Cred că fata a făcut nişte aberaţii, nişte declaraţii care nu au suport, oricum poliţia a demarat şi ea o anchetă şi vom vedea rezultatul până la urmă care va fi”.

Întrebat dacă nu există o problemă în sistem, Boitor a răspuns că: „În ce sens o problemă în sistem? Personalul în direcţie este puţin, suntem la cota de avarie. Fetiţa merge la şcoală, nu are absenţe, a avut numai 3 absenţe făcute acum, în ultimul timp, în casă a fost prezentă, după masa nu prea a ieşit în oraş, să zici că ar fi avut altfel de comportamente. Acuma, sigur că nu este un circuit închis, noi ne-am comportat ca o familie, copiii au mers, au venit, psihologii au constatat că, totuşi, ar avea o problemă şi trebuie să vedem despre ce-i vorba acolo. O să trimit cauzele interne să vedem. Dacă se constată că a fost cineva de vină, n-o să iert nimic. Acolo, la casa respectivă, sunt numai doamne, nu sunt bărbaţi, varianta că ar fi avut o relaţie cu un bărbat pică, pentru că nu sunt bărbaţi acolo. Iar lucrurile astea, că ar face masaj, nu cred să fie adevărate, dar pot să verific şi chestia asta, mi-aţi dat o idee. Nu am auzit astfel de probleme acolo, eu merg des prin case şi n-am sesizat că ar fi probleme de genul ăsta”.

 

Instituţiile statului spun că în funcţie de rezultatele anchetei se vor decide vinovaţii, dar şi soarta minorei. Fetiţa riscă să fie dată afară din Casa de Tip Familial şi reintegrată în familia naturală, ceea ce ar reprezenta o catastrofă pentru viitorul ei, spun specialiştii.

Cât despre vinovaţi, ne îndoim că îi va găsi şi pedepsi cineva. Până la urmă, câte case trebuie să ia foc, câţi copii să fie abuzaţi, câte proiecte ratate, până când cineva va cerceta serios ce se întâmplă la DGASPDC Maramureş şi va lua măsuri?

Comentariile celorlalți

Mircea M pe 24.11.2012 la 21:08
O situatie oarecum similara exista si in Alba.
Obţinere ISBN
FONDURI NERAMBURSABILE UE pe 15.11.2012 la 13:57
2013 este anul in care Fondurile NERAMBURSABILE Europene se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Aflii mai multe detalii pe site-ul:wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.