• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Decembrie , 2016

Diplomă de onoare pentru fostul deţinut politic Dionisie Stoenescu

Doctorul Stoenescu a primit din partea GAZETEI de Maramureş „Diploma de onoare pentru suferinţa îndurată în temniţele comuniste pentru demnitatea poporului român”. Distincţia a fost înmânată de Vasile Jacques Iamandi, în cadrul unei ceremonii discrete organizate la Biserica Sfântul Ilie Gorgani din Bucureşti.

 

 

Dacă capacitatea de dăruire este trăsătura care defineşte cu adevărat un om, Dionisie Stoenescu este de două ori un om extraordinar. Întreaga sa viaţă a dăruit şi s-a dăruit, întâi ca român şi tânăr care credea în libertate, onoare şi dragoste de ţară şi, mai apoi, ca medic, primind apelativul de „doctor fără arginţi”. A alergat mereu pentru a alina suferinţe şi a căuta să săvârşească binele, de fiecare dată dezinteresat, fie că a fost vorba de suferinţele oamenilor sau ale ţării.

Dionisie Stoenescu s-a născut în 1925, lângă Bucureşti (comuna Griviţa), tatăl său a fost preot, mama învăţătoare. A absolvit Facultatea de Medicină la Bucureşti, unde a fost coleg şi prieten cu viitorul preot Gheorghe Calciu. Scapă de arestările din 1948 şi îşi definitivează studiile în medicină, specializarea cardiologie.

Dionisie Stonescu a luat şi el calea temniţelor, în 1956, fiind arestat în legătură cu Revoluţia din Ungaria. Condamnat la 25 ani de muncă silnică pentru „uneltire împotriva orânduirii sociale”, avea să execute 8 ani de detenţie. A făcut parte din acelaşi lot cu Demostene Andronescu - ambii au fost anchetaţi şi torturaţi de odiosul colonel Enoiu.

Stoenescu a trecut prin temniţele Văcăreşti, Aiud şi Jilava. S-a eliberat în 1964, odată cu decretul general de graţiere a foştilor deţinuţi politici. În 1981 a reuşit, cu greu, să emigreze şi s-a stabilit în Franţa, la Paris, fiind un reprezentant de seamă al exilului românesc. În prezent locuieşte tot în Franţa şi este nelipsit din Biserica Românească Jean de Beauvais. Dionisie Stoenescu vine în ţară de câteva ori pe an, de obicei alături de prietenul său Marcel Petrişor, participând la comemorarea Aiud sau la parastasul Părintelui Calciu.

 

Pentru întreaga sa jertfă şi pentru suferinţa îndurată în temniţele comuniste pentru demnitatea poporului român, GAZETA de Maramureş i-a acordat o diplomă şi o distincţie de onoare, ca simbol al recunoştinţei noastre.

 

 

Ceremonia a avut loc la Biserica Sfântul Ilie Gorgani din Bucureşti, iar distincţia i-a fost înmânată de fostul deţinut politic, Vasile Jacques Iamandi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.