• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Mai , 2014

Din 29 aprilie, circulaţia rutieră este parţial închisă în Centrul Vechi

Circulaţia rutieră din Centrul Vechi al municipiului Baia Mare este parţial închisă începând din 29 aprilie. Decizia a fost luată de către reprezentanţii administraţiei publice locale pentru a pregăti astfel transformarea centrului istoric în zona pietonală. Din această zi, circulaţia rutieră pe străzile din zonă s-a modificat. De asemenea, traseele unor autobuze au suferit modificări, iar o parte din locurile de parcare din Centrul Vechi au fost redistribuite pe străzile din apropiere, procesul de amenajare a unor asemenea zone fiind în curs.

 

„Cred că centrul istoric al municipiului nu trebuie să fie o mare parcare, trebuie să generăm funcţiuni de alt tip aici. Îmi doresc foarte mult să obişnuim cetăţenii municipiului Baia Mare cu acest lucru care va interveni în viitor şi este un prim pas, un pas important, chiar o chestiune istorică pentru municipiu. Aşa cum am văzut în toate zonele istorice reabilitate şi din ţară, dar în special din străinătate, centrele istorice sunt în mare parte pietonale. Avem o piaţă istorică frumoasă, mare, chiar mai frumoasă şi mai amplă decât cea din Sibiu şi cred că trebuie să o punem în valoare”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

 
 

Modificările survenite în ceea ce privesc circulaţia şi parcările

 

Numărul locurilor de parcare va creşte în Piaţa Păcii şi pe strada Podul Viilor, dar locuri în care vor putea staţiona automobile vor fi amenajate şi pe strada Crişan, respectiv pe ambele sensuri ale străzii Gheorghe Şincai, unde circulaţia autovehiculelor se va face doar pe un singur sens, până la intersecţia cu str. Andrei Mureşan. În Centrul Vechi vor rămâne doar parcările pentru taxi şi 40 de locuri de parcare. Circulaţia va rămâne deschisă pe traseul Podul Viilor - Gheorghe Şincai (pe porţiunea Centrul Vechi - Gheorghe Şincai) pe ambele sensuri.

 

În viitor, la fel ca şi în marile capitale europene, sau chiar municipii mari ale României, în Centrul Vechi din Baia Mare se va putea circula doar pe jos, acest lucru dând un plus de valoare acestei zone.

 

„Bineînţeles, orice lucru de acest tip generează şi un anumit deranj, dar trebuie să genereze şi obişnuinţa şi trebuie să gândim cum transformăm municipiul Baia Mare într-un oraş verde, într-un oraş în care să se poată circula şi pe jos şi cu bicicletele, nu doar cu maşina.

Va trebui să ne adaptăm la ceea ce înseamnă oraşe civilizate din Europa sau din lume şi să luăm modelele corecte. Şi asta vom face. Mesajul meu este unul simplu şi clar: să generăm un spaţiu civilizat, să dăm valoare centrului istoric al municipiului “

Cătălin Cherecheş
 
 

Modificările survenite în ceea ce priveşte circulaţia cu transportul public în comun

 

Odată cu închiderea circulaţiei în Piaţa Millennium, vor interveni modificări şi în traseul unor autobuze. Autobuzele 3/11 şi 4 îşi vor modifica ruta din zona sensului giratoriu de la intersecţia str. V. Alecsandri cu str. 22 Decembrie. Acestea nu vor mai merge pe strada Crişan ca şi până astăzi, ci vor intra pe str. Andrei Mureşanu - str. Gheorghe Şincai, vor trece prin faţa primăriei, unde se va amenaja o staţie de autobuz. Se va modifica şi traseul liniilor 31 şi 9, care vor fi deviate pe străzile Horea - Oltului - Vasile Lucaciu.

 
 

Mulţi băimăreni se arată încântaţi de închiderea parţială a circulaţiei în Centrul Vechi

 

Transformarea centrului istoric al municipiului Baia Mare în zona pietonală este privită cu ochi buni de mulţi băimăreni. Spaţiul generos pentru plimbări, unde copiii pot alerga în voie, dar şi pentru cei care tranzitează zona pe biciclete i-a impresionat. Băimărenii spun că astfel clădirile vechi din zona vor putea fi puse mai bine în valoare, iar Centrul Vechi va deveni o zonă emblematică a municipiului.

 

„Este o idee foarte bună, pentru copii, pentru bătrâni. Este un loc unde să poată sta în linişte fără să fie deranjaţi, mai ales că în zilele astea e aglomeraţie mare cu maşinile”, a mărturisit Culiţă Herţa, un băimărean ieşit la plimbare.

 

„Pentru noi este foarte bine. Spun noi, pentru că eu sunt educatoare şi am avut ocazia să ies cu copiii. Este o situaţie foarte bună pentru noi”, a spus Florica Mihali.

 

O educatoare s-a arătat de asemenea încântată de această idee. Micuţii se pot juca acum în voie, profitând de spaţiul larg pe care îl au la dispoziţie, fără grijă maşinilor care ar putea să îi rănească, a explicat băimăreanca.

 

Alte persoane chestionate spun că zona ar putea să devină o atracţie pentru toată lumea după ce lucrările de amenajare vor fi finalizate. „E mult mai bine acum. E loc mai mult şi pentru plimbări şi sperăm că va fi şi mai frumos. Este bine şi pentru copiii mici, pentru că părinţii nu se mai tem că îi calca vreo maşină, deci e bine”, crede, la rândul său, o altă băimăreancă.

 

„Foartă frumoasă idee. Mi se pare foarte bine şi pentru copii, iar dacă se va mai amenaja puţin, va fi şi mai frumos”, a spus Alexandra Gaz.

 

„Îmi plac oraşele care îşi respectă tradiţiile, clădirile vechi protejate, puse în evidenţă şi sper că şi cele care au mai rămas nereparate se vor repara. Deci, îmi place, chiar dacă circulaţia cu maşina are de suferit şi în special unele persoane care sunt obişnuite să vină cu maşina până la intrarea în magazin, în biserică sau în crâşma”, a mărturisit Viorica Panici.

 
 

„Este un prim pas în ceea ce înseamnă închidere integrală a centrului istoric şi a zonei istorice, dar asta în următoarea perioadă. Dorinţa noastră este că în următorul Plan Integrat de Dezvoltare Urbană să avem un proiect amplu de construire de parcări subterane supraterane, de regândire a circulaţiei, de refuncţionalizare a centrului istoric. Asta se va realiza pe baza unui proiect clar, a unui master plan care va cuprinde întreg centrul istoric”.

 

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

spaia ioan pe 07.05.2014 la 14:03
totul este in regula dar ar trebui infintata o statie pe linia 3/11 la fostul ojt sau la biblioteca judeteana pentru a facilita celor care locuiesc in zona casei de cultura si dincol de str.victoriei sa poata veni mai usor de la piata de alimente

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.