• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Noiembrie , 2012

Digul suspinelor

Frontul de Captare de la Crăciuneşti, care asigură alimentarea cu apă a municipiului Sighetu Marmaţiei, pare un blestem fără sfârşit. O comisie de specialişti a verificat recent lucrările hidrotehnice. Concluziile sunt sumbre, dar previzibile: obiectivul se află în pericol. Din nou. Numai că, din nou, Administraţia Apelor Someş-Tisa nu face nimic pentru a preîntâmpina dezastrul.

 

Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a prezidat comisia de verificare: „Au fost verificate acumulările Strâmtori-Firiza, Berdu, Bodi-Mogoşa, zonele cunoscute ca potenţial inundabil şi lucrările hidrotehnice de pe mai multe cursuri de apă. Membrii comisiei s-au deplasat în teritoriu şi au constatat că fenomenele meteorologice nefavorabile au contribuit la degradarea unor lucrări care pun în pericol stabilitatea DJ 185, la Bistra, lacului de acumulare Bodi-Mogoşa şi digului de închidere de la frontul de captare Crăciuneşti. Au fost realizate lucrările de consolidare pe râurile Iza, Vişeu şi de asigurare a secţiunii scurgerii apei Valea Dobricului”. 

Situaţia frontului de captare de la Crăciuneşti, despre care GAZETA a scris în repetate rânduri, este critică: „Consolidările de mal au fost distruse ( deversate, anrocamente dislocate), iar sistemul de captare şi transport a apei din frontul de captare avariat în timpul inundaţiilor din anii anteriori. În perioada viiturilor au fost depăşite debitele de calcul ale lucrării. După fiecare viitură s-au executat numai lucrări de intervenţie în regim de urgenţă destinate refacerii. Situaţia existentă după lucrările executate, în regim de urgenţă, în anul 2008, a impus necesitatea promovării unui proiect pentru punerea în siguranţă a frontului de captare şi a consolidării malurilor în vederea menţinerii frontierei cu Ucraina pe traseul actual. Deoarece, în prezent, lucrările de apărare existente la frontul de captare Craciuneşti nu prezintă siguranţa în exploatare se impune urgentarea execuţiei lucrărilor, având în vedere că viiturile de toamnă şi iarnă ar putea conduce la repetarea situaţiilor din anii 1998, 2001, 2008 şi avarierea lucrărilor de consolidare, cu posibilitatea afectării şi opririi funcţionării sistemului de alimentare cu apă a municipiului Sighetu Marmaţiei”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.