• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 22 Iulie , 2014

Dialoguri vituale / Bitcoin, moneda virtuală. Asta ne-a mai lipsit…!

Întrebare: Într-o lume în schimbare rapidă, probabil nu miră pe mulţi apariţia unor alternative la monedele cu care   ne-am obişnuit?!                                                

Răspuns: Din păcate pentru mulţi, inclusiv generaţiile tinere, apariţia unor alternative (fie în economie, fie în medicină etc.) creează probleme de adaptare, consumatoare de energie, care ar fi mai bine dacă s-ar valorifica într-o activitate creatoare de plusvaloare, dar în acelaşi timp corectează erorile situaţiilor de monopol existente, aşa este şi cazul Bitcoinului.

 
Î.: Ce este Bitcoinul?

R.: Bitcoin este noul tip de monedă, apărută pe plan mondial, fiind o monedă virtuală creată şi utilizată prin intermediul internetului concepută de Satoshi Nakamoto. Oxford Dictionaries Online, menţionează: Bitcoin este „o monedă digitală care nu este reglementată de o bancă centrală”.

Este o monedă nouă internaţională, la care pot avea acces toţi utilizatorii de internet şi a cărei valoare depinde chiar de numărul acestora şi de volumul mesajelor iniţiate de aceştia şi valoarea tranzacţiilor efectuate. Nu vă speriaţi, în continuarea interviului o să lămurim, în detaliu, elementele de fond a noii monede.

 
Î.: Cine este Satoshi Nakamoto?

R.: Poate întrebarea corectă ar putea fi cine este sau ce reprezintă alăturarea celor două cuvinte, întrucât nimeni nu ştie dacă este o persoană sau un grup. Adevărul este că această monedă virtuală a făcut carieră în întreaga lume.

 
Î.: Când a apărut această monedă?
R.: De cinci ani, în 2009.
 
Î.: Care este substratul logic al Bitcoinului?

R.: Cel sau cei care au creat această monedă virtuală a combinat câteva concepte, cum ar fi reţeaua de la egal la egal (peer-to-peer network) şi funcţiile hash (folosite pentru securizarea informaţiei, autentificarea şi restricţionarea accesului în sistemul informatic), cu invenţiile sale, şi anume un sistem stimulativ inteligent pentru participanţii la tranzacţiile cu bitcoin şi un mecanism anti – inflaţie.

Dezvoltarea acestei monede digitale a fost generată de o serie de factori, mai mult sau mai puţin reali şi realizabili, între care şi neîncrederea generalizată în băncile centrale şi frica de confiscare a economiilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.