• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Noiembrie , 2019

Dialoguri virtuale. Vom rămâne fără bani de pensii şi salarii bugetate? (II)

Întrebare: Care sunt previziunile pentru întreg anul 2019?

Răspuns: Economia europeană urmează să înregistreze o creștere în 2019, pentru al șaptelea an consecutiv, preconizându-se în ace­lași timp și o expansiune a economiilor tuturor statelor membre. La nivelul României, statisticile arată o creștere a PIB-ului (produsul intern brut) de 4% și o inflație de 4,2%.

Î.: Întrucât se estimează că şi România o să adere la zona euro, după estimări în 2024, care este perspectiva ţărilor din zona euro, pentru acest an şi 2020?
R.: Ca urmare, previziunile pentru creșterea PIB-ului în zona euro în 2019 rămân neschimbate la 1,2 %, în timp ce previziunile pentru 2020 au fost reduse ușor, la 1,4 %, ca urmare a ritmului mai moderat preconizat pentru restul anului (previziunile din primă­vară: 1,5 %). Previziunile privind PIB-ul UE rămân neschimbate, la 1,4 % în 2019 și la 1,6 % în 2020.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Economia europeană continuă să crească, într-un context global dificil. Toate țările UE urmează să înregistreze din nou creștere economică, atât în 2019, cât și în 2020, datorită unei piețe puternice a forței de muncă care susține cererea. Având în vedere numeroasele riscuri care ame­nință perspectivele, trebuie să ne intensificăm eforturile de a consolida și mai mult reziliența eco­no­miilor și a zonei euro în ansamblu”.

Î.: În contextul interviului să amin­tim tipurile de creştere eco­nomică?!
R.: În teoria creșterii economice moderne, există, de regulă, patru tipuri: creștere uniformă, speci­fică statelor sau a țărilor de frunte (observate în SUA, Europa); miracole de creștere (Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong), tragedia de creștere (unele țări din Africa Centrală) și lipsa creșterii economice (de exemplu, Zimbabwe). România se înscrie în pri­ma categorie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.