• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Dialoguri virtuale / Visele economiei României şi nu numai

Întrebare: Se pot face premoniţii pentru economia României şi în general premoniţii economice pentru oricare ţară sau zonă din lume?

Răspuns: Se pot scrie multe despre vise şi chiar este necesar în domeniul   economic să se stabilească praguri pentru diferiţi indicatori, îndeosebi, macroeconomici, dar marja de aşteptare este identică cu prognoza meteo.

 

Întrebare: Care este/sunt motivul/motivele pentru care aceste prognoze sunt atât de incerte?

Răspuns: Este vorba de mediul politic, de cel cultural şi cel concurenţial care se află într-o zonă de turbulenţă, de incertitudine şi permanente temeri şi negări. În majoritatea cazurilor, când se fac prognoze, se utilizează metoda ripării situaţiei existente pentru perioadele următoare, metodă total greşită. Practic se mută o situaţie existentă în perspectiva unor ani imprevizibili. Eventual, se poate face o analiză la zi şi de identificat cauzele care au determinat să fim unde suntem.

 

Întrebare: Referindu-ne la România, care ar fi nişte concluzii de ordin general?

Răspuns: Doresc să amintesc doar două:

- Statul a luat mâna de pe economie, aceasta dezvoltându-se anarhic, pe un drum în care hăţurile cailor noştri se găsesc, de multe ori, în alte mâini;

- Structura legislativă aferentă relaţiei cu economia este bazată pe colectarea taxelor şi impozitelor, pentru ca statul să-şi realizeze cât mai multe din obligaţiile sociale cu populaţia.

 

Întrebare: Dacă ne referim la Regiunea de dezvoltare Nord – Vest şi, în acest context, la judeţul Maramureş, care ar fi concluziile care se pot formula?

Răspuns: Din cele 6 judeţe componente ale Regiunii de dezvoltare Nord-Vest, Maramureşul ocupă locul 5 sub aspectul PIB/locuitor, respectiv – 4.845 euro şi locul 4 ca şi salariu mediu net de 1.285 de lei. Ca aport la realizarea PIB/locuitor: Clujul are cu 50% mai mult, Bihorul cu 30% mai mult, celelalte judeţe nu diferă semnificativ mai mult de Maramureş.

 

Nu există o corelare între aportul la realizarea PIB şi salariul mediu net. De exemplu, judeţul Bihor are un PIB/capita cu 30% mai mare decât Maramureşul şi un salariu mediu net cu 6% mai mic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.