• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 11 Iunie , 2019

Dialoguri virtuale. Valorile Uniunii Europene se măsoară numai în bani? (II)

(partea a doua)

Întrebare: O marotă a politicienilor atunci când se vorbeşte de aderarea României la Uniunea Europeană şi care v-a primi o referire gălăgioasă la alegerile europarlamentare este: cât am dat şi câţi bani am primit de la Uniunea Europeană şi cine este de vină dacă nu ne-am valorificat opor­tunităţile?!
Răspuns: Sunt două perioade când am tras din fondurile europene: înainte de ade­rare - fondurile de pre-aderare şi du­pă aderare: fondurile de post-aderare.

Î.: Care sunt sumele primite neretur­nabile şi care sunt sumele cu care Ro­mânia a contribuit la bugetul Uniunii Europene?
R.: În perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2018, România a primit de la Uniunea Europeană fonduri nerambursabile de 50,13 miliarde de euro și a contribuit la bugetul UE cu aproape 17 miliarde de euro. Potrivit datelor centralizate la Ministerul român al Finanțelor, țara are astfel un plus de 33,17 miliarde de euro, soldul pozitiv în relația cu Uniunea Europeană în 12 ani de apartenență la blocul comunitar. Banii absorbiți cuprind fonduri europene de post-aderare, din perioadele de programare 2007 - 2013 și 2014 - 2020, precum și fonduri alocate în perioada de pre-aderare, dar care au fost virate de Comisia Euro­peană după ce România a aderat la UE.

Î.: Se cunoaşte că gestionarea banilor se face, la nivel naţional, de unităţile de management din cadrul unor mi­nistere. Care sunt acestea?
R.: Acești bani sunt absorbiți de România prin 8 programe naționale, gestionate de autoritățile de management din subordinea a 3 ministere: Ministerul Agriculturii, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale.

Î.: Suntem în perioada de bugetare 2014 – 2020. Cum stăm cu absorbţia de fonduri?
R.: Din actualul cadru Financiar Multianual al UE – 2014 – 2020, România a primit puțin peste 13 miliarde de euro, din care mare parte - 4,78 miliarde euro - sunt banii din Fondul European pentru garantare Agricolă (FEGA), reprezentând plățile directe la hectar primite de fermieri în funcție de suprafețele de terenuri agricole, fără să fie nevoie de proiecte europene. Absorbția de bani FEGA a ajuns astfel la o rată efectivă de 44,88% din cât are alocată România pe acest fond.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.