• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Decembrie , 2023

Dialoguri virtuale / Uniunea Europeană, o piatră grea (a treia parte)

Întrebare: Care este explicația acestei situații?

Răspuns: Veritabila explicație a instituirii protecționismului în multe țări și perioade și, de asemenea, a perpetuării influenței propagandei în favoarea sa în România zilelor noastre este, însă, dorința de a servi interesele individuale sau de grup. Această situație este consecința funcționării „pieței politice”, adică a procesului prin care politicienii urmăresc să-și atingă obiectivele referitoare la obținerea și exercitarea puterii.

 

 

Î.: Ce afirmă economistul și politologul american Mancur Olson (1932-1998)?

R.: Într-un sistem politic democratic, politicienii încearcă să maximizeze numărul de voturi obținute în alegeri. De aceea, ei sunt interesați să acorde privilegii vizibile și bine țintite unor grupuri și categorii de populație sau, dimpotrivă, să facă în așa fel încât costul măsurilor respective să fie difuz și ușor de acceptat.

 

 

Î.: Protecționismul constituie o ilustrare perfectă a acestei analize: protejând prin taxe vamale sau bariere netarifare o anumită activitate economică, politicienii obțin sprijinul oamenilor de afaceri și al salariaților din branșa respectivă. Care  este costul acestei măsuri?

R.: Costul acestor măsuri – altul decât costul administrativ al perceperii taxelor vamale și al controlului respectării restricțiilor – se manifestă prin aceea că prețul de vânzare al bunurilor respective este mai mare decât ar fi în condiții de schimb liber. 

 

 

Î.: De ce se întâmplă acest lucru?

R.: Consumatorii sunt numeroși, slab informați și organizați, astfel încât costul protecționismului este, pentru ei, difuz și aproape imperceptibil. Multiplicând privilegiile protecționiste pe care le acordă diverselor grupuri de interese, politicienii își recrutează astfel clientela electorală.

 

 

Î.: În sens invers, liberalizarea schimburilor întâmpină opoziția grupurilor de interese bine organizate care au beneficiat anterior de protecționism?

R.: De aceea, liberalizarea este dificilă chiar și atunci când este realizată gradual: odată ce procesul de liberalizare este inițiat, producătorii autohtoni devin rapid sensibili la pierderea pe termen scurt pe care o suferă ca urmare a eliminării restricțiilor și mai puțin preocupați de câștigurile pe termen lung pe care le-ar putea obține, eventual, în urma liberalizării schimburilor – și, deci, a scăderii prețurilor – bunurilor pe care le achiziționează.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.