• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Ianuarie , 2014

Dialoguri virtuale / Un forum cu tâlc

Întrebare: Care au fost temele economice discutate la Forum din partea noastră?

Răspuns: Au fost teme legate de siguranţă energetică, respectiv problema modernizării hidrocentralei de la Tarniţa, a unor termocentrale, extinderea reactoarelor de la centrala noastră nucleară, proiecte de infrastructură rutieră: autostrada Piteşti – Craiova, trenul de mare viteză Viena – Bucureşti - Constanţa, modernizarea aeroportului Otopeni.

 
Î.: Care este poziţia chineză în această problemă?

R.: În sectorul energetic, China doreşte să participe cu 8,5 miliarde dolari. Să fim însă foarte clari: China nu vine cu bani. China vine cu investiţii, ceea ce înseamnă tehnologie, forţă de muncă şi anumite materiale de construcţii.

 

Î.: Este tentantă cererea chineză privind importul de animale vii şi hrană?!

R.: Se solicită cantităţi impresionante: valoarea acestora este de 1 miliard de dolari, respectiv 6 milioane de capete de animale. României îi sunt necesare între 3 şi 5 ani să-şi mărească şeptelul pentru ca să devină un partener viabil. Să menţionăm că în prezent România importă carne de porc din Germania şi Ungaria.

 
Î.: Ce părere are Uniunea Europeană despre acest Forum?

R.: A dat un comunicat ipocrit prin care atrage atenţia ţărilor participante la Forum să nu depăşească cadrul convenţiilor stabilite deja de Uniunea Europeană cu China. Este o poziţie ipocrită fiindcă multe ţări din zona euro fac afaceri însemnate cu China. De exemplu, toate oraşele chinezeşti sunt pline de maşini germane şi franţuzeşti.

 
Î.: Cu ce s-a ales România în urma acestui Forum?

R.: Cu respectul multor ţări referitor la capacitatea noastră de a organiza o asemenea întâlnire. Am cunoscut îndeaproape, mai mult din fotografii, un model economic de succes, care nu ni se potriveşte nouă. Avem şansa să finalizăm contracte economice, care cer un efort financiar deosebit, pe care o să le plătească generaţiile viitoare. Abia acum avem posibilitatea de a evalua acea sumă imensă de 20 miliarde de euro pe care am împrumutat-o în ultimii ani şi a cărei eficienţă va fi doar subiect de discuţie...... academică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.