• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Martie , 2014

Dialoguri virtuale / Trei decese suspecte în lumea bancară occidentală

Întrebare: De unde vine această putere?

Răspuns: De la sumele pe care le ordona zilnic. În cazul menţionat anterior Preşedintele Rezervei Federale (numele „Băncii Naţionale” a SUA) gestiona plăţi zilnice de 4000 de miliarde de dolari, adică patru trilioane de dolari pe zi (suma este echivalentă cu venitul naţional brut al României pe 51 de ani).

 

Î.: Cine este acest personaj atât de influent?

R.: Este o surpriză pentru noi, întrucât Alan Greenspan provine dintr-o familie care a emigrat de pe plaiurile noastre în Statele Unite ale Americii. Se naşte la New York în anul 1926.

 

Î.: Ce se poate adăuga acestui interviu?

R.: Pare paradoxal, dar aici merită să înserăm o scurtă prezentare a cărţii marelui intelectual român Neagu Djuvara: „Războiul de şaptezeci şi şapte de ani şi premisele hegemoniei americane”, autorul neavând nimic în comun, direct, cu economia.

„Războiul de şaptezeci şi şapte de ani” este, conform strălucitoarei pledoarii a lui Neagu Djuvara, o sintagmă ce are şanse reale de a se impune istoricilor din veacurile viitoare. Aşa cum se vorbeşte azi de „Războiul de treizeci de ani” sau de „Războiul de o sută de ani” din secolele trecute, perioada cuprinsă între cea dintâi conflagraţie mondială (1914) şi prăbuşirea Uniunii Sovietice (1991) are toate şansele de a se impune atenţiei opiniei publice drept o epocă pe care   şi-a pus pecetea, implacabil şi în ultimă instanţă, marele război pentru revelarea puterii americane, căreia îi revine pe mai departe rolul de a domina ultima fază a civilizaţiei occidentale. Doar că - prezice sumbru şi neliniştitor profesorul Djuvara – vremea ,,Împărăţiei” Statelor Unite va fi de scurtă durată, pentru a lăsa locul unei lungi perioade de dezordine generală şi de tulburări haotice. O nouă şi fascinantă demonstraţie de erudiţie şi talent - cu care ne-a obişnuit şi încântat, de-a lungul anilor, profesorul Neagu Djuvara - despre chipul epocii noastre, aşa cum este şi, mai cu seamă, cum va fi el peste nu multă vreme.

 

Î.: O ultimă idee?!

R.: Doamne ajută!, sau vorba unui lider efemer: „ Scapă cine poate”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.