• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Noiembrie , 2018

Dialoguri virtuale / Trebuie să ne certăm pentru toate?

Întrebare: Dacă datoria publică depă­şeşte 60% din produsul intern brut?

Răspuns: Pe lângă măsurile arătate anterior, în cazul nostru am fi etichetaţi sub for­me inimaginabile, pedepsiţi la luarea împrumuturilor, daţi de pământ guverne una după alta, până când s-ar lăsa o li­niş­te mormântală cum este în prezent în Grecia.

Î.: Am propus tema acestui interviu ple­când de la agitaţia ce a cuprins mediul politic la ultima rectificare bugetară. Să începem cu prevederile legislative?!
R.: Orice rectificare a bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi a bugetelor fondurilor speciale, precum şi utilizarea sumelor trebuie să aibă în ve­dere concluziile raportului semestrial privind situaţia economică şi bugetară pu­blicat, precum şi opinia Consiliului fis­cal cu privire la acesta.

Î.: Câte rectificări bugetare sunt admise?
R.: Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare şi acestea nu pot fi promovate în primele 6 luni ale anului.
Prin excepţie de la prevederile menţio­nate, în cazul înrăutăţirii semnificative a prognozei indicatorilor macroeconomici care au stat la baza legii bugetare, se poate promova o rectificare bugetară în primul semestru al anului.
Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa finan­ciară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

Î.: Se pot întâlni situaţii excepţionale?
R.: În cazul în care raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară constată o deteriorare a soldului previzionat al bugetului general consolidat faţă de ţinta avută în vedere la aprobarea bugetului anual cu mai mult de 0,5% din produsul intern brut luat în considerare la elaborarea bugetului anual şi această deteriorare nu se datorează înrăutăţirii semnificative a prognozei macroeconomice, Guvernul are obligaţia de a pune în aplicare măsuri adecvate pentru îndeplinirea ţintei privitoare la soldul bugetului general consolidat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.