• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Februarie , 2018

Dialoguri virtuale / The Black Man-ul economiei

Întrebare: Trichet a mai avut o iniţiativă rămasă în analele economiei?!
Răspuns: În 2010, Trichet, în centrala de la New York a influentului Consiliu de Relaţii Externe, a promovat propunerea Grupului celor mai dezvoltate 20 de ţări din lume şi a Băncii Internaţionale de Plăţi din Basel de a înfiinţa  structura unui guvern central mondial. Printre bancherii diriguitori a Bank for International Settlements din Basel este şi Ben Bernanke, omul de frunte a Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii, respectiv Mervyn King omul numărul unu al Bank of England, adică cei mai importanţi politicieni financiari din lume.
 

Î.: B.M. şi-a continuat iniţiativele dorite de acoliţii E.F.M.?! 
R.: Între 8 şi 11 aprilie 2011, B.M. a organizat, cu sprijinul Institute for New Economic Thinking, INET (Institutul Noii Gândiri Economice), în localitatea Bretton Woods (New Hamshire), locul unde a luat naştere Banca Mondială şi Fondul Mondial Internaţional, o întrunire importantă pe tema problemelor actuale a ordinii financiare mondiale, la care au fost invitaţi peste două sute de conducători de frunte din lumea afacerilor şi personalităţi marcante din lumea academică. Consultările au avut loc în incinta hotelului Mount Washington şi au luat parte, printre alţii, Paul Volcker, fostul preşedinte a Rezervelor Federale a Statelor Unite, Gordon Brown, fost premier al Marii Britanii, respectiv Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, fost diriguitor  a Băncii Mondiale, profesor la Universitatea Columbia.
 

Î.: Bretton Woods este un reper în istoria finanţelor mondiale?!
R.: B.M. a ales Bretton Woods, ca loc de desfăşurare a consfătuirii, spre a semnaliza că doreşte să realizeze asemenea reforme ca şi cele din 1944, care sau ţinut sub condu­cerea renumitului economist britanic, constructor de gândire economică, John Maynard Keynes.
 

Î.: De ce este John Maynard Keynes un făuritor de istorie economică?
R.: Poate cel mai mare economist al secolului XX, John Maynard Keynes, încă din 1936, şi-a încheiat opera care a marcat si încă marchează lumea economică mondială, prescurtat „Teoria generală”.
Keinesismul a permis Occidentului să iasă din marasmul războiului mondial. Teoria lui propunea să se permită statelor şi guvernelor să emită bani şi să anuleze acele prevederi care făceau dependente emisiile monetare de acoperirea în aur. Deşi, încă de atunci, majoritatea aurului se găsea în mâna cartelurilor şi a structurilor financiare mondiale, Keynes a reuşit să-şi impună propria filosofie. Cartelurile financiare au acceptat punerea în practică a teoriei lui Keynes fiindcă a făcut posibilă dezvoltarea şi stabi­litatea economică. Această creştere şi stabi­litate a asigurat bunăstarea Occidentului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.