• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 08 Mai 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Noiembrie , 2020

Dialoguri virtuale. Tâlcurile pandemiei economice (IV)

Întrebare: Când se vorbește de efectele pandemiei asupra eco­nomiei și evoluția viitoare se vehiculează diferite litere. Ce reprezintă acestea?

Răspuns: Economiștii au adăugat și alte litere, în afara deja cunoscutei litere V, care descrie mo­delul de revenire a Produsului Intern Brut, după căderile bruște ale producției economice, provocate de noul coronavirus și de restricțiile impuse pentru a-i limita răspândirea.
„Cei mai mulți văd o revenire în formă de V, dar noi credem că se va opri la jumătate”, spune eco­nomista-șefă a OECD, Laurence Boone.
Î.: Ce sugerează litera „U”?
R.: Forma literei U se referă la o revenire economică care presupune că întreruperile și restricțiile ar dura mai mult, iar activitatea economică ar stagna și mai mult.
Modelul în U presupune că unele activități rămân în pauză, gradul de ocupare a forței de muncă stă temporar sub nivelul de dinainte de pandemie, iar activități sociale precum ieșitul la restaurant sau călătoriile nu revin la normal. Totuși, revenirea este rapidă, odată ce restricțiile sociale sunt îndepărtate.
Î.: Ce sugerează „dâra”?
R.: „Dâra” (swoosh) este o altă formă luată în calcul de eco­no­miști și seamănă cu logo-ul mărcii Nike. Presupune că reve­nirea are loc mult mai încet, însă PIB-ul revine totuși acolo de unde a picat în pandemie.
Î.: Ce sugerează litera „Z”?
R.: Scenariul economic cel mai optimist are forma literei Z. El presupune o creștere rapidă a PIB-ului, care depășește așteptă­rile dinaintea pandemiei.
Î.: Se vorbește și de litera „W”!
R.: Forma literei W este un scenariu economic care presupune o nouă prăbușire a economiei, provocată de un al doilea val de Covid-19. Prăbușire-revenire-prăbușire-revenire ar fi succesiunea acestui scenariu care ia în calcul noi măsuri de izolare și restricții dure. Totuși, și scena­riul W presupune că economia revine rapid la nivelul pre-pandemie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.