• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Noiembrie , 2020

Dialoguri virtuale. Tâlcurile pandemiei economice (III)

Întrebare: Același mister este și în ceea ce privește Japonia. Este un mister care a început imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, care cu o economie distrusă a reușit să învie, devenind un simbol al renașterii economice, studiat și în prezent de economiștii lumii?!
Răspuns: Japonia, vecina Chinei, a avut încă trei luni dificile: în al doilea trimestru, Produsul Intern Brut-ul său s-a prăbușit cu 7,8 la sută comparativ cu cel din ianuarie până în martie. Aceasta este cea mai puternică scădere de când au fost puse în aplicare date comparabile în 1980 și al treilea trimestru consecutiv al contracției Produsul Intern Brut-ului. Cu toate acestea, volumul producţiei realizate și îm­părțirea pe populația țării situează Japonia printre cele mai dezvoltate țări din punct de vedere economic.
Î.: Rusia, cea mai întinsă țară din lume, cu o economie bazată mai mult pe vânzarea materiilor prime, cum se va descurca în perioada pandemiei?
R.: Economia Rusiei va scădea cu 5 la sută în 2020, iar rubla se va deprecia, pe măsură ce pandemia şi preţurile scăzute ale petrolului îşi vor produce efectele, a declarat mi­nistrul economiei Maxim Reşet­ni­kov, citat de Reuters. Ministerul şi-a revizuit estimările pentru următorii trei ani, prezentând o schimbare drastică a perspectivelor acestui an, comparativ cu prognozele din fe­brua­­rie, înainte ca epidemia COVID-19 să lovească Rusia.
Î.: Și totuși, analiștii economici tratează Rusia într-un alt registru?!
R.: Analiștii sugerează că Rusia era mai bine pregătită economic pentru pandemia care a lovit întreaga lume, în comparație cu alte țări, pentru că se afla deja sub sancțiuni și presiuni internaționale de circa 6 ani, ca urmare a acțiunilor de agresiune teritorială asupra Ucrainei.
Rusia era deja forțată să ia măsuri de austeritate, precum reforma pensiilor, pentru că prăbușirea prețului la petrol îi afectase o resursă majoră de venit. De asemenea, Rusia avea puse deoparte sute de miliarde de dolari în rezerve de aur și valută, ceea ce îi face pe unii experți să considere că „Rusia va ieși un pic mai bine decât alte țări”, spune economistul șef al BCS Global Markets, Vladimir Tihomirov.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.