• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Ianuarie , 2023

Dialoguri virtuale. Spre înțelegerea prezentului și viitorului

Întrebare: Care este efectul glocalizării?
Răspuns: Efectul politic al acestor dinamici a constat în legarea mâinilor micilor puteri, care ajung să fie forțate să se conformeze modelului politic și socioeconomic liberal dacă voiau să continue să beneficieze de pe urma ordinii liberale.

Î.: Și rezultatul?
R.: Au trebuit să renunțe la autoritatea de a legifera și reglementa în
favoarea autorităților locale („des­cen­tralizare”) și globale (orga­ni­zațiile internaționale). Rezultatul a constat în nivele nemaivăzute de interconectare economică, energetică, industrială și, deseori, politică.

Î.: Cine a devenit „bățul” în această conjunctură?
R.: Într-un asemenea context, disciplinatorul șef nu mai era statul, acest Leviatan bătrân, ci piața – monarhul global ce își exercita neîncetat puterea disciplinară. Cu toate beneficiile și costurile pe care le-a adus, o astfel de ordine globală nu avea cum să reziste. Monopolul global liberal avea propriile sale contradicții ce au ajuns să fie exploatate de noii competitori.

Î.: Putem să vorbim de sfârșitul ordinii globale?
R.: La fel cum orice monopol dintr-o piață cu bariere de intrare reduse nu are cum să reziste, nici monopolul liberal asupra furnizării de bunuri cvasi-publice globale nu avea cum să reziste pe termen lung. Prepon­derența militară americană și monopolul occidental asupra furnizării de bunuri cvasi-publice globale a fost erodat de puteri revizioniste ce au dorit să acapareze părți din „piața” relațiilor internaționale.

Î.: Cum se raportează la această situație statele mari?
R.: State precum China sau Rusia fac acest lucru în două moduri. În primul rând, se folosesc de oportu­nitățile economice oferite de ordinea liberală pentru a reduce decalajul material față de Occident, acumulând nivele din ce în ce mai înalte de putere materială. Inevitabil, rezultatul este reducerea puterii relative a SUA în relația cu restul lumii, dar în special cu China. În al doilea rând, puterile revizioniste au dezvoltat bunuri cvasi-publice globale alternative celor oferite de Occident.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.