• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 28 Aprilie , 2016

Dialoguri virtuale / Societatea bunăstării

Întrebare: Se aminteşte de speranţa unei societăţi a bunăstării. Ce ar pretinde acest lucru?

Răspuns: O formulare mai corectă ar fi că odată, în urmă cu zeci de ani, se vorbea de societatea bunăstării. Care erau expectanţele de la o asemenea societate? Se pot da două răspunsuri. După unii ar fi : Un stat care într-un mod considerabil garantează ajutor membrilor săi dacă aceştia au probleme. Este răspunsul celor din ţările scandinave. Nord americanii pretind de la o asemenea societate: viaţă, libertate şi prosperitate. Sunt concepte total diferite. În primul caz identificăm filosofia unor popoare cu o cultură sublimată în milenii, iar pentru americani, filosofia unui popor tânăr, măsurat în timp istoric.

 

Î.: Se poate vorbi de mai multe modele de „bunăstare”?

R.: În acest interviu amintesc trei modele:

Modelul anglo-saxon: Ţara model sunt Statele Unite ale Americii. În acest model rolul familiei este marginal. Rolul pieţei este esenţial, iar rolul statului este minimal. În ceea ce priveşte scopul societăţii imperativele sunt: Toţi americanii să trăiască deasupra nivelului de sărăcie. Să domine principiul „fiecare cu ale lui”. Societăţile de binefacere să-i ajute pe cei nevoiaşi, unde gradul de repartizare a bogăţiei de la cei avuţi la cei săraci să fie redus.

 

Modelul continental, în care rolul familiei este important (depinzi de familie), din această cauză se aminteşte, inclusiv în documentele de formalizare a Uniunii Europene de principiul subsidiarităţii, unde rolul pieţei este de neglijat. Deviza societăţii în această cultură se poate concentra în ideile: Cei care muncesc să beneficieze, cu prioritate, de avantajele societăţii. Solidaritatea la nivelul pieţei muncii să fie destul de mare, unde solidaritatea cea mai mare să se manifeste la nivelul familiei. Se foloseşte asigurarea împotriva şomajului, îmbolnăvirilor şi a bătrâneţii.

 

Modelul nordic, respectiv ţările scandinave, unde rolul familiei este minimal, ca şi cel al pieţei, iar rolul statului este decisiv. Este semnificativ diferit de la celelalte modele expectanţa societăţii: Asigurarea cât mai mult la cât mai mulţi din societate. Gradul de repartiţie de la bogaţi la săraci să fie mare. Toţi să plătească impozit, în măsuri diferite, dar să primească de la societate în mod egal. De exemplu, burse.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.