• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 2 Decembrie , 2015

Dialoguri virtuale / Şi China are probleme economice?

(partea a patra)

 

Întrebare: De ce se consideră că intervenţiile guvernului în economie au fost stângace?

Răspuns: China ar putea aloca cel puţin 1.200 miliarde yuani (188 miliarde dolari) pe trei ani pentru eforturile de relansare bugetară, potrivit băncii de investiţii China Internaţional Capital Corp.

Această sumă este departe însă de imensul plan de relansare de circa 4.000 miliarde yuani, deblocaţi după izbucnirea crizei financiare din 2008.Dar a doua economie mondială plăteşte acum preţul: acest sprijin masiv a generat creşterea puternică a datoriilor private şi publice şi o supraîncălzire a pieţei imobiliare.

 

Î.: Cum explică autorităţile chineze această situaţie?

R.: Au fost şi explicaţii interesante. De exemplu: slăbiciuni ale sectorului manufacturier s-ar datora restricţiilor impuse de autorităţi pentru reducerea poluării  înaintea defilării militare de la Beijing, pentru a garanta cer nepoluat în 3 septembrie, când se sărbătorea înfrângerea Japoniei, în 1945. Se dorea „controlul poluării” în Beijing, Tianjin şi în provincia Hebei.

 

Î.: Ne tot legăm de China, dar în altă parte a lumii, cu „economii de piaţă care dau tonul dezvoltării” totul este O.K.?

R.: Cursul petrolului a revenit pe scădere, iar euro este în creştere, faţă de dolar, pe fondul incertitudinilor legate de politica monetară americană. Să vedem ce face Canada! Al cincilea producător de petrol al planetei, a fost afectată masiv de căderea preţului petrolului şi a devenit astfel singura ţară din G7 care a intrat în recesiune în acest an, după două trimestre consecutive de creştere negativă. Economia canadiană a intrat în recesiune în primul semestru, după o contracţie 0,5% a produsului sau intern brut (PIB) în trimestrul doi. În primul trimestru, economia înregistrase un recul de 0,8%, este a două recesiune pe care Canada o cunoaşte în şase ani, după cea de la finele lui 2008 şi începutul lui 2009.

 

Î.: Ce să înţelegem din acest interviu?

R.: Să nu ne amăgim cu ideea că totul va reveni la normal. Am luat-o pe o cale greşită. Cei care decid soarta noastră sunt „încremeniţi în propriile proiecte”, unde este mai uşor să trăieşti într-o lume entropică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.