• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Noiembrie , 2015

Dialoguri virtuale / Şi China are probleme economice?

Întrebare: Cunoscând specificul economiei Chineze, respectiv un singur partid într-o economie de piaţă, punctul de vedere al autorităţilor este foarte important?!

Răspuns: După o vară tumultoasă, Beijingul încearcă să calmeze temerile legate de o aterizare dură a economiei sale, dar acţiunile guvernului nu par să dea rezultate, reformele promise nu avansează şi ajustarea la o creştere mai lentă devine dureroasă, potrivit analiştilor citaţi de AFP.

Premierul Li Keqiang anunţă obiectivul unei creşteri a PIB-ului de „circa 7%” în acest an, respectiv o netă încetinire, calificată drept „noua normalitate”. Într-un discurs susţinut în faţa oamenilor de afaceri chinezi şi străini, la Forumul economic mondial, a asigurat că situaţia este sub control.

Tot premierul afirma că: „În cazul unor semnale care să arate că economia cade dincolo de perimetrul potrivit, avem modalităţile potrivite pentru a reacţiona (...) Nu va exista o aterizare brutală”.

 

Î.: Ce afirmă analiştii economici independenţi?

R.: Gordon Chang, analist independent afirmă: „Nimic nu funcţionează. Liderii nu pot decât să încetinească căderea (economiei), nu să inverseze tendinţa” , sau: „Tehnocraţii chinezi par incompetenţi şi inconştienţi”.

Zhang Jun, profesor la universitatea Fudan din Shanghai, într-un interviu, făcea următoarele observaţii: „Guvernul dispune încă de marjă de manevră”,  dar „riscul este în continuare acolo”. „Totul depinde de modul în care autorităţile îşi folosesc resursele”, preconizând reducerea în continuare a gradului de îndatorare a întreprinderilor şi administraţiilor locale.

Liu Li-Gang, analist financiar, completa: Marile bănci comerciale se confruntă toate cu o creştere a „creanţelor riscante” - ameninţare de încetarea de plăţi. În acest context, „băncile s-ar putea dovedi şi mai reticente în acordarea de credite către economia reală”, „Am putea intra atunci într-un cerc vicios de încetinire economică - deflaţie. Va fi nevoie de politici pro-active pentru a minimiza acest pericol”.

Lu Zhengwei, analist la Industrial Bank, comentează: „Cel mai mare risc pentru China vine din paşii greşiţi în politica economică”, care destabilizează investitorii şi consumatorii.

Potrivit acestuia, pentru a recâştiga încrederea, autorităţile trebuie să „intensifice reformele privind convertibilitatea yuanului (...) Guvernul trebuie sa respecte logica pieţei, şi nu să o contrazică”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.