• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Februarie , 2021

Dialoguri virtuale. Să trăiți bine! Chiar trăim bine? (I)

Întrebare: Se cunoaște că, periodic, se fac studii privind calitatea vieții la nivel mondial și cu trimiteri inclusiv spre România. Unde se situează țara noastră?

Răspuns: România se menține pe locul 45, din 163 de țări, și pe ultimul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit studiu­lui Indicele de Progres Social 2020, privind calitatea vieții și bunăstarea socială, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte.
Î.: Ce măsoară Indicele de progres social?
R.: Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor, în baza analizei a trei dimensiuni principale.
Î.: Care sunt aceste dimensiuni?
R.: Hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranță personală - pentru cele care ţin de bunăstare - accesul la educaţie de bază, accesul la comunicații şi infor­maţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului - şi pentru elementele care ţin de oportunităţi - drep­turile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, ac­cesul la educaţie avansată. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază. În baza punctajului acordat, ţările din clasament sunt grupate în şase categorii, în mod descrescător.
Î.: Conform punctajului acordat unde ne situăm?
R.: România înregistrează 78,35 de puncte din 100, un scor ușor mai ridicat față de anul precedent, și se regăsește, conform acestuia, în rândul țărilor din a treia categorie din clasament, după Barbados, Bulgaria și Maurițius.
Î.: Care sunt concluziile lui Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova?
R.: Citez: „Studiul atrage atenția că, în absența unor măsuri imediate, care să contribuie la o recuperare durabilă a economiei lumii, pandemia de COVID-19 amenință să anuleze progresul social din ultimii zece ani. În cazul României, faptul că actuala criză a apărut după ce țara noastră înregistrase cel mai bun an economic din istorie, 2019, face ca efectele sale, care sunt deja vizibile în indicatori precum șomajul sau scăderea eco­nomică, să nu fie încă evidente și în indicele de progres social, care se află la un nivel ușor mai ridicat față de cel de anul trecut. Însă, amenințarea de regres care planează asupra întregii lumi este valabilă și pentru noi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.