• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Martie , 2016

Dialoguri virtuale / Să ne temem de 2016?

Întrebare: Ce se poate spune despre România, sub aspect economic?

Răspuns: S-a adoptat un cod fiscal extrem de comentat în care mesajul politic este în conflict cu filosofia economică de stânga, a căror prevederi mai suferă şi azi ajustări şi care pentru omul de rând a însemnat, printre multe altele: reducerea TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea impozitului pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp) din 2017, cu excepţia construcţiilor agricole cu aplicabilitate din 2016, eliminarea supra accizei la carburanţi din 2017, posibilitatea majorării impozitului pe clădiri şi terenuri neîngrijite cu 500%.

S-au adoptat 17 acte normative cu impact major asupra bugetului consolidat, care implică cheltuieli suplimentare, care au vizat multe categorii de personal bugetar cu un impact însumând 13,6 miliarde lei, respectiv 3 miliarde euro, din care se vor înfrupta aleşii de diferite categorii cu indemnizaţii şi pensii speciale.

Acele prevederi care ar fi uşurat puţin soarta românilor care nu au fost aleşi nicăieri, ci care doar aleg, respectiv Legea insolvenţei persoanelor fizice şi Legea dării în plată accelerat, prima a fost amânată cu un an şi cea de a doua a fost retrimisă în Parlament.

A venit şi falimentul Astra Asigurări spre „bucuria” unor conducători auto, ceea ce a prilejuit ocazia de a discuta mărirea taxei pentru asigurări auto cu de „x” ori. ( Din prea mare milă a conducătorilor, multiplicatorul „x” s-a mai redus. Fiţi siguri că în viitor va creşte.).

 

Î.: Care sunt suplimentările faţă de bugetul anului 2015?

R.: Au fost suplimentate: cheltuielile cu sănătatea cu 13,5%, cu investiţiile cu 12%, cheltuielile de educaţie cu 9,6, asistenţa socială, inclusiv pensiile, vor creşte cu 4,6, cheltuielile de apărare mai mari cu 1,3 miliarde lei, astfel că alocarea ajunge la 1,7% din PIB, cercetare, 2,67 miliarde lei, în creştere cu 14% faţă de bugetul rectificat pe 2015, pentru fondurile europene au fost distribuite 6,6 miliarde lei pentru exerciţiul 2014-2020 şi peste 4 miliarde lei pentru finalizarea proiectelor curente, pentru dezvoltarea regională au fost majorate fondurile cu un miliard de lei, reprezentând angajamente suplimentare pentru reabilitarea şcolilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.