• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Februarie , 2016

Dialoguri virtuale / Să ne temem de 2016?

Întrebare: Care sunt principalele evenimente economice ale anului trecut?

Răspuns: Anul 2015 a început cu criza francului elveţian. Situaţia din Elveţia a perturbat nu numai economia proprie, ci a împovărat toţi datornicii care s-au „lăcomit” la împrumuturi, care în final s-au dovedit a fi mincinoase şi care au afectat şi  multe familii din România.

A continuat cu criza din Grecia,  care a demonstrat, dacă mai era cazul, fragilitatea unei construcţii politice fără un conţinut economic consistent.

În vară şi-a arătat faţa reală situaţia instabilă a economiei Chinei, cu repercusiuni în întreaga zonă asiatică, dar nu numai.

Migraţia, care deocamdată este tratată doar ca un fenomen demografic şi social, este începutul unei discuţii economice care va urma.

Seismul burselor, care măsoară gradul stabilitate a întregului edificiu financiar mondial.

Căderea preţului ţiţeiului.

Conflictul dintre Arabia Saudită şi Iran tratat, deocamdată,  ca un conflict politic local, dar este semnalul începutului unui conflict economic cu mult mai amplu, ştiut că Arabia Saudită este partenerul de bază al Statelor Unite ale Americii şi Germaniei într-o zonă extrem de bogată în resurse.

Menţinerea sancţiunilor economice împotriva Rusiei, ţară importantă în jocul geopolitic cu o rublă care nu-şi găseşte cadenţa.

O Moldovă care nu-si găseşte ritmul, cu o situaţie financiară hemoragică şi o economie care este suferindă.

 

Î.: Cum stăm cu construcţia bugetară pentru anul 2016?

R.: Filosofia construcţiei bugetare nu s-a schimbat cu nimic faţă de anii anteriori. În acest sens cifrele sunt edificative: Bugetul pentru 2016 în creştere cu 1,6% faţă de anul curent, fiind bazat pe o creştere economică de 4,1%, consumul populaţiei va înregistra o creştere de circa 4,4%, numărul mediu de salariaţi din economia oficială se va majora cu 3,5% (asta însemnând un plus net de locuri de muncă de 160.000 faţă de anul 2015), numărul şomerilor înregistraţi se va reduce, ducând rata şomajului la 4,8% la sfârşitul anului 2016, salariile vor creşte în 2016 cu 6,6% net, cheltuielile de personal, incluzând toate creşterile salariale aprobate in 2015 îşi majorează creşterea în PIB la 7,7%, deficit bugetar (cash) de 2,8% din PIB.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.