• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Octombrie , 2023

Dialoguri virtuale / Să ne obișnuim cu BRICS (IV)

(a patra parte)

Întrebare: Eforturile combinate ale BRICS trebuie văzute în cooperarea pentru dezvoltarea sistemelor de plată alternative la SWIFT, dezvoltarea treptată a unui sistem financiar fără dolari, dezvoltarea unui sistem de plăți comun (BRICS Pay), creșterea volumului comerțului folosind valutele naționale și crearea unei monede comune. (…)
Răspuns: Rusia, China și India sunt toate pregătite să-și lanseze monedele digitale pentru utilizare comună până la începutul anului 2025. Acest lucru va permite desfășurarea comerțului între ele fără rețeaua globală SWIFT și va reduce amenințările asupra altor țări partenere. Brazilia și Africa de Sud ne urmează îndeaproape. În comparație, Statele Unite și Uniunea Europeană, cu piețe financiare destul de complexe, au convenit abia recent asupra protocoalelor lor de monedă digitală – un pas tehnic pe care majoritatea membrilor BRICS l-au finalizat deja în urmă cu trei ani.

Î.: Stimulentele pentru aderarea la BRICS s-au multiplicat în 2023. „BRICS Plus” a fost creat în 2017, în ultimii doi ani au fost invitați la reuniuni lideri non-BRICS, iar China susține conceptul de extindere a cooperării, după modelul „BRICS Plus”. Moscova susține, de asemenea, po­tențiala extindere a membrilor BRICS de la 5 la 17 națiuni.
R.: Aproximativ 40 de țări și-au exprimat interesul de a se alătura orga­nizației, printre care jucători puternici, ca Argentina, Egipt, Indonezia, Iran, Nigeria, Arabia Saudită, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Î.: Ce are de spus continentul african?
R.: Atlantic Council, prin „The Africa Center”, a organizat pe parcursul reuniunii de la Johannesburg dezbaterea „Summit-ul BRICS din 2023 – Africa în acțiune” cu participarea: Zainab Usman, Senior Fellow and Director, Africa Program Carnegie Endowment for International Peace;  Landry Signé, Senior Fellow, Global Economy and Development, Africa Growth Initiative Brookings; Oge Onubogu, Director, Africa Program Wilson Center și Ambasador Rama Yade, Senior Director, Africa Center – Atlantic Council.
Intervențiile celor patru invitați, absolut la obiect, au fost revelatorii pentru mine și – așa cum a subliniat îndrep­tățit Oge Onubogu – avem datoria de a face cunoscute aceste idei, pe care observatorii occidentali le minimalizează și există teama, nu lipsită de temei, că aceeași tendință o au și China sau Rusia, care văd în continuare statele africane ca pe simple instrumente geopolitice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.